zaterdag 20 november 2021

Groot-Frieslandpad van Nij Beets naar Klein Groningen

Vrijdag 19 november 2021
  
Slûskehiem aan het Himrikerpaed bij Hemrik

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Van Súdwest-Fryslân naar Opsterland
Twee weken geleden arriveerden we in Nij Beets, dus daar begint vanmorgen onze volgende etappe op het Groot-Frieslandpad. Vandaag gaan we de tweede etappe lopen door Opsterland; over 27 kilometer van Nij Beets naar Klein Groningen.
Durkje en ik vertrekken vanmorgen om 8:15 uur met beide auto's vanuit Feinsum. Het is bewolkt en de temperatuur is 12 graden Celsius. De bewolking houdt vandaag de hele dag aan, maar af en toe breekt de zon even door de wolken. De temperatuur blijft schommelen tussen de 12 en 13 graden Celsius, en deze dagtemperatuur maakt dat Piet Paulusma het weer van vandaag typeert als lenteweer, immers, te warm voor de tijd van het jaar. Het blijft de gehele wandeldag droog. Het waait licht vanuit het westen, dus we hebben vandaag veelal de wind in de rug. Dat maakt het allemaal overigens een fantastische wandeldag in november.
Eerst brengen we de ene auto naar Klein Groningen, om die auto op het eindpunt van vandaag daar achter te laten. Met de andere auto rijden we dan via Drachten naar Nij Beets, waar we de auto parkeren bij café De Brêge, tegenover de brug over het Polderhoofdkanaal. Hier begint vandaag onze etappe om 9.25 uur.

Van Nij Beets naar Oud Beets
We steken het Polderhoofdkanaal over en lopen dan eerst naar openluchtmuseum 'It Damshûs'. Bij de ingang van het museum zien we de vierkante zuil van het lokale Toeristisch Overstappunt, waarop informatie staat over deze streek, en waarop ook diverse wandel- en fietsroutes staan afgebeeld om deze streek nader te verkennen. Als we om het openluchtmuseumterrein heen lopen en ook verderop door Nij Beets, dan valt ons op hoeveel mensen op dit moment van de ochtend hun hond uitlaten.
Buiten Nij Beets gaan we de Leppedyk op, om verderop om de grote zandwinningsput heen en over de Tolhekbuurt naar Oud Beets te lopen.
In Oud Beets bezoeken we het voorname kerkhof. De fundamenten van de voormalige kerk zijn nog duidelijk te herkennen. De klokkenstoel torent daar bovenop, en hier vind je oude familiegrafkelders van onder andere de adellijke familie van baron Van Lynden.
Door een langgerekt bosperceel lopen we naar It Mear, waarmee we toegang krijgen tot de fietsers- en voetgangerstunnel die iets verderop onder de A7 door gaat.

Beetsterzwaag en Olterterp
Door het bosgebied van het Reigerbosch tussen de A7 en Beetsterzwaag lopen we vervolgens naar Lyndensteyn aan de rand van Beetsterzwaag. De kinderen van de school voor speciaal basisonderwijs spelen tijdens onze passage op het schoolplein.
Over de Helomareed en de Beetsterweg lopen we naar de Hoofdstraat, die Beetsterzwaag doorsnijdt. 
Halverwege de Hoofdstraat gaan we de overtuin van het Lycklamahuis in, om daarna over de Vlaslaan naar het Kerkepad Oost te lopen. Daar passeren we de kerk en de Buorskip, die ons altijd in gedachten weer even terugbrengen naar onze mooie trouwdag in 1983.
Dan volgt een lang stuk over het onverharde Kerkepad Oost, door bosachtig gebied van het Roekebosch, in de richting van Olterterp. 
Op de Achterwei passeren we de eeuwenoude Sint-Hippolytuskerk van Olterterp, om even later al de Van Harinxmaweg over te steken, om naar Hotel Restaurant Het Witte Huis te gaan, waar we een kop koffie drinken.

Alpherbosch en Hemrikerscharren
Na onze koffiepauze gaan we het bosgebied achter Het Witte Huis in. Dan volgen allerlei bospaden door het Alpherbos. Uiteindelijk naderen we ten zuiden van Olterterp dan nogmaals de Van Harinxmaweg, om daarna af te buigen naar het zuiden, om verderop over het Himrikerpaed langs de Wite Mar naar de Hemrikkerscharren te lopen.
We steken het Ald Djip over om van het Alpherbosch de Hemrikerscharren op te gaan. Door dit open heidegebied lopen we langs de uitkijkpost, en verderop door bos en door een coulissenlandschap alsmaar door tot aan Hemrikerverlaat aan de Opsterlandsche Compagnonsvaart.

Van Hemrik via Sparjebird naar Klein Groningen
Dan volgt een eindje langs deze vaart richting naar Hemrik, waar we de Witte Kerk passeren. 
Over een karrenspoor steken we dan tussen de weilanden door van de Binnenwei naar de Bûtewei.
Deze Bûtewei vervolgen we, totdat we ter hoogte van Sparjebird het Recreatiegebied-speelbos Sparjebird in kunnen gaan. Als lagere schoolkind nam ik hier enkele jaren deel aan een speelweek in de zomervakanties in dit bosgebied van Sparjebird. 
In dit bosgebied passeren we De Blokhut, die gelukkig open is, dus ook hier drinken we een kop koffie, op het terrras tegenover het openluchttheater van Sparjebird.
Vanuit Sparjebird gaat het dan in zuidelijke richting verder naar Wijnjeterperverlaat, ook hier aan de Opsterlandsche Compagnonsvaart. 
En dan volgt tot slot nog een enkele kilometers lang en kaarsrecht stuk over de verkeersluwe kant van het trekpad lang de vaart, tot in Klein Groningen.
Als we om 15:00 uur in Klein Groningen aankomen, stappen we daar in de auto, en rijden van Klein Groningen naar Drachten, waar we op koffievisite gaan bij mim.
Aansluitend rijden we door naar Nij Beets, waar we onze andere auto afhalen, om dan met beide auto's terug te rijden naar Feinsum. Tegen 18:00 uur zijn we weer thuis.

Geen opmerkingen: