vrijdag 23 december 2022

Kerstwandeling in Doniastate te Stiens

Woensdagavond 21 december 2022
 
Maria & Jozef met kindje Jezus in de stal van Doniastate

Van het duister naar het licht
Samen met alle wandelaars zoeken we tussen al die komende en gaande auto's en fietsers in het duister onze weg over de parkeerplaats naar de ingang van kinderboerderij Doniastate, net buiten Stiens.
Bij de vuurkorven met daarin het knetterend brandende haardhout wachten we onze beurt af. 
Dan stapt een grote heraut op onze gelegenheidsgroep af, en roept hij met een daverende stem dat wij vanavond van harte welkom zijn om als groep tussen de duizenden lichtjes door over de paden van de kinderboerderij langs de opeenvolgende scènes van het bijbelse Kerstverhaal te wandelen. "En stop steeds bij zo'n tafereel, want als het grote licht aan gaat, begint de mini-voorstelling van een deel van het geboorteverhaal van Jezus." 
Wij gaan het duister in, het licht verwachtend en tegemoet. 

Van de keizer naar de Koning
  • Het licht gaan aan, en daar staat in het volle licht keizer Augustus, die ons als landgenoten oproept om ons voor de volkstelling te melden in de plaats waar we geboren zijn. Het licht gaat uit, en wij gaan volgzaam op pad.
  • Waar het iets verderop oplicht, zien wij de engel Gabriël, die de nog o zo jonge Maria voorspelt dat zij een baby mag verwachten, die de Zoon van de Allerhoogste genoemd zal worden. 
  • Bij het volgende tafereel staat timmerman Jozef bij zijn houten werkbank. Jozef roept zijn zwangere vrouw Maria bij zich, en meldt haar dat ook zij beiden gehoor moeten geven aan de oproep van keizer Augustus om naar Bethlehem af te reizen voor de aanstaande volkstelling. Zij reizen samen vol verwachting af naar de geboortestad.
  • In het verre oosten staan we verderop ineens oog in oog met de drie Wijzen, die tijdens het observeren van de sterrenhemel concluderen dat er in het verre westen iets bijzonders aan de hand is. Zij volgen met hun bijzondere geschenken een ster, zoekend op weg naar een Koningskind.
  • Als de felle lampen even later gaan schijnen, staan we in de straten van Bethlehem, waar Jozef & Maria naarstig op zoek zijn naar een herberg, om daar de nacht door te brengen. Maar, helaas, alle herbergen zijn al vol. Er is hier geen plaats voor hen in de herberg. Toch niet echt een fijne gedachte als je hoogzwanger en dakloos zo door de straten met al die dichte deuren van volle herbergen gaat.
  • Net als Jozef & Maria trekken wij ook verder. Vanaf zijn hoge troon ontvangt koning Herodes de drie Magiërs uit het Oosten. Hij schrikt van de mededeling dat in zijn koninkrijk een koningskind geboren wordt, en wil daar graag meer van weten, want ja, een koningskind zal zijn gevestigde orde in gevaar kunnen brengen. Daar wil hij natuurlijk meer van weten. 
  • In het open veld zien we een groep schaapherders zitten, bij hun nachtelijk houtvuur, in de donkere nacht. Dan verschijnt in het felle licht een groep witte engelen, die met gesproken woord en met hun gezang de herders aankondigen dat er een koningskind is geboren, in een stal, ergens in de stad Bethlehem, dus volg de koningsster en (be)zoek dat bijzondere kind.
  • Evenals die herders volgen ook wij de ster naar Bethlehem. En, ja hoor, daar in een stal vinden wij de prille ouders, zittend bij een voerbak, en in die kribbe ligt inderdaad hun pasgeboren kindje, dat zij de naam Jezus hebben gegeven. Het is dus echt waar wat al zo lang werd voorspeld. Er is een Koningskind geboren!
Dank u wel! ... Jezus Christus is geboren! 
Als we zeker weten dat het kindje Jezus is geboren, op de wijze zoals dat in de Bijbel staat geschreven, komen wij in het volle licht te staan. We gaan op het licht en de muziek van het koper-korps af, en worden dan binnen warm verwelkomd met een warm drankje, met het traditionele kerstkransje erbij. Een mooi moment om met al die andere bezoekers van dit prachtige evenement nog even waarderend na te praten over wat we zojuist vanuit het donker in het licht hebben beleefd.
We waren hier getuige van een knap en schitterend uitgebeeld Kerstverhaal in meerdere afleveringen. Dit is gerealiseerd vanuit het samenwerkingsverband van de Protestantse Gemeente te Stiens, de Christelijke Basisschool De Sprankel van Stiens, de Zorggroep Alliade van Stiens en de Kinderboerderij Doniastate van Stiens. Het is de eerste keer dat deze vier Stienser organisaties het evenement van deze Kerstwandeling organiseerden, en dat het een groot succes is gebleken, blijkt wel uit grootse uitvoering door zo'n 200 volwassenen & basisschoolkinderen, gecombineerd met de overweldigende opkomst van het groot aantal bezoekers dat in fikse groepen van zo'n dertig deelnemers om de paar minuten gedurende zo'n drie uren lang een rondgang van ongeveer drie kwartier maken langs al die Kerst-scènes, die door de basisschoolkinderen in drie opeenvolgende ploegen achtereenvolgens worden vertoond.
Grote hulde voor de organisatoren, voor al die medewerkers en vrijwilligers, en zeker ook voor die meer dan 120 basisschoolkinderen die in die drie ploegen een prachtige voorstelling hebben verzorgd van het altijd weer bijzondere Kerstverhaal.
We wisten het, en we zien het nu ook: Jezus Christus is geboren!

Geen opmerkingen: