Cover van 'Versluiering' |
Onderzoek naar een samenzwering
Het hele Franse hof is in rep en roer. De Italiaanse kardinaal Jules Mazarin (1602-1661), de eerste minister van het Franse koninkrijk, is grootmeester in de kunst van het versluieren.
Mazarin wil voor het volgende carnaval een groots Italiaans melodrama opvoeren.
- Maar welk complot gaat er werkelijk schuil achter deze weelderige opvoering?
Dat vraagt de jonge en ambitieuze Toscaanse castraat-zanger Atto Melani (1626-1714) zich af. Hij is de hoofdrolspeler van een geheimzinnige spel.
Samen met zijn trouwe secretaris gaat Melani op onderzoek uit, waarbij zij stuiten op een duidelijke samenzwering, die teruggaat tot het Florence van twee eeuwen geleden.
Versluieren
Het Italiaanse schrijversechtpaar Rita Monaldi & Francesco Sorti schreef het boek 'Dissimulazione', dat door Jan van der Haar naar het Nederlands werd vertaald, en toen de titel 'Versluiering' kreeg.
Dit Nederlandstalige boek werd in het jaar 2011 uitgegeven door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, ter gelegenheid van 'Juni - Maand van het Spannende Boek 2011'.
'Versluieren' is de kunst van het verhullen. Het is geen bedrog, maar het doet de zaken anders lijken dan dat ze werkelijk zijn.
Versluieren is een kunst, en degene die het beheerst, is meester in de manipulatie. Alles zet hij naar zijn hand, van kleine alledaagse zaken tot gebeurtenissen die zelfs de wereldgeschiedenis beïnvloeden.
Op zoek naar manuscripten en intriges
In het voorjaar van 1647 reist de jonge operazanger Atto Melani van Florence naar Parijs voor een optreden aan het Franse Hof, waar een Italiaanse opera zal worden uitgevoerd.
Maar niets gaat zoals het zou moeten gaan, en de uitvoering lijkt aan alle kanten te worden tegengewerkt.
Langzaam komen Atto en zijn trouwe secretaris op het spoor van een groter plan. Een plan dat tot in de puntjes is voorbereid, dat jarenlang het Franse Hof misleidt en dat Frankrijk uiteindelijk volkomen zal ontwrichten.
De versluiering wordt door het publiek aanschouwd, maar wordt nooit doorzien of begrepen.
Dit boek verhaalt over de zoektocht van Atto Melani en zijn secretaris naar geheime manuscripten en intriges, waarbij je als lezer ontdek hoe de kunst van het versluieren onze wereldgeschiedenis heeft doen veranderen.
Naar het Parijs van 1647
- Binnen de werken van de mens dient licht & schaduw, en openlijke & verholen voortgang te zijn.
- Probeer de Fransen maar eens te begrijpen.
- Wie het hart heeft, heeft alles.
- De tiran moet zich niet gehaat maken, maar voorwenden dat hij voortreffelijke deugden bezit, die hem boven zijn dienaren stellen, zodat de onderdanen hem superieur wanen.
- Je moet zonder aarzelen regeren, als je het volk onder het juk wilt houden zonder je te laten verslinden.
- Om het recht in grote dingen te eerbiedigen, moet in kleine dingen soms worden afgeweken; om terecht in het groot te handelen, is het geoorloofd onterecht te zijn in het detail.
- Alle ideeën moeten verzameld, alleen al om ze te kunnen weerleggen.
- De nacht heeft misschien geen goede ogen, maar wel gevoelige oren.
- Geschiedenistraktaten nemen de verwondering weg, die het ware teken van onze zwakheid is, en ze zetten ons aan de gebeurtenissen met meer inzicht, bedachtzaamheid en vastberadenheid te overwegen.
- Alles wat het volk denkt, is pure ijdelheid; alles wat het onderneemt, is enkel pure dwaasheid. Het is voldoende dat de vorsten het leren te manipuleren met mooie woorden, te verleiden en te bedriegen met schone schijn, te lokken en te gebruiken voor hun plannen.
- Menselijke aangelegenheden kennen geen vaste orde, noch een onveranderlijke opeenvolging.
- De zon werpt haar licht op de laagste en meest verachtelijke dingen, zonder erdoor te worden aangetast of verduisterd.
- De wegen van het inzicht staan los van die van de wil.
- Als men het recht wil schenden, dan moet het zijn om te heersen.
- Als je teveel dingen wilt, kun je alles kwijtraken.
- Het gepeupel is een zee die met alle winden meewaait.
- Tegenover twee mogelijke verklaringen gesteld, moet je eerst de simpelste kiezen.
- Laat de vorst telkens als hij hard moet zijn, berouw hebben.
- Een trotse, lange, dodelijke oorlog vraagt om een groot apparaat.
- Het is niet goed om iemand van wie we hebben gehouden, en die ons zo goed kent, als vijand te hebben.
De gespeelde gek heeft gewonnen,
met het geheime wapen van de versluiering.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten