dinsdag 28 december 2021

Groot-Frieslandpad van Wedderveer naar Bellingwolde

Dinsdag 28 december 2021
 
Over het wandelpad langs de Westerwoldsche Aa

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en langs Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Door Westerwolde
Vorige week arriveerden we in Wedderveer, dus daar begint vanmorgen onze volgende etappe op het Groot-Frieslandpad. Vandaag gaan we de derde etappe lopen door Westerwolde, over een afstand van 20 kilometer, van Wedderveer naar Bellingwolde.
Durkje en ik vertrekken vanmorgen om 7:20 uur met beide auto's vanuit Feinsum. Het is nog donker als we vertrekken, en de temperatuur is 3 graden Celsius. Vandaag wordt de temperatuur niet hoger dan 8 graden Celsius. Bovendien hebben we een zwakke wind in de rug, dus koud hebben we het vandaag in het geheel niet, zeker vergeleken met de winters koude dagen van Kerst, toen de gevoelstemperatuur rond de 15 graden onder nul lag. We waren van plan om gisteren deze route te lopen, maar omdat eergisteren de weersvoorspellers ijzel in onze wandelregio verwachtten, hebben we deze etappe één dag uitgesteld, naar vandaag. Dat was een goede keus, want vooral tussen Feinsum en Bellingwolde zijn gisterochtend ettelijke auto-ongelukken geweest, veroorzaakt door de inderdaad gevaarlijk aanwezige ijzel.
Onderweg tussen Feinsum en Bellingwolde krijgen we af en toe met een regenbui te maken, maar het is al weer droog als we vertrekken vanuit Wedderveer. Pas als we vanmiddag door Bellingwolde lopen, begint het licht te motregenen, en vlak voor ons eindpunt in Bellingwolde begint het iets harder te regenen. Totdat het zover is, genieten we van mooi zacht-winters wandelweer.

Van Wedderveer via Wedde naar Vriescheloo
Eerst brengen we de ene auto naar Bellingwolde, om die auto rond 9:00 uur bij de Magnuskerk achter te laten. Met de andere auto rijden we dan naar Wedderveer, waar we de auto parkeren bij het Villapark Weddermeer. Hier begint vandaag onze etappe om 9:30 uur. De route voert ons over zowel het Groot-Frieslandpad als over het Noaberpad naar en langs de Westerwoldsche Aa. In de afgelopen koude winterse dagen is de ondergrond bevroren geweest, maar vanaf vandaag is het pad al weer licht drassig, dus de vorst is hier in de bovenlaag al uit de grond.
Bij de brug over de Westerwoldsche Aa gaan we verder over de Swienekoge. Op de kruising met de Wedderbergenweg passeren we het noordelijke kombord van Wedde. Vanaf hier gaat de route voort over de Weddermarke. Die kruist verderop de N368. Na ongeveer twee kilometer gaat de Weddermarke over in de Oud Wedderveen, die wij volgen tot aan de N973 ter hoogte van het buurtschap Wedderheide. 
Waar die Lageweg over gaat in de Wedderweg wandelen we gelijktijdig het dorp Wedde uit en het dorp Vriescheloo in. 

Door het Vriescheloërbos naar Klontjebuur
De deur van de korenmolen van Vriescheloo staat uitnodigend open. We gaan naar binnen, en worden verwelkomd door de beheerder van de molen. Hij toont ons zijn verkoopassortiment van uiteenlopende streekproducten die hier worden aangeboden en verkocht, zoals allerhande soorten bakmeel (waaronder ook de traditionele Oudejaars-spekkendikkenmeel), bonensoorten, koolzaadzeep. We kopen een zak zogenoemde 'Strogele bonen', betrekkelijk zachtkokende bonen, die opvallende gelijkenis vertonen met de ons zo bekende Friese Woudbonen. Thuis zullen we de Groninger variant gaan proeven en eten.
Als we de molen uit komen, ontmoeten we op de Wedderweg twee dames, die vandaag hun laatste kilometers wandelen op het Groot-Frieslandpad. Zij hebben de route tot aan Leer al bewandeld, maar in deze regio hadden ze nog een halve dag-etappe niet bewandeld, dus dat doen ze op dit moment, om daarmee vandaag hun meerdaags wandelproject door Groot-Friesland te voltooien. We wandelen een eindje gevieren door het dorp, tot in het Vriescheloërbos, waar zij verder gaan, en waar wij de gelegenheid benutten om op een bankje een koffiepauze te hebben.
Na deze koffiepauze komen we ter hoogte van de kruising van het bospad met de Pastorielaan langs een kasteelachtige woning. Het Vriescheloërbos en het Engbert Drenthbos van de Bouwten verlaten we over de 2e Loosterlaan. Die voert ons naar de Dorpsstraat van het buurtschap Klontjebuurt.

Langs de Looster Plassen naar Rhederbrug
Over het fietspad langs de N973 lopen we naar de Bovenstreek, waar het Naoberpad en het Groot-Frieslandpad wederom elkaar kruisen. Op die splitsing van paden gaan wij het bos- en veengebied van de Veendiepplassen in. Daar volgen we de hier en daar stijgende en dalende bospaden langs de Looster Plassen. Voorbij de parkeerplaats 't Hoefke van de Veendiepplassen wandelen we langs het Veendiep naar de sluis in het Veendiep, waar deze waterloop uitmondt in het Vereenigd- of B.L. Tijdenskanaal.
Als we over de Dijkweg langs het B.J. Tijdenskanaal lopen, en even later het plaatsnaambord van Bellingwolde passeren, zien we iets verderop al de Rhederbrug over het kanaal.
Als we daar de N969 hebben gekruist, gaat de route verder over de Kanaaldijk Westzijde door een brede laan langs het B.J. Tijdenskanaal.

Bellingwolde
Ter hoogte van de herdenkingsplek op de kanaaloever voor een in 2014 overleden tiener maken we langs een klein bosperceel de doorsteek naar de Sportweg in de richting van het dorpscentrum van Bellingwolde. Maar eerst moeten we nog een aantal paden volgen door het H. Kemperpark en langs het Strandbad Bellingwolde. En daar begint het miezerig te regenen, geheel conform de weersvoorspelling voor vandaag. Regenkleding en paraplu zijn daarbij echter niet nodig, dus we kunnen prima voort.
Aan de andere zijde van het park gaan we verder over de kaarsrechte, lange en brede Sportweg - door de Veenbouwten - naar het dorpscentrum van Bellingwolde. Dan hoeven we alleen nog maar de lange Hoofdweg te blijven volgen, totdat we aankomen bij de 14e eeuwse Magnuskerk, waar we vanmorgen onze auto parkeerden bij de vrijstaande kerktoren van deze laatgotische dorpskerk. 
Als we ter hoogte van de Magnuskerk komen, begint het harder te regenen, dus we lopen snel naar het parkeerterrein achter de kerk, waar we in de auto stappen, om te schuilen voor de regen.
Daarna rijden we door de regen eerst terug naar onze andere auto in Wedderveer. Daar ontmoeten we bij toeval de twee wandelende dames, die wij vanmorgen al ontmoetten in Vriescheloo. Ook zij hebben hun etappe van vandaag afgerond, en zijn nagenoeg klaar voor vertrek. 
Tot slot rijden Durkje en ik met beide auto's weer terug naar huis.
Vandaag zijn we bijna tot aan de Nederlands-Duitse grens gelopen, dus de volgende twee wandeldagen zullen de twee afsluitende wandeldagen van het Groot-Frieslandpad zijn, die door Duitsland gaan, via Papenburg naar Leer.

Geen opmerkingen: