Monument dat herinnert aan het Buwe Clooster (1249) in Bouwekleaster |
Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat hier om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.
In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van klooster en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.
Van Surhuisterveen naar Ophûs
Voor vandaag hebben we het derde - en daarmee laatste - traject van de Kloosterronde rond Buitenpost op het wandelprogramma staan, met een afstand van 21,54 kilometer.
Dit Traject 3 kreeg als titel: 'Kloosterhof en brokstukken vormen lijntje naar Buweklooster'.
Durkje en ik kiezen ervoor om voor deze wandeldag gebruik te maken van beide auto's.
Om 8:00 uur rijden we vanmorgen met de auto's van Feinsum naar Buitenpost, waar we de eerste auto parkeren op het parkeerterrein bij het NS-station, want dit is de plaats waar onze wandeling vandaag stopt.
Dan rijden we met de andere auto naar Surhuisterveen, waar vandaag onze wandeling om 9:00 uur begint.
Vanuit Surhuisterveen wandelen we over het zandpad van de Hurde Eker eerst naar het buurtschap Ophûs, dat ten noorden van Surhuisterveen ligt.
Van Reaskuorre naar het Buwe Clooster
Daarna lopen we verder over smalle weggetjes en paden door het karakteristieke coulissenlandschap van vroegere laagveenmoerassen in de Noardlik Fryske Wâlden.
We steken de Feansterfeart over, en lopen dan langs deze vaart over de Feartswâl naar het buurtschap Reaskuorre.
Dat we nu vlakbij het Friese dorp Augustinusga zijn, blijkt wel uit het bordje langs de weg, waarop een spreuk staat van de heilige Augustinus: "Woon in de liefde en zij zal in u wonen; .... blijf in de liefde en zij zal in u blijven."
In Reaskuorre passeren we de ovale sluiskolk, die hier altijd nog in de Feansterfeart ligt, als herinnering aan tijden van weleer.
We laten Reaskuorre achter ons, om door een boomwallenlandschap naar Bouwekleaster te lopen.
In Bouwekleaster gaan naar de oude begraafplaats, waar vroeger ook het 'Buwe Clooster' heeft gestaan, een in het jaar 1249 gesticht vrouwenklooster.
In navolging van zijn broer Gercke stichtte twee jaar later ook Buwe een klooster, dat hij aansloot bij de Praemonstratenzer kloosterorde. Dit klooster ging in 1240 van start met tien nonnen, telde in het jaar 1290 al 170 bewoners (actief in de vervening), en toen het klooster na de Reformatie op last van de Staten van Fryslân in 1580 moest worden opgeheven, telde het klooster nog 32 kloosterlingen.
In een boerderijtuin naast de oude begraafplaats staat nog een gemetseld monument, dat herinnert aan dit eeuwenoude Buwe Clooster.
Langs het monument voor generaal S.H. Spoor wandelen we de plaats Drogeham binnen, waar we een kleine omweg maken om ook langs de imposante Walburgakerk met haar 13e eeuwse toren te lopen.
Voorbij Drogeham gaan we de Jan Gerkeswei op, die we door de Hamstermieden volgen tot aan een smal veldpaadje dat ons naar Speelbos It Hossebos voert.
Ter hoogte van De Hege Bult gaan we langs het Knillesdjip (Prinses Margrietkanaal) naar de brug over het kanaal bij de ingang van Kootsterstille. Een pleziervaartuig en een groot binnenvaartschip varen net op dit moment gelijktijdig onder de hoge kanaalbrug door.
We wandelen Kootstertille in, om even later dit dorp te verlaten via de Alde Dyk.
Over De Njoggen Alde Mântsjes richting Buitenpost
Na zo'n anderhalve kilometer Alde Dyk voorbij Kootstertille steken we via een brug de Twizelerfeart over. Die vaart gaan we volgen over het betonpad de Njoggen Alde Mântsjes.
Op een T-splitsing van twee waterlopen, verlaten we de Twizelerfeart, en gaan we in oostelijke richting verder langs de Sânsleat.
Voorbij de Miedwei verandert het betonpad in een veldpad langs de Sânsleat, en krijgt het pad ook een naam: Simkepaad, genoemd naar de Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.
We wandelen hier door de waterrijke Twizelermieden.
Onderweg steken we de Sânsleat een keer over, om dan aan de overzijde verder te gaan langs deze brede sloot.
Het pad heet dan inmiddels Laarzenpad, en voert ons naar de vogelkijkhut.
Hier wordt met een waarschuwingsbord aangegeven dat we onze route niet mogen vervolgen door het vogelbroedgebied van Polder Rohel ten oosten van het pad, dus we nemen de afslag in noordwestelijke richting, waardoor we al spoedig bij de N355 arriveren.
Over de parallelweg van de N355 wandelen we naar Buitenpost, waar we eerst langs een vijverpartij om een nieuwbouwwijk wandelen, tot aan de Bernhardlaan.
Langs de Mariakerk van Buitenpost lopen we naar de Voorstraat, om dan tenslotte over de Stationsweg naar het treinstation van Buitenpost te lopen.
Het is 13:30 uur als we bij het NS-station in de auto stappen, om daarna de andere auto weer af te halen uit Surhuisterveen, waarna we huiswaarts keren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten