vrijdag 15 januari 2021

Manke meeuw

Dinsdag 12 januari 2021

Manke meeuw zoekt wormen in Feinsum










Harde landing
Tegenover onze woning, op de grens van dorp en open veld, zien wij elke dag veel verschillende vogels voorbij vliegen of foerageren.
Vaak gaat het om groepen vogels, zoals mussen, zwaluwen, meeuwen, spreeuwen, meerkoeten, kraaien, eenden, ganzen en zwanen.
Opvallend echter is de nog geen eenjarige meeuw, die enkele malen per dag onze tuin bezoekt, op zoek naar voedsel. Als de meeuw in het gras landt, zie je direct al dat er iets aan de hand is met deze eenzame vogel. De meeuw zakt dan namelijk door de poten, en maakt daarmee een tamelijk harde buiklanding in het gras.

Hink-trappeldans
Zodra deze jonge vogel begint te lopen, zie je dat de meeuw een handicap heeft aan één van de poten. Op een vergroting van de foto's die ik van deze meeuw heb gemaakt, kun je zien dat er een verschil zit op de plek rond de beide gewrichten. Wellicht is de afwijkende poot op enige moment gebroken, en inmiddels toch weer zover hersteld dat de manke poot in elk geval sterk genoeg is om het gewicht van de vogel staand te dragen.
Ook als de meeuw druk in het gras staat te trappelen om wormen te vangen, zie je duidelijk dat hij hinkt op de gemankeerde poot en trappelt met de goede poot. Effectief is zijn hinken en trappelen wel, want heel regelmatig trekt hij tussen zijn dansjes door een lange, dikke worm uit de grond.
Even later loopt de manke meeuw op beide poten een eindje verder, om dan zijn hink-trappeldans daar te herhalen.


Geen opmerkingen: