zondag 22 januari 2023

Filmavond over Grutte Pier met Steven de Jong in Hijum

Zaterdagavond 21 januari 2023
 
Regisseur Steven de Jong met het film-zwaard van Grutte Pier


















Steven de Jong presenteert Pier Gerlofs Donia
Vanavond draait de film 'Grutte Pier - Leaver dea as slaef' in dorpshuis De Kampioen in het Friese Hijum.
Durkje en ik zijn erbij als in de bijna volle zaal van het Hijumer dorpshuis de filmavond wordt geopend door Steven de Jong, de Friese regisseur van deze bijna twee uren durende bioscoopfilm.
Dat doet hij aanvankelijk met in zijn hand het enorme film-zwaard dat bij de filmopnamen is gebruikt; een replica van het echte zwaard, waarmee Grutte Pier in de 16e eeuw ten strijde trok.
In zijn inleiding vertelt De Jong in ongeveer een half uur allerlei wetenswaardigheden over de thematiek van de film, en vooral ook over het productieproces van zo'n grote bioscoopfilm. Daarbij besteedt hij onder andere aandacht aan de (selectie van) filmacteurs, de filmlocaties, de financiering, de belevenissen tijdens de opnamedagen, en de technische productie van de film zelf.
Daarbij geeft Steven de Jong ook aan dat de film van vanavond het eerste deel vormt van een film-trilogie, waarbij het tweede van de drie delen hoogstwaarschijnlijk de titel met subtitel zal krijgen van 'Grutte Pier - Floris versus Grutte Pier'.
Na zijn inleiding krijgen de aanwezigen in de zaal de gelegenheid om aan Steven de Jong alles te vragen wat ze maar over zijn film willen weten, en beantwoordt Steven de aangedragen vragen uitgebreid.

Leaver dea as slaef
En als er dan uiteindelijk geen vragen meer zijn, wordt de film - in twee helften met een pauze ertussen - in werking gesteld, en kan iedereen genieten van deze film over Grutte Pier; Friestalig met Nederlandstalige ondertiteling.
Op 28 oktober 2020 was het 500 jaar geleden dat deze Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier overleed. 
In het jaar 2022 is de film in première gegaan, en wordt deze in verschillende bioscopen getoond. Steven de Jong is ondertussen in Fryslân op toernee, om in zo'n dertig plaatsen zijn film te vertonen, en daarbij aanwezig te zijn om zelf het verhaal over zijn film te vertellen.
'Grutte’ Pier Gerlofs Donia (1480-1520) was een Friese vrijheidsstrijder, die vocht tegen de graven van Holland, toen zij besloten om de macht in Fryslân over te nemen. Deze boer-vrijheidsstrijder was een reusachtige man, die - naar verluid - beschikte over bovenmenselijke kracht.
Nadat een leger Grutte Pier onder andere zijn vrouw doodde, trok Pier ten strijde tegen de gouverneur van Fryslân, die hij als bezetter zag. 
Hij richtte daartoe zijn eigen leger op, dat op de Zuiderzee Hollandse schepen begon te plunderen.
Deze film laat zien hoe het Friese volk zich niet de wet laat voorschrijven door heersers uit het westen. 

Geen opmerkingen: