dinsdag 27 december 2022

Het wordt licht

Maandag 26 december 2022 - Tweede Kerstdag
 
Adventskalender 2022 van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap














Adventskalender 2022
Gisteren sloten we met de Eerste Kerstdag de weken van Advent af. Daarmee stopte ook de dagelijkse lezing van onze Adventskalender 2022, die door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) werd gemaakt en verspreid.
De vier weken die voorafgaan aan het Kerstfeest heet ‘Advent’. Dat woord is afgeleid van het Latijnse woord ‘advendus’, dat ‘komst’ betekent. In de vier weken vóór Kerst hebben we ons voorbereid op het Kerstfeest, het feest waarbij we de geboorte van de Here Jezus gedenken en vieren.
Advent - de vier weken voor het kerstfeest – valt in het donkerste en koudste jaargetijde. Licht en warmte zijn dan niet vanzelfsprekend. Daarom koos het NBG voor haar Adventskalender van dit jaar voor bijbelteksten en foto’s bij het thema: 'Het wordt licht’. 

Het wordt licht
"Duisternis en kou houden ons meer dan in eerdere jaren bezig", aldus Anne-Mareike, hoofd bijbelgebruik bij het NGB te Haarlem. Letterlijk, omdat kosten voor licht en warmte momenteel de pan uitrijzen, en figuurlijk omdat de ontwikkelingen in de wereld ons angstig kunnen maken. 
Voor de mensen in de Bijbel was dat niet anders. We lezen in de Bijbel immers over persoonlijke en politieke crises, over oorlog en ziekte. 
Toch stelt de Bijbel daar één belangrijk woord tegenover, namelijk: ‘licht’. Van het eerste tot het laatste hoofdstuk lezen we in de Bijbel dat Gods licht het wint van de duisternis. 

Jezus is het Licht van de wereld
De Adventskalender 2022 straalt daarom die hoop uit, ondersteund door schitterende foto’s. Deze kalender bevat elke dag een bijpassende foto, een bijbeltekst met toelichting, èn een vraag om de dag mee in te gaan.
Jezus is het Licht van de wereld, ook in deze moeilijke tijd. Daarom is de meest krachtige boodschap van Kerst dat het Licht alles overwint! 
Met deze mooie Adventskalender leefden we bewust toe naar Kerst. Elke dag lazen we een Bijbeltekst met een korte uitleg, en een vraag om over na te denken.

Adventsrooster 2022
De teksten van deze adventskalender komen uit de Nieuwe Bijbelvertaling van 2021. 
Dit Adventsrooster hielp ons thuis bij de voorbereiding op het Kerstfeest. De kalender bestaat uit 24 bijbelteksten met een foto. Die prachtige sfeerfoto’s passen helemaal bij de tekst van de dag. 
Wie vanaf 1 december 2022 elke dag één omslagblad las, arriveerde lezend op 24 december 2022 - op de dag vóór het Kerstfeest - bij de laatste tekst van de kalender.

Persoonlijke vragen
Alle teksten in deze Adventskalender sluiten af met een persoonlijke vraag. Die vragen nodigen je uit om daarmee even stil te staan bij je eigen leven en ze laten je nadenken over de betekenis van de gelezen Bijbeltekst voor jezelf. Deze vragen helpen je om de Bijbelteksten beter te begrijpen. Enkele van deze vragen waren bijvoorbeeld:
- bij de lezing over de vuurzuil in de nacht: Waar zie jij Gods aanwezigheid in de wereld?
- bij de lezing over gerechtigheid: Wie vind jij een lichtend voorbeeld van de gerechtigheid waar Jesaja over spreekt?
- bij de lezing over de engel: Waar denk jij aan bij het woord 'engel'?
- bij de lezing over liefdevolle barmhartigheid: ‘Wat stel jij je voor bij 'de weg van de vrede'?

Jouw antwoorden?
Lezen en nadenken over zo’n vraag kon je alleen doen, maar ook in een groep, zoals bijvoorbeeld in gezinsverband. Zo is deze Adventskalender ook voor ons een uitnodiging geweest om bewust naar het Kerstfeest toe te leven en om daarbij stil te staan bij wat ons dag in dag uit beweegt.
  • God staat aan de kant van het licht. En Hij zal zorgen dat het licht overwint.
  • Vreemdelingen welkom heten, wraak en woede bedwingen, eerlijk rechtspreken, en delen wat je zelf gekregen hebt. De regels zijn voor de Psalmdichter een baken waarnaar hij zijn voeten kan richten. 
  • Als je wilt weten hoe je in het licht kunt leven, op een manier zoals God het bedoeld heeft, moet je Jezus volgen.
  • Het echte geluk is voor mensen die doen wat God wil, en die het daardoor juist moeilijk hebben. Als de andere mensen naar die mensen kijken, moeten ze iets van Gods licht zien.

Geen opmerkingen: