10 jaar Fries-oecumenisch bezinnen
In 2006 ging een groepje gemeenteleden van de Protestantse Gemeente te Jubbega-Hoornsterzwaag op weg om op de 7e oktober een voettocht te maken. Ze hadden het doel om elke maand op een zaterdag een traject van het Friese Jabikspaad te gaan lopen. De eerste bezinningstocht begon bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, de startplaats voor pelgrims (in spe), die het Jabikspaad gebruiken als aanlooproute op het vervolg van de pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Deze korte pelgrimsetappes werden in het Fries aangeduid als 'Pylgertochten'.
's Morgens werd begonnen met een kop koffie of thee, waarna een korte viering volgde, voorafgaand aan een kuiertocht van ongeveer 15 kilometer. Veelal konden ook fietsers deelnemen, maar dan wel op een iets langere fietstocht. De dag werd meestal afgesloten met een gezellige nazit in bijvoorbeeld een kerk of een dorpscafé.
De Pylgertochten werden bij jong & oud populair, en het aantal deelnemers nam gaandeweg toe; zelfs zo populair dat er ook wel eens werd gedacht aan een deelnemersstop, om het kleinschalige karakter te garanderen.
Tien jaar na de eerste Pylgertocht werd de balans opgemaakt van de eerste tien jaar Pylgertochten middels het schrijven en publiceren van het jubileumboek, getiteld: 'Tsien jier Pylgertochten (2006-2016)'.
Jubileumuitgave 2006-2016
Van de initiatiefnemer en coördinator dominee Gerrit Groeneveld kreeg ik onlangs dit jubileumboek, dat een gevarieerd doorkijkje geeft in woord & beeld van tien jaar bezinningstochten door Fryslân (en soms ook daarbuiten).
Het Voorwoord van dit jubileumboek is geschreven door de predikant & diens echtgenote, Gerrit & Korien Groeneveld.
Mede-organisator vanaf het begin, Gerrit van der Iest, maakte ten behoeve van dit boek een overzicht van alle dagverslagen, en daar heeft hij mooie andere passages aan toegevoegd. Van diverse zijden zijn veel foto's aangeleverd, zodat dit jubileumboek een rijk geïllustreerde jubileumuitgave is geworden.
Deze uitgave bevat ook een groot aantal liederen (waaronder het Pylgerliet en de Pylgersbea), gedichten, bijbelteksten en andere citaten. De in dit boekwerk gepubliceerde teksten van onder andere dagverslagen en krantenknipsels zijn tweetalig opgesteld, namelijk in het Fries of in het Nederlands.
Achtereenvolgens komen van de eerste tien seizoenen de verslagen als uiteenlopende praatjes bij plaatjes aan de orde. Het is wel duidelijk dat wie al tien jaar heeft deelgenomen aan deze kuiers (en fietstochten), een heel representatief beeld heeft gekregen van Fryslân, van kerken en kloosters, van dorpen en steden, van natuur en cultuur, en van al het andere moois dat je in onze mooie provincie al wandelend of fietsend kunt aanschouwen.
Enkele citaten uit de bundel:
- Miskien dat it meiinoar rinnen ús wat mear opmerksum makket.
- It is better in kears oan te stekken, dan te krimmenearjen oer it tsjuster. Stek dy kears oan, en lit it ljocht en de leafde, dy't yn dy is, skine.
- Alde gnodzige ferrinnewearre beamstoppels lieten ús sjen dat moai net altyd jong wêze hoecht.
- Rinne en meiinoar prate kin, nei myn betinken, liede ta mear begryp foar inoar.
- Pelgrimeren wordt vaak gezien als een vorm van thuiskomen.
- "Gisteren is voorbij. Morgen is nog niet gekomen. We hebben alleen vandaag. Laten we beginnen." (moeder Teresa).
Leafde foar de skepping en it libben
Deze Pylgertochten dienden - en dienen tot op de dag van vandaag (want ze worden nog steeds georganiseerd) - een dubbel doel, namelijk: de onderlinge ontmoeting, maar ook het kennismaken met het religieus erfgoed. In die ontmoeting sta je samen stil bij het leven.
Gerrit van der Iest sluit deze jubileumbundel af met de vermelding dat er in die eerste tien jaren 70 Pylgertochten zijn gelopen, met - uitgaande van een gemiddelde etappe van 15 kilometer - een totale lengte van meer dan duizend kilometer.
Hij besluit als volgt:
Oekumenyske pylgertochten (sa't de Rie fan Tsjerken se neamde).
De grutte leafde foar de skepping en it libben,
dy't de pylgers en pylgsters inoar fiele lieten,
makken it bysûndere pylgertochten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten