maandag 29 augustus 2022

Camino-bankje voor pelgrims op het Jabikspaad

Zondag 28 augustus 2022
Fotomoment: Camino-bankje aan het Jabikspaad bij Refugio Ultreia Feinsum

















Gele Camino-pijl wijst pelgrims de weg
Tijdens onze voorjaarspelgrimage in april & mei van dit jaar (2022) passeerden we op de Caminho PortuguĆ©s onder andere tussen San Amero en Braillos en ook in A PicaraƱa enkele malen de voor ons voorheen nog onbekende Camino-bankjes. Het zijn zitbankjes die op sommige plekken langs het Portugees-Spaanse pelgrimspad zijn geplaatst, herkenbaar aan de rugleuning in de vorm van een grote gele Camino-pijl, bedoeld voor passerende pelgrims om even te rusten, om iets te eten en te drinken, of voor een goed gesprek met een mede-pelgrim of met iemand van de plaatselijke bevolking. 
Bovendien wijst de opvallende Camino-pijl je ook nog de juiste richting voor het vervolg van je etappe.

Camino-wegwijzer in Feinsum
In al die jaren van pelgrimeren hadden we ze nog nooit eerder zo gezien. 
Het idee ontstond gaandeweg om bij onze Refugio Ultreia Feinsum ook een dergelijk bankje te plaatsen, waarop passerende pelgrims even plaats kunnen nemen voor een aangenaam verpozen, en bovendien zal de voor pelgrims welbekende gele Camino-pijl de in Feinsum passerende pelgrims de juiste weg wijzen over het Jabikspaad richting Stiens.
We hadden een foto van zo'n bankje via WhatsApp gestuurd naar onze kinderen, die daarmee op het idee kwamen om ons voor onze verjaardagen zo'n mooi pelgrimsbankje kado te geven. Ze hebben in de provincie Groningen een christelijke zorgverleningsinstelling met een werkplaats voor sociale activering bereid gevonden om naar voorbeeld van het gefotografeerde model een dergelijk Camino-bankje te ontwerpen en te produceren. 
Nu iedereen van ons gezin weer thuis is van zomervakantie, is het vandaag de grote dag om met alle kinderen en kleinkinderen bijeen te komen in Feinsum, onder andere om op deze zonnige zondag door ons dit verjaardagskado te laten onthullen, om vervolgens dit Camino-bankje een passende plek te geven bij onze refugio.

Fotomoment op de Camino Frisia in Feinsum
We schatten in dat dit pelgrimsbankje op deze plek voor veel passerende pelgrims ook een aantrekkelijke plek zal zijn om een selfie te maken, of om iemand anders te vragen van jou als pelgrim een mooie foto te maken met de voor pelgrims zo belangrijke symbolen. Een aangename ervaring en een mooi fotomoment zal alle Feinsum-passerende pelgrims dan wellicht weer de nodige energie geven om verder te trekken op het Jabikspaad richting Santiago de Compostela. 
Ultreia!

Geen opmerkingen: