donderdag 26 januari 2023

Stormschade één jaar na dato in Feinsum

Donderdag 26 januari 2023
 
Werk aan de komborden van Feinsum

Vier zware stormen over Fryslân
Aanvang 2022 trokken er vier zware stormen over Fryslân, met als stormnamen Corrie (op 31 januari 2022), Dudley (16 februari 2022), Eunice (18 februari 2022) en Franklin (20 februari 2022). 
Van de storm Eunice werd in Nederland een windstoot van 145 kilometer per uur gemeten, en deze storm staat nu in de top 3 van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaren in Nederland.
We herinneren ons de beelden van veel stormschade van deze vier stormen, die binnen een tijdsbestek van slechts drie weken Fryslân teisterden. 
Ook bij ons in Feinsum was sprake van de nodige stormschade, bijvoorbeeld aan huizen en bomen.

Stormschade aan nieuwe komborden
Geruime tijd vóór deze stormen zijn in het kader van de gemeentelijke herindeling van onze gemeente nieuwe komborden geplaatst aan de randen van de bebouwde kom van de dorpen van de onze voormalige gemeente Leeuwarderadeel.
Toen viel al op dat deze komborden op lichte wijze werden geplaatst: er werd een gat gegraven, en daar werden de palen van de komborden in gezet, waarna de gaten met de uitgegraven grond werden gedicht.
Je kon er dus op zitten te wachten dat deze komborden door de werking van enige invloed van buitenaf ook vrij gemakkelijk scheef zouden komen te staan. En dat was precies wat gebeurde gedurende de vier hierboven genoemde stormen van 2022.

Na Stiens nu ook Feinsum
Vorige week zag ik dat deze stormschade nu wordt hersteld. Aan de randen van Stiens was men toen al bezig om de gaten rond de palen van de komborden uit te graven, om die vervolgens met beton vol te storten, om daarna de uitgeharde betonfundamenten van de komborden weer af te dekken met aarde.
En dat hetstelproces is vandaag ook in Feinsum is begonnen. Vanmorgen is de grond weg gegraven rondom de palen waarmee de komborden aan de rand van de bebouwde kom zijn geplaatst, bijvoorbeeld op de westkant van Feinsum, ter hoogte van het Feinsumer Flinterplein. 
Morgen of aanvang volgende week zal dan allicht ook hier beton worden gestort, om ook deze komborden een stormvast fundament te geven.

Geen opmerkingen: