dinsdag 27 december 2022

Levende Kerststal in de Sint-Vituskerk van Stiens

Zaterdagmiddag 24 december 2022
 
De levende kerststal in de Sint-Vituskerk van Stiens

















Stiens
Als ik aan de voet van de hoge dorpsterp van Stiens het kerkhof op loop om over het kerkpad naar de ingang van de Sint-Vituskerk in Stiens te gaan, valt mijn oog op het grote spandoek met de tekst 'De Sint-Vituskerk is open'. Vóór mij loopt een ouderpaar met zes kinderen, die hoorbaar verwachtingsvol ook naar de grote kerkdeur lopen van deze opengestelde kerk. We zijn op pad naar de Levende Kerststal, die is ingericht in het koor van de Grote Kerk van Stiens
De orgelklanken van welbekende Kerstliederen van organist Take Beukema komen me ter ore, en in de kerk zie ik ook zijn collega-organist Henk Havenga zitten. Zij verzorgen de muzikale omlijsting van deze Kerstfeest-activiteit, afgewisseld door de Jeugdband Belhamels, een zangkwartet, het Shantykoor Bluswater en de VituStins Cantorij. 
De vrijwilligers van de Protestantse Gemeente van Stiens ontvangen het groot aantal gasten dat de kerk in en uit loopt. Er is koffie en warme chocolademelk met het traditionele kerstkransje erbij, en aan het eind van de kerkzaal staat in het koor de Kerststal onder een hoog opgaande sterrenhemel.
In die stal staan twee poppen, die de prille ouders Jozef & Maria uitbeelden, en de pop van het pasgeboren kindeke Jezus ligt in de kribbe in die stal. 

Bethlehem
Ik passeer één van de herders, die helaas gevallen is, en van wie door de andere aanwezigen de bloedende wond zorvuldig wordt verzorgd. Die herder laat al deze liefde en zorg rustig en gelaten over zich heen komen. En verderop zit de collega-herder vóór een groot geschilderd berglandschap met schapen, met achter zich twee levende schapen, die rustig heen en weer drentelen door het stro op de stenen kerkvloer.
Kinderen staan in de Kerststal en bij de schapen, zich verwonderend over het sfeervolle Kerstfeest-tafereel.
In het midden van het schip van de kerk staan veel bezoekers met een koekje en een warm drankje gezellig met elkaar te praten. Een mooi moment om elkaar zo even te ontmoeten op de voormiddag van het Kerstfeest, dat we morgen zullen gaan vieren.
 

Geen opmerkingen: