donderdag 29 december 2022

Inwijding van nieuwe iconen in de Koptisch Orthodoxe kerk van Hilaard

Donderdagmiddag 29 december 2022
 
Marina Ghattas presenteert het inwijdingsfeest in Hilaard

















Inwijding van nieuwe iconen in Hilaard
Op uitnodiging van zijne excellentie Bisschop Arseny en priester Yosab Michael zijn Durkje en ik samen met Trees & Reinier Nummerdor en Swaantsje & Henk Kroes uit naam van Stifting Nijkleaster aanwezig bij de feestelijke gelegenheid van de inwijding van de nieuwe iconen in de Koptisch Orthodoxe kerk van Hilaard.
Priester Yosab Michael is de priester van de 'Kerk van de Heilige Maagd Maria en Sint Paulus', gevestigd in het Friese Hilaard, en Bisschop Anba Arseny (Arsenious el Baramousy (1951)) is Nederlands eerste bisschop van het Koptisch Orthodox Bisdom van Nederland, dat ressorteert onder het Orthodoxe Patriarchaat van Alexandrië, de belangrijkste christelijke kerk in Egypte.
Vanmorgen is de liturgische viering geweest, waarin de nieuwe iconen van de Kerk van de Heilige Maagd Maria en Sint Paulus in Hilaard zijn ingewijd. 

Feestelijke bijeenkomst in de kerk van Hilaard
Vanmiddag zijn we bij de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de inwijding van deze nieuwe iconen, in het kerkgebouw van de Koptisch Orthodoxe Kerk van Hilaard.
Presentatrice Marina Ghattas heet de aanwezigen in de volle kerkzaal van harte welkom, namens de landelijke bisschop en de plaatselijke priester, en uit naam van de leden van deze Koptisch Orthodoxe geloofsgemeenschap. 
Vervolgens wordt de viering geopend met een aantal gezamenlijk gelezen bijbellezingen, gebeden en gezangen, waaronder een Kyrië-litanie.
Als één van de gasten volgt dan een toespraak van de zijne excellentie Bisschop Ron van Hout, de bisschop van het Rooms-Katholieke Bisdom Groningen-Leeuwarden. 
Vervolgens neemt Marina Ghattas ons in haar presentatie in vogelvlucht mee door de geschiedenis van de Koptisch Orthodoxe geloofsgemeenschap van Fryslân, gedurende de jaren 1992 tot heden. Sinds het jaar 2000 is deze kerk gevestigd in Hilaard. Vier jaar later werden de eerste iconen geplaatst in de kerk. In 2015 kwam de Koptisch Orthodoxe paus op bezoek in Hilaard. Deze geloofsgemeenschap is de enige Koptisch Orthodoxe kerk van Fryslân; een kleine, maar vooral wel hechte gemeenschap.

Koptische kunst & iconen
Dan krijgen we een informatieve toelichting van de rondom ons in de kerk hangende nieuwe iconen. Daarin passeren het dochtertje van Jaïrus, de wonderbare visvangst, de genezing van de verlamde, lopen op het water, de genezing van de blindgeborene, de verschijning aan Maria Magdalena na Jezus' opstanding, de kruisiging, de Goede Herder, de opwekking van Lazarus, de wonderbare spijziging, de bruiloft te Kana, en de in de doopkamer hangende icoon van de doop van Jezus in de Jordaan.
Na deze iconen-rondleiding verzorgt Bisschop Arseny een korte lezing over het thema 'De Koptische kunst en Iconen'. Hij noemt hun educatieve functie bij geloofsopvoeding, en dat deze authentiek Egyptische kunst essentieel is voor de Koptische kerken. Deze kunst geeft zin & leven. 
Iconen helpen namelijk bij het mediteren, ze geven je berouw in je hart. Met iconen wil de Kerk haar kinderen hoop en vooral ook vertrouwen geven. Ziende op de groot geschilderde hoofden en ogen ligt de nadruk op het spirituele en zijn ze gericht op het bieden van inzicht.
Mooi is dat de bisschop tot slot ook nog een fotopresentatie verzorgt over alle in Nederland gevestigde Koptisch Orthodoxe kerken, inclusief hun iconostase (een doksaal), de iconenwand waarmee de kerkzaal wordt afgesloten van de altaarruimte, waarin alleen de priester, de diaken en de altaardienaar mogen komen.
Na deze plenaire bijeenkomst worden we allen genodigd om mee te komen naar de zaal achter de kerk, waarin alle gasten en leden van deze kerk een heerlijke maaltijd wordt voorgeschoteld, waarin je gezellig met elkaar kunt napraten over deze feestelijke inwijding van de nieuwe iconen van de Koptisch Orthodoxe kerk van Hilaard.
Fijn om namens Nijkleaster te gast te zijn in deze naburige Koptisch Orthodoxe geloofsgemeenschap, die vanaf de opening van Nijkleaster komend kalenderjaar onze gewaardeerde buren zullen zijn.

Geen opmerkingen: