Liturgische schikking in de Veertigdagentijd |
Doorontwikkelen met een taakgroep
Om het nieuwe Friese, protestantse klooster Nijkleaster verder door te ontwikkelen, is het nodig om elkaar als betrokkenen regelmatig in wisselende samenstellingen te ontmoeten, bijvoorbeeld om te vieren, om de handen uit de mouwen te steken, om te vergaderen.
Daartoe kennen we behalve het bestuur van Stifting Nijkleaster en de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Westerwert ook allerlei groepen, die alle een eigen taakstelling kennen.
Bestuurlijk groeit en bloeit onze samenwerking tussen de Protestantse Gemeente Westerwert en Stifting Nijkleaster. Zo hebben we bijvoorbeeld een gezamenlijke Taakgroep in het leven geroepen, die onderzoek doet naar de beste wijze waarop we zouden kunnen komen tot een zogenoemde Kloostergemeente.
Vanuit die gezamenlijke Taakgroep werken momenteel de twee subcommissie 'Inhoudelijk' en 'Financiën' afzonderlijk en in geregisseerd verband aan de planvorming voor de middellange termijn.
Waar het uiteindelijk over gaat
Vanmiddag komen we als leden van die Taakgroep wederom bijeen in onze Jorwerter kloosterkerk; om met elkaar in gesprek te gaan over de voortgang die we boeken, en over de wijze waarop we met de resultaten van ons voorwerk via consultatie van enkele kerkelijke gremia komen tot een breed gedragen voorstel naar zowel kerkenraad als stichtingsbestuur.
Zo bespreken we vanmiddag bijvoorbeeld een volgende conceptversie van de zogenoemde Plaatselijke Regeling voor de PKN-Kleastermienskip, en ligt ook een tweede concept van de in ontwikkeling zijnde samenwerkingsovereenkomst van beide partijen ter tafel.
Verder bespreken we de resultaten van de formele correspondentie met de classicale gremia van de Protestantse Kerk in Nederland.
Na afloop van deze vergadering loop ik vanuit de Voorkerk nog even naar het koor van de Sint-Radboudkerk, waar een mooi vormgegeven liturgische schikking is geplaatst in het kader van de Veertigdagentijd, waarin we momenteel leven. Het mag dan organisatorisch wel goed zijn om met volle aandacht te werken aan de zakelijke kanten van onze beoogde kloosterbeweging, maar laten we in elk geval nooit uit het oog verliezen dat onze kloosterbeweging uiteindelijk geen onderneming is, maar een geloofsgemeenschap. Als in de kloosterkerk de kaarsen branden, brengt de stilte van deze eeuwenoude kerkzaal en deze liturgische schikking je weer even daar waar het uiteindelijk allemaal om draait bij Nijkleaster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten