zaterdag 1 februari 2020

Installation de Feu in Leeuwarder binnenstad

Vrijdagavond 31 januari 2020
Eén van de vuur-installaties op de Leeuwarder Nieuwestad



















Versie 3
Compagnie Carabosse reist al sinds 1997 de hele wereld over. Hun indrukwekkende vuur-shows zetten eerder al de harten van de bezoekers in onder andere Sao Paolo, Moskou, Riga, Melbourne, Marrakech, Singapore en Dublin in vuur en vlam. Ook Leeuwarden was eerder al gastvrouw van dit Franse gezelschap; in 2006 tijdens het evenement 'Friesland Vaart' en daarna in de winter van 2009.
Voor dit weekend is Compagnie Carabosse met hun nieuwste show 'Installation de Feu' naar Leeuwarden gekomen. Het is dus al weer de derde keer dat Carabosse haar vuurkunst in Leeuwarden presenteert aan het publiek. Gisteren, vandaag en morgen wordt de Leeuwarder binnenstad verlicht en verwarmd met het vuur van Carabosse.
De organisatie van dit evenement is een initiatief van Leeuwarden-Fryslân 2028 (LF28) en de gemeente Leeuwarden.

Vuurshow van Compagnie Carabosse
Tijdens de vuurshow van Carabosse gaan de artiesten de strijd aan met de elementen, hetgeen zorgt voor uniek en spetterend/stralend straattheater. De Leeuwarden binnenstad wordt getransformeerd tot een vurige speelplaats, die vrij toegankelijk is voor iedereen. 
De nieuwe voorstelling van Compagnie Carabosse heeft dit weekend een verwonderende werking, om iedereen en alles samen te brengen. Waar water en vuur normaal gesproken niet samen gaan, zorgt Carabosse er in de huidige show 'Installation de Feu' juist voor dat het vuur - ondanks het stromende water - wel blijft branden. Het geknisper/geknetter en daarbij de al op grote afstand van het centrum te ruiken geur van het vuur brengt alle bezoekers van deze vuurshow samen om een betoverende tocht door het stadscentrum van Leeuwarden te beleven.

Volop licht en warmte in Leeuwarder centrum
Na afloop van onze eerste etappe op het Elfstedenpad en voorafgaand aan een pelgrimsavond in de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden maken Durkje en ik rond het avonduur een wandeling door de donkere Leeuwarder binnenstad om deze bijzondere vuurshow te beleven. 
Op de Kelders staat een lange rij wachtenden, om in te schepen in één van de pramen die vanavond door de Leeuwarder stadgrachten varen. 
Via het Nauw lopen we naar de Nieuwestad, waar we een groot aantal vuur-installaties zien rondom het Leeuwarder Waaggebouw.
In de Oude Lombardsteeg is het een drukte van belang. In deze smalle steeg ontstaat filevorming, omdat de vuur-artiesten van Carabosse hier bezig zijn om de vuurbronnen hoog boven het publiek aan te steken.
Op het plein langs het Ruiterskwartier staat een grote installatie met een vuur-rad, waar water doorheen stroomt. Water en vuur gaan hier op kunstige wijze dus wel heel goed samen.
Op het Wilhelmaplein is het ook een vuur van zee, en dat geldt ook voor het Oldehoofsterkerkhof, aan de voet van de Oldehove.
Valsspeler is het weer, want het waait nogal hard en we worden onaangenaam verrast door een regenbui. Maar dat mag en zal de pret vanavond niet drukken.
Het is gezellig druk in de Leeuwarder binnenstad. Jong en oud geniet van deze vuurshow, en velen maken van de gelegenheid gebruik om partner en/of kinderen te fotograferen met deze kunstige vuur-installaties.

Geen opmerkingen: