dinsdag 23 augustus 2022

Collegiale wandeletappe op het Jabikspaad langs Feinsum

Dinsdag 23 augustus 2022
 
Drie Jabikspaad-wandelaars bij Refugio Ultreia Feinsum

















Collega's op het Jabikspaad
Drie wandelende dames naderen vanuit het noorden op de Hege Hearewei het Friese dorp Feinsum. Twee met rugzak en één zonder. Als we wandelaars met een rugzak onze Refugio Ultreia Feinsum zien passeren, zijn het soms pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, of veelal (ook) wandelaars die het Jabikspaad lopen als langeafstandswandelpad. 
Ze zien de pelgrimsvlag bij onze refugio hangen, en ook de naam van de refugio met daarbij de wulk, het symbool van het Jabikspaad, en besluiten poolshoogte te gaan nemen bij de refugio.
Na een eerste kennismaking nodigen we hen uit voor een kopje koffie of thee in onze refugio. Dan horen we dat ze al jarenlang drie collega-verpleegkundigen zijn, afkomstig uit de Noordoostpolder, Staphorst en Heerenveen, en de goede gewoonte hebben om af en toe een wandeletappe samen te lopen. Eén van hen blijkt een collega van Durkje - van het Friesland College - te zijn. 

Verder na het Jabikspaad?
Eerder zijn ze al van start gegaan in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het Jabikspaad), en vandaag lopen ze gedrieën over het Jabikspaad via Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden.
Het eerste doel is om het Jabikspaad te bewandelen, en dan zien ze wel weer hoe dan verder. Dus - zoals het bij zoveel andere Jabikspaadwandelaars gaat - het zou er best nog wel eens van kunnen komen dat één van hen, of twee, of wellicht ook alle drie zo positief geraakt zal/zullen worden door het pelgrimeren op het Jabikspaad, dat het eindpunt van dit pelgrimspad in Hasselt zomaar eens het begin kan inluiden van die lange pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. 
In elk geval krijgen ze een pelgrimsstempel van onze refugio in hun stempelkaart van het Jabikspaad, dus het begin van een lange tocht - gepaard gaand met mooie pelgrimsstempels - staat op de kaart.

Na een gezellige ontmoeting gaan ze weer verder; Feinsum uit, de Hyltsjebrêge over, en dan op de Hege Hearewei verder op het Jabikspaad. 

2 opmerkingen:

Unknown zei

Dag Wiep, we hebben je (weer) gevonden,maar nu digitaal!
Wat een leuk stukje heb je geschreven over ons. Wij vonden de ontmoeting,gastvrijheid en het gesprek een verrassing tijdens deze dag en hebben er nog even over nagepraat toen we onze weg vervolgden. Onderweg hebben we Dekemastate nog aangedaan, was is dat een paradijsje.
In het schelpenpad, op de begraagplaats van Cornjum, heeft Yvonne een Wulk gevonden, hij was niet meer helemaal intact maar we vonden we'm mooi genoeg om aan de rugzak te knopen van Annelies. Dit naar aanleiding van je uitleg: de schelp is voor de mensen op de route een herkenning en ze zullen je helpen.
En het gebeurde; we hadden geen hulp nodig maar er werd wel gevraagd of we een stempel wilden.
Bedankt,nogmaals en wie weet tot ziens! Groet Albertine Hoogeveen

Wiep Koehoorn zei

Dag Albertine,
Dank je wel voor je leuke reactie. Wat mooi dat jullie - na mijn verhaal over o.a. de wulk en de Jacobsschelp - onderweg zelf(s) een wulk vonden, en dat die zijn goede werk direct al heeft gedaan. Ik hoop en verwacht dat jullie op de volgende etappes elke keer weer zulke mooie ontmoetingen en verrassingen zullen beleven. Een wulk en/of een Jacobsschelp aan je rugzak zullen daarin helpen. Daarbij wens ik jullie drieën heel veel plezier en inspiratie.
Groeten van Wiep Koehoorn van Refugio Ultreia Feinsum.
ruf24aug22