dinsdag 31 januari 2023

Groei & bloei in Jorwert & Hilaard

Maandag 30 januari 2023
 
In de Sint-Radboudkerk van Nijkleaster te Jorwert

Groei & bloei in de kerk
Buiten is het enkele graden boven nul als ik de kerkzaal van de Sint-Radboudkerk van Jorwert vanmiddag binnen stap. Door de grote kerkramen van onze kloosterkerk van Nijkleaster valt het daglicht royaal binnen, en ik zie dat door de combinatie van dat daglicht en de - weliswaar lage - binnentemperatuur van de middeleeuwse kerkzaal er kennelijk voldoende licht en warmte is om de hyacinten op de viertafel in de kerkzaal tot groei & bloei te brengen.

Groei & bloei in samenwerking
De Protestantse Gemeente Westerwert en onze Stifting Nijkleaster zijn al jarenlang bezig om in een hecht samenwerkingsverband de samenwerking stapsgewijs nauwer te maken, waarbij we beogen dat over enkele jaren wellicht een bloeiende kloostergemeenschap zal ontstaan, met alles erop en eraan, bestaande uit gecombineerde zaken, die nu nog door onze twee afzonderlijke organisaties worden gedaan.
Binnenkort komen we als besturen van beide organisatie weer bijeen om te bespreken welke de verstandige stappen zijn in dit groeiproces, om onze samenwerkingscombinatie nog verder tot groei & bloei te brengen.
Vanmiddag komen we in een klein bestuurlijk comité van beide partijen in de Voorkerk van de Jorwerter dorpskerk bijeen om voor te bespreken hoe we dat in breder verband binnenkort verder met elkaar zullen gaan bespreken, teneinde de volgende processtappen te zetten.

Groei & bloei in het klooster
De beide besturen - de kerkenraad en het stichtingsbestuur - hebben samen met de provinciale en landelijke verbanden van de Protestantse Kerk in Nederland een Taakgroep met twee commissies in het leven geroepen om de inhoudelijke en financieel-zakelijke aspecten van de volgende fase in onze samenwerking goed met elkaar door te spreken.
Vanavond ben ik derhalve wederom ter vergadering in Jorwert, maar nu in het verband van de Commissie Financiën, waarin we met elkaar doorspreken welke financiële, organisatorische en zakelijke aangelegenheden we onder andere goed op elkaar af moeten stemmen, om te komen tot een effectief en efficiënt samenwerkingsverband, als volgende stap in het voortbouwen en voortzetten van onze kloostergemeenschap in wording.
Net zoals ook de restauratie en de nieuwbouw van ons kloostercomplex tussen de Friese dorpen Jorwert en Hilaard gestaag vorderen, maken ook wij bestuurlijk-organisatorisch voortgang, opdat over enkele maanden na het komende Pinksterfeest het klooster met haar kloostergemeenschap operationeel wordt. Een heel mooi perspectief, waar velen met passie aan werken.

Geen opmerkingen: