dinsdag 27 december 2022

Kerstwandeling door Grou

Zaterdagavond 24 december 2022
 
Maria & Jozef met de pasgeboren Jezus in de stal

















Kerstwandelen in Grou
Durkje en ik nemen rond het avondlijk uur deel aan de Kerstwandeling die door de Protestantse Gemeente van Grou & Jirnsum wordt georganiseerd in het centrum van het Friese Grou. Het is een Kerstwandeling voor jong & oud, langs de hoofdrolspelers uit het Kerstverhaal in de Bijbel. We gaan samen als het ware op weg naar Bethlehem, de geboortestad van het kindje Jezus, en kunnen daarbij onderweg genieten van zang & muziek. De wandeling leert ons dat het oude verhaal van Hoop & Licht nog steeds actueel is.
Om deel te nemen aan deze Kerstwandeling melden we ons aan het eind van de middag in Friesmastate in Grou. Daar krijgen we een gekleurd briefje, waarmee we worden ingedeeld in één van de groepen die straks onder begeleiding van een gids de Kerstwandeling groepsgewijs zullen gaan maken. 
In de ontvangsthal van Friesmastate worden we ook muzikaal onthaald met Kerstliederen, die door het duo Esther & Pieter ten gehore worden gebracht. Zo komen we alvast in de sfeer van de wandeling en van het naderende Kerstfeest.
We komen in de hal steeds dichter bij de uitgang, en ondertussen blijft het aantal deelnemers aan de ingangszijde alsmaar groeien. Het is duidelijk dat hier in Grou grote belangstelling is om deel te nemen aan deze avondwandeling door het tot Bethlehem omgetoverde Grou.

Op weg naar Bethlehem
En dan is het zover dat ook onze groep aan de beurt is om de Kerstwandeling te gaan beleven. Bij de uitgang van Friesmastate worden we luid en duidelijk toegesproken door twee herauten, die ons melding doen van het geboorteverhaal, en die ons onder begeleiding van onze gids op pad sturen.
Dan volgt een onderhoudende tocht door het park en ook door de smalle straatjes van Grou. Zo passeren we een herberg die overvol is, waar twee gasten zelfs buiten liggen te slapen. We ontmoeten herders met schapen en ook een groep reizigers die onderweg is naar hun geboortestad, om zich daar voor de volkstelling in te laten schrijven. 

Op zoek naar een Koningskind
Verderop zingen engelen over een pasgeboren Koningskind, en bij de muziekkoepel ontmoeten we drie Wijzen uit het Oosten, die ook maar in het duister tasten waar ze toch eigenlijk dat bijzondere Koningskind zouden kunnen vinden. 
Die Magiërs uit het Oosten waren al op bezoek geweest bij koning Herodes, die wij ondertussen ook al hebben bezocht in de Fermanje van Grou. Die trotse koning is nogal humeurig ingesteld, omdat hij zich zorgen maakt om zijn macht, omdat hij van de Wijzen uit het Oosten had gehoord dat een bijzondere ster wel moet betekenen dat er in zijn koninkrijk een nieuwe koning is geboren. Daar wil hij -argwanend als hij is - meer van weten, zo meldde hij die Magiërs, en ook ons.

Meedoen aan de volkstelling
Dat de volkstelling in den lande wel degelijk een dingetje is, blijkt onderweg in het centrum van Grou overigens ook wel, want wij worden eerst door een stel Romeinse soldaten er al op gewezen dat wij in volgorde van onze leeftijd in optocht naar de volkstelling verder moeten lopen, en bij de volgende groep Romeinse soldaten moet door de met ons meelopende kinderen alvast in een groot boek worden genoteerd uit hoeveel deelnemers onze groep bestaat. Dat blijken er 23 te zijn. En dan mogen we door.

Het is dus toch waar dat Jezus is geboren
Nog eens komen we langs een herbergier, die ons vertelt dat ook zijn herberg bomvol zit. Ook hij heeft wel gehoord dat er ergens een baby is geboren is in zijn stad Bethlehem, maar hij heeft vanwege zijn drukke herberg geen tijd om ons verder te helpen, dus wijst hij ons de richting waar waarschijnlijk dat kind is geboren. 
Dan komen we vlakbij de Sint-Piterkerk van Grou, waar we van een zanggroep horen dat we dan toch eindelijk de stal hebben gevonden waar dat Koningskind is geboren, namelijk hiernaast.
Als we dan tenslotte de Sint-Piterkerk binnen zijn gegaan, komen we in het koor van de kerk oog in oog te staan met Jozef & Maria, met in de armen van Maria haar pasgeboren baby. Het stel jonge ouders vertelt dat zij hun baby de naam 'Jezus' hebben gegeven, wat zoiets betekent als 'God redt'.
Het is dus echt waar. Jezus is geboren. Dat gaan we morgen groots vieren.

Geen opmerkingen: