vrijdag 21 januari 2022

Drenthepad van Ravenswoud naar Langelo

Vrijdag 21 januari 2022
 
Bij Hunebed D2 in Westervelde

















Wandelen door Nationale Parken
In 1996 publiceerde Nivon Natuurvrienden Nederland haar wandelgids van het Drenthepad, dat deel uitmaakt van het landelijk netwerk van doorgaande, meerdaagse wandelroutes in Nederland. In 2021 kreeg ik voor mijn verjaardag van onze kinderen onder andere de routegids van dit pad, in de 6e druk van 2019. Dit Drenthepad is een zogenoemd Streekpad, nummer 6, waarmee je het oer-Drenthe ontdekt, al wandelend door Drenthes Nationale Parken en door het Geopark, op het oudste naoorlogse langeafstandswandelpad van Nederland. Het is een pad om te genieten van Drenthe, over paden en wegen, langs akkers en weiden, door bossen en over heide, over het zand en door het veen. In Geopark De Hondsrug maak je kennis met de prehistorie van de provincie Drenthe. Onderweg ervaar je de rust en ruimte van deze mooie provincie.
  • Nadat je bent vertrokken uit Beilen, kom je al snel in één van de mooiste natuurgebieden, om daar de uitgestrektheid van het Nationaal Park Dwingelderveld te ervaren. 
  • Via Havelte, door het Holtingerzand en door Diever kom je in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Uitgestrekte bossen, heide en stuifduinen laten je genieten van Drenthe op zijn mooist. 
  • Tussen Leek en Eelde (in de Drents-Groningse Wolden) beleef je de Onlanden en voert het Drenthepad je langs schitterende landgoederen. 
  • Je betreedt het Nationaal Park Drentsche Aa; een gebied dat als stroomdal is opgebouwd uit tientallen diepjes, stroompjes en romantisch kronkelende beken, in een landschap van heide, kleurrijke hooilanden en esdorpen.  
  • Al snel kom je daarna in het UNESCO-Geopark. Op de Hondsrug wandel je door de Strubben en het Kniphorstbosch op het oostelijk deel van het Drenthepad. De route voert hier door het ‘Pompeï van Drenthe’: het enige archeologische reservaat van Nederland. met grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen. De route leidt je over de Hondsrug langs grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen naar het grootste hunebed van Nederland in Borger en je komt langs het Hunebed-centrum. 
Onderweg op het Drenthepad maak je ook kennis met Pingo-ruïnes, ontstaan in de laatste ijstijd. 
Kortom, dit is een langeafstandswandeling door het ontstaan van het gebied, van de provincie Drenthe.

Drenthepad in 58 etappes
Het Drenthepad bestaat uit 58 afzonderlijke etappes, welke allemaal omschreven zijn de wandelgids, met daarin veel informatie over de route en over wetenswaardigheden onderweg. De kortste etappe is 2,5 kilometer en de langste etappe is 7,5 km. Tussen Beilen (start) en Beilen (finish) kun je zelf de lengte van elke dag-etappe bepalen.
Achtereenvolgens loop je:
  • 32,5 kilometer door het Dwingelderveld;
  • 19 km over de Havelterberg;
  • 20,5 km door het Drents-Friese Wold;
  • 20,5 km door het Fochteloërveen en Veenhuizen;
  • 31 kilometer door Noord-Drentse esdorpen;
  • 17,5 km door de Drents-Groningse Wolden;
  • 33,5 km door de Drentse Aa;
  • 57 km over de Hondsrug;
  • 35,5 km door Zuid-Drentse esdorpen;
  • 62 km door het Hart van Drenthe.
Drents-Friese Wold en Fochteloërveen
Vorige week wandelden Durkje en ik de tocht van Diever naar Ravenswoud.
Eigenlijk was het de bedoeling om eerst nog de eerste vijf etappes vanuit Beilen (de startplek van het pad) te gaan lopen over - deels - de Dwingeloosche Heide. Natuurmonumenten heeft echter het fietspad de Benderse - dat dit heideveld doorkruist - nog steeds (tijdelijk) afgesloten in verband met grootschalig onderhoud, hetgeen betekent dat we een groot deel van de eerste vijf etappes niet zouden kunnen lopen. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze eerste vijf etappes in later instantie te gaan lopen, en vandaag het Drenthepad te vervolgen met de etappes 14 tot en met 18. 
De 14e tot met de 16e etappe zijn de laatste drie etappes door het Fochteloërveen, en de 17e en de 18e etappe zijn de eerste twee etappes langs en door Noord-Drentse esdorpen. De totale afstand van de vijf etappes die we vandaag wandelen, is 27,5 kilometer. We beginnen in Ravenswoud en lopen vandaag naar Langelo.

Van start in Ravenswoud
Met beide auto's rijden we om 8:15 uur van Feinsum naar Langelo. Het is dan al nagenoeg licht en de lucht is deels bewolkt. De temperatuur is vanmorgen in Fryslân 4 graden Celsius, en in de kop van Drenthe 2 graden bij de start, en die temperatuur loopt vandaag op naar ongeveer 7 graden Celsius. Het blijft ook de hele dag bewolkt, maar af en toe schijnt heel even de zon. Tweemaal krijgen we even te maken met een licht regenbuitje, maar die ging onze wandelpret niet drukken. Voor de rest is het gedurende onze hele wandeldag droog. Aanvankelijk waait het nauwelijks, maar naarmate de uren voortschrijden, begint het iets harder te waaien, waardoor het gevoelsmatig iets kouder wordt. Al met al hebben we vandaag goed wandelweer. 
Vanuit Langelo rijden we met de andere auto naar Ravenswoud, waar we de auto achterlaten bij de klapbrug over de Eerste Wiek, want die klapbrug is het startpunt van vandaag.  

Door het Fochteloërveen en het Bankenbosch
We wandelen om 10:00 uur over het asfaltpad van de Bokslootweg langs de Eerste Wiek Ravenswoud uit. Verderop steken we de Fochelervoart over. Dan lopen we door totdat we de Lycklemevoart bereiken. Die volgen we in de richting van de Vierde Opwiek. Met een grote boog lopen we door een open veld tussen twee waterplassen door. Verderop grazen wilde paarden in het veld. Bij de Vierde Opwiek aangekomen, volgen we die tot voorbij de Bruustinger Plas. 
Bij deze Plas aangekomen, gaan we het Focheloërveen op. Eerst volgen we het halfverharde fietspad door dit natuurreservaat. 
De wandelroute gaat dan over een smal paadje door het veengebied verder. Dat paadje ligt op een hoger liggende zandrug in het veen, dus we kunnen er prima op wandelen, behalve op een enkele plek waar we even om drassige meters heen moeten lopen, maar we kunnen hier nog prima lopen, midden in het uitgestrekte veengebied.
Halverwege het Fochteloërveen steken we de Fries-Drentse provinciegrens over, en dan lopen we weer verder over het schelpen-fietspad door het Fochteloërveen, in de richting van het Bankenbosch.
Over het brede kaarsrechte fietspad lopen we het Bankenbosch door, totdat we met een bruggetje bij de Hoofdweg het Veenhuizerkanaal ofwel de Kolonievaart kunnen oversteken.

Langs de gestichten van Veenhuizen
Langs de Hoofdweg lopen we in de richting van Veenhuizen. Over de Esweg en de Meidoornlaan bereiken we ter hoogte van de Kerklaan de bebouwde kom van Veenhuizen.
Door Veenhuizen lopen we langs de gevangenis naar het Tweede Gesticht, waarin het Gevangenismuseum is gehuisvest. Dan lopen we om het Nationaal Gevangenismuseum heen naar de Hospitaallaan. We weten dat daar een hotel-restaurant is. Bij dat Hotel-Restaurant Bitter & Zoet - zo genoemd naar de voormalige apotheek - is in het kader van de Corona-maatregelen toch nog 'coffee to go' te koop, dus daar maken we gebruik van. Met een verse kop koffie pauzeren we op een picknickbank tegenover het voormalige hospitaal 'Vertrouw op God'. Met die geruststellende gedachte genieten we van de verse koffie en van onze meegenomen broodjes.
Na deze buitenpauze verlaten we Veenhuizen over de Eikenlaan, maar voordat we Veenhuizen helemaal achter ons laten, gaat de route nog even over het zogenoemde Vierde Gesticht, waarmee de plaatselijke begraafplaats wordt bedoeld. Een groot deel van deze begraafplaats is open grasveld, waarin tot het jaar 1875 alle overleden gestichtsbewoners anoniem werden begraven. Verder op de begraafplaats staan lange rijen witte kruisen, waarvan wel bekend is wie van de cliënten van de Veenhuizer gestichten daar begraven ligt.

Aan de overzijde van de Slokkert naar Westervelde
Door het bosperceel van De Esch en over het volgende deel van de Eikenlaan lopen we over een zandweg tussen natte broekbossen naar het grote munitiedepot van het leger.
Voorbij dit munitiedepot steken we via de Norgerweg het riviertje De Slokkert over, dan hier door het beekdal meandert.
De nieuwe, alternatieve route gaat verderop niet langs de drukke Norgerweg, maar door een klein bosperceel van het Tonckensbosch ten zuiden van de Broekdijk. Het is ook al weer zo'n vochtig bosperceel met voornamelijk smalle en drassige bospaden. Hier en daar zie je mooie partijen zwammen op het dode hout in het bos.
Aan het eind van de Broekdijk steken we de Norgerweg over, om dan parallel aan de ijsbaan met een grote U-bocht door het Tonckensbosch naar het Drentse dorpje Westervelde te lopen. Bij het opvallende 18e eeuwse theekoepeltje van Huis te Westervelde wandelen we de Westervelde binnen. 
In de sloot van het landgoed van het Huis te Westervelde drijft een partij gerooide boomstammen in het water.
Via de Hoofdweg doorkruisen we de bebouwde kom, tot aan de dorpsrand aan de noordoostzijde. 
Ter hoogte van het dorpskombord verlaten we de doorgaande weg, om het onverharde pad op te gaan naar Hunebed nummer D2 van Westervelde. Van de vier dekstenen liggen er twee weer op het hunebed. Een restant van de derde deksteen ligt op de grond, en de vierde deksteen ontbreekt geheel.

Brink-kerk en camping van Norg
Voorbij dit hunebed gaan we de zuidelijk es op van Norg. Norg hebben we direct al in zicht. Maar voordat we in Norg aankomen, moeten we eerst nog deels om het Norgerholt heen lopen. 
Dit natuurreservaat is één van de oudst nog bewaarde stukjes cultuurbos van Nederland, met een historie die terug gaat tot de 9e eeuw.
Even later lopen we langs molen De Hoop het esdorp Norg binnen. Eerst door de nieuwbouw, en later tussen de oude rietgedekte huizen van Norg lopen we naar de Sint-Margaretakerk op de Norger Brink.
Rondkijkend op de Brink kunnen we geen geopende horecagelegenheid ontdekken waar we wellicht een kop koffie 'to go' kunnen kopen, dus er zit niets anders op dan onze weg te vervolgen.
Als we het bosgebied van de Langeloërduinen binnenwandelen, zien we op de camping Langeloërduinen onder een houten kap een houten bank staan op de veranda van de campingreceptie. We worden er vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en de campingbeheerder, en mogen wel van deze bank gebruik maken voor een korte pauze, om er iets te eten en te drinken van wat we hebben meegenomen aan proviand voor onderweg.

Door bos en veld naar Langelo
Onze route gaat verder, langs recreatiecentrum Norgerberg door de Langeloërduinen naar een volgend bosperceel ten noorden van Norg, genaamd: Achter het Hout. Hier lopen we op een gecombineerd deel van de routes van het Drenthepad, het Jacobspad en het Groot-Frieslandpad.
Waar we om het Schillenveen heen lopen, wijkt het Groot-Frieslandpad van onze route af, en gaan de beide andere routes verder rond het Schillenveen.
Langs de Schapenkampweg iets verderop staan drie ponies bij een voedertrog hooi te eten.
Wij gaan dan over een slingerend karrenspoor langs de akkers van de Looakkers in de richting van Langelo. 
Vlak vóór Langelo gaan we niet verder op dit Drenthepad over de Onlandsedijk, maar wandelen we de bebouwde kom van Langelo in, omdat we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd op de Schoolbrink van Langelo. Bij de leegstaande basisschool van Langelo stappen we om 16:15 uur in onze auto, en dan rijden we terug naar Ravenswoud, waar we onze andere auto afhalen, alvorens we via Drachten weer terug rijden naar  huis.

Geen opmerkingen: