zaterdag 17 juni 2023

De kwelder op bij Zwarte Haan

Zaterdag 17 juni 2023
 
Bij De Slikwerker de Waddenzeedijk op

















De zeedijk op
Door een gelukkige samenloop van omstandigheden hebben we vandaag drie van onze kleinkinderen op bezoek, drie kleinzonen.
Vanmorgen komen Elwin & Nolan vanuit Westerbork voor dit weekend bij ons logeren, en rond het middaguur komt ook de nog recent geboren Aaron erbij. Kortom, gezelligheid alom in huize Koehoorn.
Vanmiddag splitsen we ons even op voor het middagprogramma. Durkje blijft met Aaron thuis, en ik neem de twee oudere 'pakesizzers' halverwege de middag mee naar het Noord-Friese Zwarte Haan, naar de Waddenzeedijk en de kwelder daar buitendijks.
Bij het kunstwerk van De Slikwerker gaan we de hoge Waddenzeedijk op, en tussen de schapen en hun lammeren door lopen we aan de buitendijkse kant aan de voet van de zeedijk de kwelder op.
Zo op het eerste gezicht is daar wellicht niet zoveel te beleven, maar ik weet wel beter.
Het avontuur begint direct al op het begin van de kwelder. 

Op de kwelder 
Het uitzicht is alléén al adembenemend, maar voor de kleuter & peuter zijn heel veel andere zaken ook al een ware belevenis. We vinden dode vogels, zoals de bergeend en de kokmeeuw. De kennismaking met de flora op de kwelder is ook al een openbaring op zich. Denk daarbij maar aan de verschillende soorten aangespoeld zeewier, en op de drogere delen de rijkelijk groeiende zeekraal.
Op grote afstand van ons horen & zien we de variëteit aan Wadvogels, en op de terugweg van de kwelder naar de zeedijk maken we nog even een wandeling door het grote rietveld, waar je doorheen kunt wandelen, als ware je in een aangelegd doolhof.
De enige anderen die we hier op de kwelder ontmoeten, zijn een uit Polen afkomstige vrouw, die hier met haar zoon en schoondochter volop genieten van de weidsheid van de kwelder op de grens van land en water.

Pauze op de zeedijk en spelen in de speeltuin
Boven op de zeedijk eten en drinken we nog even iets uit de rugzak van Elwin, en daar raken we dan in gesprek met een mevrouw uit Peize, die hier met haar fiets pauzeert op de Anita Andriesenbank. Zij is bij Nieuweschans begonnen aan haar meerdaagse fietstocht langs de Wadden- en Noordzeekust, die zij geheel af fietst tot aan de Zeeuws-Belgische grens. 
Ondertussen komt een groep wadlopers vanaf de kwelder de zeedijk op. Zij gaan de zeedijk over, en wassen en verkleden zich binnendijks bij het Miedema-gemaal van Zwarte Haan. 
En wij, wij sluiten deze kwelderloop nog even spelend af bij de speeltoestellen nabij de camperplaats van Zwarte Haan. Er valt voor jong en oud van alles te beleven hier op Zwarte Haan. 

Geen opmerkingen: