dinsdag 27 december 2022

Kerstfeest vieren in Drachten

Zondag 25 december 2022 - Kerstmorgen
 
Kerstfeest vieren in de Zuiderkerk van Drachten

Terug naar de Zuiderkerk
Kerstfeest vieren we vanmorgen onder andere in de Zuiderkerk van Drachten. In de kerk waar we zo'n 45 jaar geleden al zoveel feestelijke kerkdiensten beleefden, waaronder evangelisatiezondagen met gospelkoren in een volle kerk, en in deze kerk waarin ik in die jaren ook mijn belijdenis van het geloof heb afgelegd. Vandaag zijn we hier weer eens terug in de Zuiderkerk, samen met Durkje en mijn mim, om in een bijna volle kerkzaal van deze recent prachtig verbouwde Zuiderkerk vanmorgen het Kerstfeest te vieren.
Voorganger van deze feestelijke ochtenddienst is dominee Peter Smilde, die op 27 november 2022 ook al in onze Protestantse Gemeente van Stiens voorging. Het is dus nog niet eens zo lang geleden dat we elkaar eerder ontmoetten.

Kerstfeest voor oud & jong
Behalve door de organist op het orgel en een pianist met een jonge saxofonist wordt deze Kerstviering muzikaal omlijst door het gelegenheidskoor van deze kerk, dat bestaat uit ruim twintig gemeenteleden, onder leiding van dirigente Lies Dijkstra. Zij zullen vanmorgen de gemeentezang een gouden randje geven, want we willen immers uitbundig het onuitsprekelijke wonder van Kerst vieren vanmorgen. God verlangt ernaar om mens te zijn, als antwoord op het menselijk verlangen om ‘als god’ te zijn. Met de geboorte van Jezus Christus is er dan ook alle reden om volop dit geboortefeest als Kerstfeest met elkaar te vieren.
Het Kerstevangelie uit Johannes 1: ‘Het Woord is mens geworden en heeft onder ons gewoond', dient daarbij vanmorgen als Kerst-motief.
Ook voor de kinderen mag het Kerstfeest natuurlijk een feest zijn. Dominee Smilde vertelt het Kerstverhaal aan de voet van het liturgisch centrum aan de kinderen, en ondertussen werken enkele enthousiaste kinderen mee om dit geboorteverhaal van Jezus met rol-borden van bijvoorbeeld engel, herder, schaap, ezel, Jozef & Maria te verbeelden. En zo wordt het Kerstfeest niet alleen een feestelijk gebeuren voor alle volwassenen, maar zeker ook voor alle kinderen.
 


Geen opmerkingen: