zondag 7 mei 2023

Rondwandeling 3 van het Hondsrugpad: Rondje Tusschenwater

Zondagmiddag 30 april 2023
 

Grazende schapen in het Tusschenwater in het Hunzedal











Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers.
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 3 – Rondje Tusschenwater
Vandaag lopen Durkje en ik onze derde wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelden vanmorgen al van Glimmen naar Zuidlaren.
Deze dagtocht bestaat vandaag om te beginnen uit: 

  • de Etappe 3 'Van Glimmen naar Zuidlaren' (17,6 kilometer),
  • met tot slot nu nog de Rondwandeling 3 ‘Rondje Tusschenwater bij Zuidlaren’(10,1 kilometer).
De totale afstand van deze wandeldag is 27,7 kilometer.
Het thema van deze derde rondwandeling is ‘De nieuwe Hunze ten voeten uit’. Dat verwijst naar de ingrepen die men in de verkorte rivier de Hunze heeft gedaan om een waterbergingsgebied te creëren voor de perioden van hoge waterstand. Door een uitgekiend boezemwaterpeilbeheer houdt onder andere de stad Groningen bij ernstige wateroverlast droge voeten, en bovendien is in Tusschenwater daarmee een waterrijk natuurgebied gecreëerd.
Het is vandaag droog, en de rest van de dag blijft het overwegend onbewolkt, met vanmiddag wel veel zon. De temperatuur loopt vanmiddag op van zo’n 13 naar 17 graden Celsius. Omdat het niet hard waait, is het al met al ideaal voorjaarswandelweer.
Dat anderen daar ook zo over denken, blijkt wel uit het feit dat we onderweg op deze middag veel wandelaars en fietsers ontmoeten. Mensen trekken er op deze dag echt op uit.

Etappe 3: Rondje Tusschenwater
Nadat we vanuit Glimmen zojuist om 14:00 uur wandelend zijn gearriveerd in Zuidlaren, hebben we eerst onze lunchpauze gehouden op de Grote Brink van Zuidlaren.
Om 14:20 uur vangt onze wandelroute hier aan, beginnend op de De Millystraat in Zuidlaren.
We lopen langs de dorpskerk en de historische buitenplaats Laarwoud (1650) door het landgoed Laarwoud naar de Osbroeken ten oosten van Zuidlaren. In het Laarwoud zien we dat hondsdraf zich heeft genesteld in het mos dat de onderkant van de boomstammen van de bomen in dit bos heeft bedekt.
Aan de overzijde van de Osbroeken gaan we de grasdijk op van het natuurgebied Tusschenwater. 
Daar ontmoeten we een man en een vrouw, die ons vertellen over de geschiedenis en de toekomst van dit nieuwe natuurgebied in dit Hunzedal.
We lopen over de polderdijk, met dan een prachtig weids uitzicht over het Tusschenwater, dat tevens waterberging is.

Door de Hunzevallei
Waar we de pas bestrate De Knijpe op gaan, verlaten we heel even het Tusschenwater.
Hier moeten we namelijk via een brug de Hunze oversteken, die hier ook wel de Oostermoersche Vaart wordt genoemd.
Over de Broeken gaan we dan in noordelijke richting verder, maar niet voor lang, want al vrij snel moeten we de Broeken verlaten, om weer een grasdijk in het Tusschenwater op te gaan. Een behoorlijk aantal schapen graast hier op de grasdijk. Ze lopen aan de voet van de polderdijk een eindje met ons mee.
Verderop zien we ook enkele schapen grazen in het laaggelegen natuurgebied, aan de rand van de waterplas.
Nog eens weer steken we de Hunze over via een houten brug.
Even later steken we De Dijk over, maar we blijven de grasdijk ook hier volgen, aan de noordkant van Tusschenwater.
Waar we voor een breed water komen te staan, slaan we rechtsaf naar de N386. Voorbij het Waterbedrijf Groningen komen we dan uit bij de poldermolen De Boezemvriend en het daarnaast staande gemaal Oostermoer.

Van De Groeve terug naar Zuidlaren
Vanaf hier in De Groeve gaat het dan verder over het fietspad tussen de N386 en het Havenkanaal. 
Daarbij passeren we op een gegeven moment ook de grote oliemolen, waarin Museum De Wachter is gevestigd aan de noordzijde van het Havenkanaal.
En dan wandelen we de bebouwde kom van Zuidlaren binnen.
Langs de 13e-eeuwse dorpskerk – het oudste gebouw van Zuidlaren - gaan we over De Millystraat terug naar de Grote Brink.
Daar hebben we vanmorgen onze auto geparkeerd. Het is nu 16:30 uur, en na een ijsje in de nog steeds volop schijnende zon stappen we in de auto, en rijden we van Zuidlaren naar Glimmen, waar we onze beide fietsen afhalen.
Dan rijden we van Glimmen naar Eext, waar we het appartement Het Atelier voor de komende vier nachten hebben gereserveerd, om dat gedurende deze vijf opeenvolgende wandeldagen op het Hondsrugpad voor de komende vier nachten te gebruiken als overnachtingsaccommodatie.

Geen opmerkingen: