donderdag 29 december 2022

Jabikspaad door weer & wind

Donderdagochtend 29 december 2022
 
Beppie & Wybren bij de start van hun tweede etappe van het Jabikspaad

















Gisteren de eerste etappe
Gistermiddag ontvingen we in onze Refugio Ultreia Feinsum twee wandelaars die het Jabikspaad bewandelen. Wybren & Beppie waren gisterochtend hun eerste etappe op dit Fries-Overijsselse pelgrimspad begonnen bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, om die dagtocht na 21 kilometers te beëindigen in onze refugio. Het was niet echt een gemakkelijke tocht, want de harde wind en de regelmatig terugkerende regen vroeg wel het karakter van een bikkel om tot de bestemming van deze eerste etappe door te lopen. Bij mooi zonnig weer is het wandelen over de Bildtse klei en een fors aantal kilometers over de Waddenzeedijk een aangename activiteit, maar als het zo waait en regent als gisteren, vraagt dat wel het nodige doorzettingsvermogen.
En daar heeft het hen niet aan ontbroken, want halverwege de middag arriveerden ze in Feinsum, waar we ze in onze refugio konden verwelkomen voor een gezellige ontmoeting gedurende de rest van de middag en tijdens onze gezamenlijke pelgrimsmaaltijd van gisteravond.

Vandaag de tweede etappe
Na de overnachting en het ontbijt van vanmorgen hebben we afscheid van elkaar genomen bij onze refugio, en gaan deze twee doorzetters wederom bij een stormachtige wind met af en toe regen verder op het Friese Jabikspaad, via Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden. 
Voor Wybren zijn dit de eerste twee etappes op zijn meer dan 3.000 kilometer lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, die hij na de volgende etappes van 2023 door Nederland in het vroege voorjaar van 2024 dan wil vervolgen als een doorlopende voettocht over de Belgisch-Frans-Spaanse pelgrimspaden, tot aan de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, en wellicht daarna nog enkele dagen door tot Cap Finisterre, tot op de rotskust van de Atlantische Oceaan, waar deze pelgrim dan zijn tocht afrondt van Waddenzee tot Atlantische Oceaan.

Geen opmerkingen: