zaterdag 2 juli 2022

Nederlands Kustpad deel 3: De Drie Dijken-route (1 & 2 & 3)

Vrijdag 1 juli 2022
 
Oversteek via de Oudendijk over de Warffumermaar bij de sluis in Warffum

















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, gaan we in de komende tijd naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-etappes lopen en eveneens de 21 dagwandelingen.
  • Vandaag wandelen we de gehele 'Drie Dijken-route' door het kustgebied van de provincie Groningen, vanuit Usquert via Noordpolderzijl en Warffum weer terug naar Usquert, over een totale afstand van 20,2 kilometer.
Rondje vanuit Usquert
Om 6:00 uur gaat de wekker. We staan direct op en na een stevig ontbijt vertrekken Durkje en ik vanuit Feinsum om 7:15 uur. Met onze auto rijden we dan naar het Groningse Usquert, waar we om 8:30 uur onze auto achterlaten op een parkeerplaats nabij het NS-station, waar zowel het begin- als het eindpunt is van deze rondwandeling.
De temperatuur is dan 15 graden Celsius, en die loopt vandaag tijdens onze wandeletappe op tot 21 graden Celsius. Toen we vanmorgen opstonden, was het behoorlijke bewolkt met stapelwolken, en onderweg krijgen we vandaag heel even te maken met een licht regenbuitje, maar voor de rest van de dag is het prima weer, met zelfs nog hele mooie zonnige perioden.
Over de Boermanjeweg wandelen we naar de Raadhuisstraat, waar met haar opvallende toren het markante raadhuis (1930) van Usquert staat, dat is ontworpen door de beroemde architect H.P. Berlage.
Tegenover de dorpsmolen gaan we de Torenstraat in, om dan recht op de Sint Petrus en Pauluskerk af te lopen. Als we een rondje rond de kerk lopen, ontmoeten we één van de beheersters van deze grote kerk, die net nu arriveert om de kerkdeur te ontsluiten, opdat passanten de kerk vandaag kunnen bezichtigen. Wij zijn dus de eerste gasten die vandaag deze kerk bezoeken, en krijgen daarbij een korte uitleg over enkele bijzonderheden van deze grote dorpskerk. Achter de preekstoel zien we in het koor van de kerk enkele fragmenten van een grote muurschildering (fresco). De preekstoel onttrekt helaas het zicht op het grootste deel van dit fresco.
Na dit kerkbezoek lopen we tussen de voetbalvelden en door een bosje naar de N363, die we oversteken, om dan over de Zijlsterweg Usquert te verlaten.

Door de Uiterdijksche Landen naar Noordpolderzijl
In noordelijke richting verlaten we Usquert, en even later gaan we door de Uiterdijksche Landen op de Zijlsterweg door het dijkgat van de oude zomerdijk.
Direct daarna veranderen we van richting om over de Middendijk in westelijke richting verder te gaan. Over de Zijlweg gaat het dan in noordelijke richting verder, langs het Zijlriet, tot aan Noordpolderzijl.
Bij 't Zielhoes willen we een koffiepauze houden, maar daar blijkt dat het café-restaurant onderaan de Waddenzeedijk gesloten is. Desalniettemin nemen we plaats op het terras om hier een broodje te eten en onze in de koffiekan meegenomen koffie erbij te drinken. Op het moment dat we het terras zullen verlaten, wordt de deur van deze horecagelegenheid geopend, en wordt het terras in gereedheid gebracht om te openen om 10:00 uur.
Wij kijken even over de zeedijk met uitzicht op het zeehaventje, de kwelders, het wad en de Waddenzee, en gaan dan binnendijks verder in westelijke richting langs de voet van de Waddenzeedijk.

Pas op: links lopen 
Na ongeveer 2,7 kilometer ten noorden van de Noordpolder onderaan de zeedijk gelopen te hebben, slaan we linksaf, door een draaihek naar en heel smal en recht asfaltweggetje, dat in zuidelijke richting landinwaarts gaat. De bij onze wandelgids behorende routewijzigingenlijst die op internet staat, vermeldt dat we dit asfaltweggetje niet mogen betreden. Daarvan getuigt ook een verboden toegang-bord, en een verkeers(verbods)bord rechts van de weg, waarop staat aangegeven dat voetgangers en fietsers zich niet op dit asfaltweggetje mogen begeven. Daarom beschrijft de routemutatielijst op internet een ongeveer vier kilometer langere variant-route, waarbij je nog verder langs de zeedijk moet lopen, om dan pas landinwaarts te gaan. 
Maar, er staat aan de linkerkant van de weg een blauw bord, waarop we tot onze verbazing lezen dat we inderdaad niet op de rechter weghelft van deze asfaltweg mogen lopen, maar wel op de linker weghelft, want die is wel opengesteld voor fietsers en wandelaars, omdat het Groninger Landschap voor die helft eigenaar is van deze weg. In de lengterichting loopt een doorgetrokken witte streep op dit asfaltweggetje, om aan te geven tot hoever je de linkerzijde van deze asfaltweg wel mag bewandelen. We hebben al duizenden kilometers gewandeld op allerhande wegen en paden, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt, dus wel heel bijzonder dat voor deze toegankelijkheidswijze is gekozen. Het zal vast en zeker een heel bijzondere aanleiding en reden hebben, maar die is ons niet bekend.
We gaan dus voort, zorgvuldig over de linkerkant van het asfalt, en passeren eerst een woonhuis links en even later een boerderij aan de rechterkant van de weg. 

Door de Noordpolder
Daar waar we de daarop volgende boerderij passeren, eindigt het traject van deze bijzondere toegankelijkheid, want vanaf hier verandert de asfaltweg in een openbare betonplatenweg, die over de volle breedte wel vrij toegankelijk is.
Over de Noorderdijk en de Zeeburgtil wandelen we vervolgens door de Noordpolder naar het buurtschap Noordpolder. 
Daar vervolgen we onze route in zuidelijke richting langs de Warffumermaar over de Noordpolderweg. Daarbij passeren we in het begin al een hoog sluiscomplex in de Warffumermaar waar die de oude zomerdijk kruist.

Lunchen in Warffum
Aan het begin van de bebouwde kom van Warffum kruisen we de Oudendijk, om dan via twee woonstraten weer terug te lopen naar de Oudendijk, waar we parallel aan de Warffumermaar verder gaan over de Oudendijk. Daarbij passeren we even later bij het oude sluiscomplex van Warffum nogmaals de Warffumermaar.
Iets verderop gaat de route verder over het smalle asfaltpad van het Witrokkenpad, door het dorpsbos van Warffum. 
Via Helpman komen we dan uiteindelijk uit bij de N363, die hier in Warffum de Juffer Marthastraat heet. 
Hier verlaten we voor korte tijd de doorgaande wandelroute, want we hebben een afspraak met mijn oud-studiegenoot Haaie & Heleen dat wij bij hen op visite gaan om daar samen met hen te lunchen. Dat wordt een gezellig weerzien op het zonovergoten terras in hun bloemenrijke tuin.
Na deze ontmoeting gaan we over de Juffer Marthastraat en ook door het Juffer Marthapark (1938) en langs de bijbehorende Villa Vriesenstein weer verder. Eerst langs de grote dorpskerk, en dan over de Stationsweg in de richting van het NS-station van Warffum.

Even regen op weg naar Wadwerd
Als we de spoorlijn Groningen-Roodeschool oversteken, verlaten we Warffum, en gaan we over een fiets- en wandelpad parallel aan de spoorlijn verder, in oostelijke richting. Als we op dat Delthepad lopen, begint het zachtjes te regenen. Maar als we linksaf over het spoor de Westerhornseweg op gaan in de richting van de N363 begint het iets harder te regenen, waardoor we toch maar even de paraplu's erbij nemen, om niet al te nat te worden. Als we echter even later de N363 oversteken, is het al weer droog en begint de zon weer te schijnen. De regen was dus gelukkig gering en bovendien maar van heel korte duur.
Over de Wadwerderweg gaan we dan verder, parallel aan de N363, naar het buurtschap Wadwerd.
Een eind verderop kruist de oude Wadwerderweg de nieuwere N363, en zo wandelen we even later de bebouwde kom van Usquert binnen.

Terug in Usquert
De Wadwerderweg verlaten we, om dan door twee kleine bospercelen tussen de Wadwerderweg en de spoorlijn over een fiets- en wandelpad verder te gaan door het bos. 
Via de Kruyssteelaan en de Boermanjeweg lopen we tenslotte terug naar onze auto, die tegenover het treinstation van Usquert geparkeerd staat. 
Met de auto rijden we vervolgens terug naar huis, waar we rond het avonduur bezoek zullen krijgen van Baukje & Rauke en hun beide zonen, onze kleinzonen Elwin & Nolan.
We krijgen de rest van de dag geen regen meer, en het blijft nog lang aangenaam zomerweer vandaag.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het was een heel gezellig weerzien bij ons in de tuin.