zondag 2 november 2008

Sing In met Lemster Mannenkoor en dominee Boomsma

Zondag 2 november 2008

De Gemeentedienst van vanavond in De Hege Stins in Stiens is van de Gereformeerde Evangelisatiecommissie. Zij hebben het Lemster Mannenkoor uitgenodigd, onder begeleiding van dirigent Harm van der Meer en organist Jan Kroeske. Als voorganger heeft de Evangelisatiecommissie gekozen voor emeritus-predikant ds. Pieter Boomsma uit Nijverdal, voorheen bij ons in Stiens ook predikant geweest. De dienst is een Sing In met als thema: "Groot is onze Heer". Durkje haar ouders zijn eerder vandaag bij ons gekomen om deze dienst ook bij te wonen. Hun belangstelling voor dit koor is ook gelegen in het feit dat mijn schoonvader zingt in het collega-mannenkoor van Dokkum, te weten "Pro Rege". Het is ook wel eens mooi om zo'n ander groot collega-koor te beluisteren, toch?

Een kwartier vóór aanvang van de Sing In is de kerk tjokvol. De kerkgangers zitten zelfs op het liturgisch centrum, langs de muren van de kerkzaal, de bijzaal is helemaal vol en zelfs het podium van de bijzaal zit vol mensen. Enkele meereizende vrouwen van de koorleden zijn zo vriendelijk om in de hal van de kerk de dienst door de openstaande deuren op enige afstand bij te wonen, waardoor er toch nog enkele late kerkgangers bij kunnen. Als alle mogelijke zitplaatsen zijn benut en de late gasten helaas onverrichterzake huiswaarts moeten, begint de Sing In.

Het Lemster Mannenkoor met vanavond een bezetting van ongeveer 75 mannen, zingt enkele malen in de dienst steeds twee liederen. De liedkeus voor de samenzang is vanavond heel traditioneel: bekende psalmen, gezangen èn liederen uit de Zangbundel van Johannes de Heer. Opvallend is dat veel gemeenteleden hoorbaar meeneuriën als de organist op zijn koororgel het voorspel van de zo geliefde liederen zingt, iets wat in een reguliere dienst bij ons zo nooit gehoord wordt. Bij de samenzang van "Welk een vriend is onze Jezus" zingt het mannenkoor daartegenin de tegenstem, wat mij doet denken aan de tijd dat ik als kind thuis in de keuken tijdens de dagelijkse afwas dit lied ook zong met daarbij de tegenstem van mijn moeder (mem) en zuster (Rennie).

Voor dominee Boomsma is het niet moeilijk preken over het thema "Groot is onze Heer"(... en oppermachtig, zijn inzicht is niet te meten; Psalm 147 vers 5), want zijn altijd enthousiaste voorgaan tijdens kerkdiensten spoort uitermate goed met zo'n tekst en thema. Ds. Boomsma: "Groot is Zijn liefde, want ook al zou je die liefde willen keren, Zijn liefde blijft maar doorgaan met komen".

Na de slotzang met de slotzinnen "U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, nu en immermeer", gaan de kerkgangers massaal zingend de kerk uit als de organist als toegift nog een tweetal classics speelt. Dan is er ook nog koffie van de kerk in de ontvangsthal voor koor èn kerkgangers. Ook hier nemen de mannenkoorleden de enthousiaste reacties van de kerkgangers als dank in ontvangst.

Geen opmerkingen: