donderdag 2 februari 2023

Taakgericht werken voor Nijkleaster in Jorwert

Woensdag 1 februari 2023
 
In de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert

Jarenlang dromen en pionieren
Als Stifting Nijkleaster zijn we al meer dan tien jaar bezig om samen met de Protestantse Gemeente Westerwert van de Friese dorpen Jorwert, Jellum, Bears en Weidum in het aangename samenwerkingsverband van de Pioniersplek Nijkleaster de samenwerking stapsgewijs steviger te maken, waarbij we dromen dat over enkele jaren een bloeiende kloostergemeenschap zal ontstaan, met alles erop en eraan.
Binnenkort komen we als voltallige besturen van beide organisaties wederom bijeen om te bespreken welke de beste stappen zijn die we in dit groeiproces kunnen en gaan zetten, teneinde onze samenwerking in het nieuwe protestantse klooster in Friese context nog verder tot groei & bloei te brengen.

Taakgroep voor Westerwert & Nijkleaster
De beide besturen - namelijk de kerkenraad en het stichtingsbestuur - hebben samen met de provinciale en landelijke gremia van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een Taakgroep met twee commissies in het leven geroepen om de inhoudelijke en financieel-zakelijke aspecten van de volgende fase in onze samenwerking goed met elkaar door te spreken.
Vanmiddag komen we als Taakgroep daartoe weer bijeen in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk, de Jorwerter dorpskerk, die momenteel fungeert en - ook na de opening van ons kloostercomplex op It Westerhûs onder Hilaard - blijft fungeren als kloosterkerk van Nijkleaster.
Aan de bijeenkomsten van deze Taakgroep nemen vertegenwoordigers deel van de Protestantse Gemeente Westerwert te Jorwert, van het Landelijk Dienstencentrum van de PKN, van de Classis Fryslân van de PKN, van het Fries Classicale College voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB) van de PKN en van onze protestantse Stifting Nijkleaster.

Taakgericht werken
Een belangrijk agendapunt vandaag is de inhoudelijke bespreking van het concept van de aanstaande Plaatselijke Regeling, waarin op hoofdlijnen staat beschreven hoe de in ontwikkeling zijnde kloostergemeente ('kleastermienskip') zal worden ingericht. 
Ook wordt aandacht besteed aan de interne en externe communicatie inzake dit ontwerpproces, en wordt benoemd dat op termijn ook nog richtinggevende documenten de revue zullen gaan passeren, zoals een kloosterorde, een kloosterreglement en een beleidsplan voor de komende jaren. 
Alles overziend bekijken we tot slot van deze sessie dan ook nog welke consequenties dat heeft voor het Tijdpad dat we daarbij zullen doorlopen.

Geen opmerkingen: