vrijdag 27 januari 2023

Klooster Claercamppad van Nieuwebildtzijl naar Bitgum

Vrijdag 27 januari 2023
 
Bij de ijsbaan van Berlikum

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Op één rondwandeling na hebben Durkje en ik inmiddels alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Fietstocht Middelzeetocht in 6 wandeletappes
Vandaag gaan we verder met onze langeafstandswandeling op de 'Middelzeetocht', een meerdaagse fietstocht van totaal 144,4 kilometer.  
Op deze dag wandelen we de tweede etappe van deze fietstocht, over een afstand van 27,1 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'In het spoor van de middeleeuwse Middelzee: de zee die Fryslân in tweeën spleet'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs de oude kaden en de veelal middeleeuwse zeeweringen rondom de voormalige Friese Middelzee.
We beginnen vanmorgen in Nieuwebildtzijl, en lopen dan via Zwarte Haan, Westhoek, Minnertsga, Wier en Berlikum naar Bitgum.
Het is vandaag mooi rustig wandelweer. Het waait licht vanuit het noordoosten, en het is niet koud, met heel even een klein beetje zonneschijn, en evenzo weinig motregen.
Om kwart vóór acht vertrekken we vanmorgen in Feinsum. We rijden eerst naar Bitgum, waar we de ene auto parkeren, omdat we halverwege de middag onze dag-etappe hier willen beëindigen. 

Van Noorderleeg naar Dykshoek
Met de andere auto rijden we vanuit Bitgum naar Nieuwebildtzijl. Daar parkeren we onze auto, vanwaar we om 8:20 uur vertrekken. Het is inmiddels bijna geheel licht geworden. Vanuit Nieuwebildtzijl lopen we over het Butendykswechy naar de Zeedijk/Poldijk. Vanaf de kruin van de Waddenzeedijk hebben we een mooi uitzicht over het Noorderleeg, ofwel Fryslân Bûtendyks.  
We wandelen eerst aan de voet van de zeedijk over de Poldijk naar Zwarte Haan.
Daar staat het monument van De Slikwerker, als eerbetoon aan de vele slikwerkers, die jarenlang buitendijks zwaar werk in het slik hebben verzet om nieuw land aan te winnen.
Vanaf de Waddenzeedijk hebben we het uitzicht op het Friese Waddeneiland Ameland.
Voorbij het H.G. Miedemagemaal verlaten we Zwarte Haan, om onze route langs de zeedijk verder in zuidwestelijke richting te vervolgen.
Bij de Kwelder Westhoek nemen we plaats op een bankje, om hier een eerste pauze te houden. Het is dan bijna 11:00 uur, en omdat je hier op vier kanten achter een metalen kunstwerk kunt zitten, vinden we vrij eenvoudig een zitplaats op een bankje in de luwte. 
Na deze koffiepauze gaat het vervolgens door Westhoek over het smalle schapendijkje van de Oudebildtdijk naar Dykshoek, waar het buurtschap Westhoek eindigt, en waar wij de Waddenzeedijk achter ons laten. Hier hebben we nu het hele stuk van de huidige Waddenzeedijk bewandeld, waarmee de voormalige Middelzee enkele eeuwen geleden geheel is afgesloten.

Over de Griene Dyk naar Minnertsga en Wier 
In Dykshoek gaan we direct de Griene Dyk op, een voormalige zeewering, die tussen de akkers door slingert, tot de noordkant van Minnertsga. 
De zon breekt af en toe heel even door de wolken, zodat we tenminste nog iets van zonneschijn zien vandaag.
Over de Hearewei lopen we naar de N393. Die steken we over, om aan de andere kant op een bankje te gaan zitten in de abri van de busterminal van Moaije Peal. 
Na deze lunchpauze lopen we over de Moaije Peal in de richting van Wier. Aan onze linkerhand passeren we de Radarpost Noord van de Vliegbasis Leeuwarden. Defensie gebruikt dit nieuwe high tech-instrument als luchtverdedigingspost. Vliegverkeer in Noordwest-Europa wordt door deze radar in de gaten gehouden. De locatie wordt zwaar bewaakt, en ligt een eindje af van onze doorgaande route.
Eventjes begint het heel licht te motregenen, maar eigenlijk is dat zó licht dat je het bijna niet eens merkt.
Even later wandelen we over de Hegedyk het dorpje Wier binnen. 
Voorbij Wier kruisen we het Moddergat rechts van ons en het Wiersylster Rak aan onze linker hand. 
We verlaten de Wiersterdyk om over een schelpenpad naar Berlikum te lopen. Links passeren we It Leech, het resultaat van een oude zeedijkdoorbraak van de Middelzee, met daarop verspreid nu enig broekbos.

Van Berlikum naar Bitgum
Daarna lopen we om de ijsbaan van Berlikum heen, die nog het restant is van een oude kleiput, waaruit vroeger de klei werd gegraven voor de plaatselijke steenfabriek.
Op de Bûterhoeke steken we via een houten brug het Berltsumer Wiid over, om het Friese Berlikum binnen te wandelen.
Ik maak een rondje om de bijzondere Koepelkerk van Berlikum.
Door allerlei oude en ook nieuwe woonstraten met nieuwbouw doorkruisen we in zuidelijke richting Berlikum. Tussen de Berltsumer Feart en een groot kassencomplex wandelen we Berlikum uit. 
De Bûtenpôle voert ons naar de Sânwei. Daar passeren we de Hege Wier, een bijzonder oude plek in deze regio. Een hege wier (ofwel stinswier) is een met name in Fryslân gelegen kunstmatig aarden heuveltje, dat dateert van de Middeleeuwen. Zo'n verhoging in het landschap werd vroeger opgeworpen om er een kleine versterkte woontoren op te bouwen, waarin men zich kon verschansen als er gevaar van een vijand dreigde. Van de aanvankelijke (ongeveer) 108 exemplaren zijn er slechts vijf overgebleven, waarvan deze Hege Wier van Berlikum er één is. 
Over de Sânwei en verderop via de Liuwewei lopen we ten zuiden van grote kassencomplexen naar Bitgum.
Daar gaat we door een tunneltje onder de N383 door, en dan komen we in Bitgum bij de kruising met de Berltsumerdyk terug bij onze hier geparkeerde auto. 
Het is ongeveer 14:30 uur als we in onze auto stappen, om eerst terug te rijden naar Nieuwebildtzijl, waar we eerst onze andere auto afhalen, alvorens we naar huis gaan.


Geen opmerkingen: