vrijdag 20 januari 2023

Nieuwjaarsreceptie Regio Fryslân van Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Wurdum

Donderdagavond 19 januari 2023
 
Presentatie van Durkje over 'De losse eindjes op de camino' van 2022


Nieuwjaarsreceptie 2023
Na twee jaren van uitstel vanwege de inmiddels afgelopen Corona-pandemie kunnen we als Regio Fryslân van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob eindelijk weer een Nieuwjaarsreceptie voor onze regioleden organiseren. Die vindt vanavond plaats in de bovenzaal van Hotel Café Duhoux in het Friese Wurdum. 
De verwachting dat er een goede opkomst zal zijn, wordt bewaarheid, want er zijn vanuit onze provincie 45 leden van ons pelgrimsgenootschap naar Duhoux gekomen om deze jaarlijkse bijeenkomst bij te wonen. Met zoveel fiets- en wandelpelgrims bij elkaar belooft het dus een gezellige avond te worden, van zowel ervaren als beginnende pelgrims, die elkaar altijd veel te vragen en te vertellen hebben.

Pelgrimsparade 
Regiovoorzitter Henk Spijkerman verwelkomt alle leden en opent aan het begin van de avond deze pelgrimsbijeenkomst met een informatieve inleiding.
Het programma bestaat deze keer grotendeels uit de zogenoemde 'Pelgrimsparade', en natuurlijk is er ook volop tijd vooraf, tussendoor en nadien om onze pelgrimage-ervaringen met elkaar te delen.
De Pelgrimsparade wordt vanavond ingevuld met de volgende vijf presentaties van zowel wandel- als fietspelgrims:
  • 1. Eerste spreker is Aart Dijkstra, die in de maanden mei en juni 2022 de fietstocht heeft gemaakt vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (Santiago aan het Wad) naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, een fietstocht van 27 dagen van gemiddeld zo'n 100 kilometer per dag. Zijn echtgenote Geesje heeft hem na de eerste dagen met hun camper vergezeld tot aan Santiago de Compostela, zodat Aart zijn overnachtingsplek elke dag gegarandeerd was in de camper op een camping onderweg.
  • 2. Tweede spreekster is Martha Hofman, die ons vertelt dat er in Tsjechië zes lange afstandspelgrimspaden bewegwijzerd zijn, waarvan zij er één voor ongeveer de helft heeft gelopen. Ze vertelt over haar ervaringen onderweg, over padvinden, gezelligheid en overnachtingen onderweg. Omdat ze Tsjechisch spreekt, ervoer ze geen taalproblemen onderweg. En ze prijst de mooie natuur van Tsjechië waar haar pelgrimsroute door heen liep.
  • 3. Derde spreker is Tjalling Plutschouw. Hij geeft een mooie persoonlijke impressie van zijn belevenissen als alleengaande pelgrim op de Caminho Portugués, van het Portugese Porto via de kustroute naar het Spaanse Santiago de Compostela; een totaal andere ervaring dan zijn eerste pelgrimage, toen hij zijn zwager als wandelpelgrim vergezelde van het Spaanse Burgos naar Santiago de Compostela. We luisteren onder andere naar zijn verhaal over een heel verrassende gastheer, die een kolossale steak voor hem kocht en die als pelgrimsmaaltijd serveerde. 'Ik had nog nooit zo'n grote en lekkere steak gegeten", vertelt Tjalling met een glimlach.
  • 4. Vierde spreker is Peter van der Wart, die met een wel heel bijzonder verhaal komt over zijn fietspelgrimage in twee delen. Na zijn aanvankelijke fietstocht van Zoetermeer naar Rome, had hij twee jaar geleden het plan opgevat om naar Santiago de Compostela te fietspelgrimeren. Net voorbij Tours fietste hij tot grote schrik met grote snelheid pardoes tegen een roestige slagboom, die zonder enige waarschuwing vooraf vlak vóór Saint-Avertin bij een viaduct onder de snelweg over het fietspad langs de rivier de Cher lag. Resultaat was dat zijn fiets geheel total loss was, maar veel erger waren alle botbreuken aan onder andere pols, sleutelbeen en ribben, en met ook nog een klaplong. Een periode van ziekenhuisopname en revalidatie volgde, en uiteindelijk kon hij vorig jaar vanaf die onheilsplek gelukkig zijn fietspelgrimage vervolgen, tot aan zijn beoogde bestemming. Op 6 augustus 2022 passeerden Durkje en ik tijdens onze zomerpelgrimage wandelend deze onheilsplek ook. We kunnen ons die ongevalsplek nog heel goed  herinneren, want toen stond daar een aantal waarschuwende dranghekken om die slagboom heen, en moesten we linksom via een half-verharde bypass tussen het fietspad en de rivier een stukje van het fiets- en wandelpad af, zoals op onderstaande foto is te zien, die wij daar vorig jaar op die onheilsplek maakten. Uiterst rechts op de foto zie je nog net die wit-rode dranghekken, met rechts daarvan - maar niet in beeld - die levensgevaarlijke slagboom boven het geasfalteerde fietspad.

  • 5. Vijfde spreekster is Durkje, die een presentatie verzorgt met als titel 'De losse eindjes'. Dit is het verhaal van onze mei-pelgrimage en van drie pelgrimstrajecten die wij vorig jaar tijdens onze zomerpelgrimage hebben gelopen, die ik deels in mijn blog van 4 mei 2022 en deels in mijn blog van 13 augustus 2020 heb beschreven. Durkje laat op de kaart van pelgrimsroutes zien waar de vier 'losse eindjes' liggen, die wij vorig jaar hebben gepelgrimeerd, en vertelt daarna kort aan de hand van enkele foto's iets over die vier kortere trajecten, waarvan er één vorig jaar in Santiago de Compostela eindigde.
Pelgrim ontmoet pelgrim met verhalen
Als deze Pelgrimsparade is afgelopen, scharen wij ons weer rond de tafeltjes in de bovenzaal, en komen de verhalen onderling op gang van pelgrim tot pelgrim. Tussendoor worden oude pelgrimscontacten hervat en vinden diverse kennismakingen plaats van pelgrims die elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet of gesproken. Voordat we het in de gaten hebben, is het al laat op de avond, en verlaten we de bovenzaal, om afscheid van elkaar te nemen en huiswaarts te keren.

Geen opmerkingen: