zondag 12 december 2021

It alderbêste dan mar!

Zondag 12 december 2021
  
Cover van het tekstboekje van de CD van Gerard Rinsma













Een verdrietig afscheid
Op de elfde van de elfde van dit jaar - op 11 november 2021 - presenteerde Gerard Rinsma zijn nieuwe CD, die als titel kreeg: 'It alderbêste dan mar!'
Die titel is betekenisvol. Als Friezen elkaar uitzwaaien, doen ze dat niet met een "adieu", "adios" of "inchallah", maar met bewoordingen zoals "It alderbêste dan mar" (het allerbeste dan maar!). Zo voelt het ook voor Gerard Rinsma. Met deze CD zwaaien Rinsma en Fryslân elkaar uit, niet geheel van harte, maar het is toch wel een ware afscheidsgroet. 
Wie luistert naar de teksten van deze nieuwe CD ontdekt dat Rinsma zich frank en vrij uit met zijn songteksten. Wie weet dat Gerard Rinsma jarenlang ervaring heeft opgedaan als predikant, hoort in de liedteksten dat Rinsma in en buiten zijn werk veel kanten van het menszijn heeft leren kennen, ook de minder aangename zaken zoals: liefde versus lust, verslaving (beluister de song: 'Lazarus'), melancholie en hypocrisie. Rinsma heeft al die kanten van de mens wel leren kennen, zo blijkt bij het beluisteren van deze CD.

Spiegelliedjes
De tot voor kort nog in Goutum werkende (ook) zingende dominee heeft na zes dienstjaren helaas onvrijwillig afscheid moeten nemen van zijn kerkelijke gemeente. Al is hij dan momenteel zogezegd uitgepreekt, uitgezongen is de dominee-artiest in het geheel en (on)gelukkig niet.
De muzieknummers die Gerard Rinsma soms al jaren geleden schreef, blijken later een nogal uitgesproken vooruitziende blik te hebben. De liedkeuze van deze nieuwe CD kunnen we nu dan ook niet meer los zien van het zijn moeizame afscheid van zijn kerkelijke gemeente en inmiddels ook van Fryslân. 
Wie de songteksten goed tot zich door laat dringen, en dieper nadenkt over hetgeen in deze liedjes wordt gezongen, zal vast en zeker merken dat Rinsma met een aantal van deze songs de kerk als instituut een confronterende spiegel wil voorhouden. Dat zijn waarde(n)volle uitnodigingen voor reflectie.

Fier fan hûs & It paad werom
Op deze CD staan 16 Friestalige songs (in Rinsma's moedertaal), verdeeld over twee thema's: 'Fier fan hûs' en 'It paad werom'. Deze liedjes heeft Gerard Rinsma in de afgelopen jaren geschreven. Waar het in zijn vorige CD ('It sûzjen fan ‘e stilte') nog ging om al langer bestaande bekende nummers uit de Top 2000 (maar dan in het Fries vertaald) gaat het bij deze nieuwe CD om door Rinsma zelf gemaakte liedjes met een verdrietige en soms ook een ronduit wrange, venijnige en soms vileine lading, waarvan sommige teksten (zoals bijvoorbeeld in het lied 'De lêste ear’) nadien griezelig voorspellend blijken te zijn geweest.
Aan deze CD werkten ook vier andere muzikanten mee, namelijk: BJ Baartmans, Mike Roelofs, Taco Jan Osinga en Piet Dijkstra.

Kwetsbare mensen in een breekbare samenleving
Met de twee thema's en met de volgorde van de songs zit er ook een lijn in het verhaal van de CD.
In de eerste 8 songs - met als thema 'Fier fan hûs'- geraakt de verloren zoon (naar het welbekende bijbelverhaal) ver van huis, niet zozeer in geografisch opzicht, maar op onder andere moreel vlak.
Zo beschrijft het lied 'It strân fan Ipanema' een verhouding van twee geliefden, met een eigenlijk niet geoorloofde liefdesverhouding, waarin de zondaar het helaas toch weer wint van de Heer.
Maar in de tweede serie van 8 songs komt de kentering, binnen het thema 'It paad werom'.
Al in het eerste lied 'Lit my skûlje' dient - ook al is de handelwijze nog verwerpelijk - zich iets van inkeer aan. Deze song verwijst naar het opgejaagde hert zoals wij dat kennen van Psalm 42. De verloren zoon - de mens - komt mede door de woorden van Psalm 42 tot bezinning, en zoekt - ook al blijft het met vallen en opstaan - de weg terug naar thuis, naar daar waar het bij nader inzien toch wel goed was.
Zoals in dit eerste lied van deel 2 van de CD verwijzingen zitten naar bijbelteksten van de boeken Psalmen en Jesaja, bevatten nog enkele andere songs in het tekstboekje ook verwijzingen naar bijbelteksten.
Met zijn nieuwe album maakte Gerard Rinsma een CD om aandachtig te beluisteren, om te reflecteren op jezelf en op wat anderen elkaar aan (kunnen) doen in deze breekbare samenleving.

Geen opmerkingen: