vrijdag 18 februari 2022

We hebben wat te kiezen in Feinsum

Maandag 14 februari 2022
 
Het gemeenteraadsverkiezingsbord in Feinsum

















Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Eén keer in de vier jaar vinden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. 
Op woensdag 16 maart 2022 zijn de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Die dag is het 'verkiezingsdag'; dan zijn alle stembureaus open. 
Echter, ook al op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart zijn in deze Corona-periode in elke gemeente al een aantal stembureaus open. 
Door je stem uit te brengen, bepaal je mee wat er de komende jaren in je eigen gemeente gebeurt.
Door gemeentelijke herindelingen is het aantal gemeenten in Nederland al teruggebracht van 774 (in 1992) naar 345 gemeenten op 1 januari 2022. 
De omvang van een gemeenteraad hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. 

Opkomst-bevordering door overheden
Gemeente en politieke partijen zijn al vroeg begonnen met de voorbereiding van de volgende gemeenteraadsverkiezing. De griffie van de gemeenteraad ondersteunt de partijen bij haar activiteiten die te maken hebben met opkomstbevordering. Deze lokale activiteiten zijn een gemeentelijke aanvulling op de opkomst-bevorderende campagne van de Rijksoverheid. 
Zo zijn er binnen onze gemeente Leeuwarden - onder andere in ons dorp Feinsum - gemeentelijke publicatieborden geplaatst. Die borden zijn tenminste zes weken vóór de verkiezingsdag geplaatst.
Momenteel is het zo dat de promotieposters van de aan de gemeenteraadsverkiezing deelnemende politieke partijen door de gemeente op de verkiezingsborden zijn geplakt. Zelf daarop posters plakken is niet meer toegestaan; ook niet meer aan, op of boven de openbare weg of grond, of aan gemeentelijke eigendommen.

Negen van de tien in Feinsum
Zo staat er nu ook een Verkiezingsbord bij de speeltuin/jachthaven van Feinsum
Van de tien partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing van onze gemeente Leeuwarden, hangen er negen aan het publicatiebord, dus kennelijk heeft één van de deelnemende partijen haar verkiezingsposters niet (tijdig) bij de gemeente aangeleverd om meegenomen te worden in de promotie. Desalniettemin blijft er voldoende keus om komende maand in het stemhokje te kiezen uit een politieke partij en uit de kandidaten die door de afzonderlijke tien partijen worden voorgedragen aan alle stemgerechtigden van onze gemeente.

Geen opmerkingen: