donderdag 11 november 2021

Zeven op het Jabikspaad

Dinsdag 9 november 2021
  
2 van de 4 uit Dalfsen van de 7 Jabikspaad-wandelaars vandaag bij Feinsum





















Maarten van Rossumpad
Ondanks het feit dat het vandaag mistig, miezerig weer is, is het betrekkelijk druk op het Friese Jabikspaad in het noorden van Fryslân.
Eerste melden zich vandaag vier Jabikspaad-wandelaars - twee stellen uit het Overijsselse Dalfsen - bij onze Refugio Ultreia Feinsum. We nodigen ze uit om binnen een kop koffie of thee te komen drinken. Als ware pelgrims gaan ze in op die uitnodiging, dus even later zitten we gezellig in onze woonkamer rond de grote tafel, met uitzicht op het Jabikspaad, dat langs onze refugio in Feinsum gaat.
Jan & Jennie en Wim & Tineke vertellen dat ze met hun vieren al een ander wandelproject achter de rug hebben, namelijk het Maarten van Rossumpad, het langeafstandswandelpad van Den Bosch - via hun woonplaats Dalfsen - naar Steenwijk. En als dat gezamenlijk wandelen zo goed bevalt, komt als vanzelf de vraag een keer op tafel wat dan het volgende wandelproject gaat worden. 

Oost-route van het Jabikspaad van noord naar zuid
Toen kwam het Jabikspaad in beeld. Omdat ze al vanuit het zuiden naar het noorden hadden gelopen, leek het voor de hand te liggen om het Jabikspaad als een vervolg te gaan zien op de ingezette richting.
Het ene stel had in een zomervakantie in Frankrijk al eens kennisgemaakt met de beroemde pelgrimsstad Vézelay, en daar hadden ze de pelgrims zien aankomen en vertrekken. Zo groeide het idee om het Jabikspaad als pelgrimspad te gaan lopen, maar dan wel vanuit het noorden naar het zuiden, gericht op Santiago de Compostela.
Zo gezegd, zo gedaan. Enige tijd geleden zijn ze met het Jabikspaad begonnen bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, om de eerste etappe op de oostelijke route via Zwarte Haan en Nieuwe Bildtzijl naar Oude Bildtzijl te lopen.
En vanmorgen zijn ze voor de tweede etappe begonnen in Oude Bildtzijl, om vandaag via Feinsum, Stiens, Britsum en Koarnjum naar Jelsum te lopen.
En zo passeren deze vier Jabikspaad-wandelaars, en wellicht op termijn ook als pelgrims, onze woonplaats Feinsum. 
Na ongeveer een uurtje koffiepauze in onze refugio nemen de vier wandelaars afscheid, en dan gaan ze tegenover onze refugio over de Hyltsjebrêge van de Hege Hearewei het Jabikspaad weer op, vooreerst richting Stiens. 

Nog drie àndere wandelaars op het Jabikspaad
Op het moment dat deze vier wandelaars nog bij ons aan de koffie en thee zaten, zagen we voorbij de Hyltsjebrêge nog een àndere wandelaar - een jongeman met een rugzak op de rug - in zuidelijke richting naar Stiens lopen over het Jabikspaad.
En als de eerste vijf Jabikspaad-wandelaars al weer een flink stuk verder zijn, zie ik nòg eens twee dames over de Hyltsjebrêge gaan, met een lichte wandelzakbepakking het Jabikspaad vervolgend richting Stiens. Ze zijn wandelend zo verdiept in hun wandelgids of in hun telefoon, dat ze niet in de gaten hebben dat ze bij de entree van Feinsum de refugio als pelgrimsstempelpost passeren. 
Een half uur later - als ik een postpakket ter verzending moet afgeven bij het postagentschap van Stiens - zie ik twee wandelende dames met een Jabikspaad-wandelgids op me afkomen. Ze lopen rond de Sint-Vituskerk naar het dorpscentrum. Tijdens ons gesprek op straat vertellen ze dat ze uit Sneek en Bolsward komen, en dat ze vandaag met het Jabikspaad zijn begonnen bij de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. Stiens is de dagbestemming voor hun etappe van vandaag, en straks zullen ze in Stiens worden afgehaald door de echtgenoot van één van beiden. Zij waren in elk geval de zesde en de zevende wandelaars, die vandaag Feinsum op het Jabikspaad passeerden.

Geen opmerkingen: