maandag 15 november 2021

Sinterklaas-intocht in Leeuwarden

Zaterdag 13 november 2021
   
Sinterklaas & Zwarte Pieten op de Pakjesboot in Leeuwarden

















Zie ginds komt de Pakjesboot uit Spanje al aan
Dit weekend hebben we twee van onze kleinzonen - Elwin & Nolan - als logé bij ons thuis in Feinsum. Baukje & Rauke kunnen daardoor rustig een weekendje weg naar het westen van Nederland, en wij mogen genieten van deze 'twa bernsbern'
Vanmorgen vroeg halen we deze twee 'pake- en beppesizzers' uit Westerbork, en dan begint voor ons alle zes een aangenaam weekend. 
Op de terugweg naar huis rijden we eerst via Leeuwarden, want we hebben vernomen dat de intocht van Sinterklaas rond het middaguur in de Friese hoofdstad zal plaatsvinden. 
Langs de Dokkumer Ee lopen we naar de Noordersingel, want we weten dat we vanaf de Noordersingel goed zicht kunnen krijgen op de aankomst van Sint en zijn Pieter, omdat de goedheiligman vanaf de Noorder Stadsgracht voet aan wal zal gaan zetten in de Leeuwarder Prinsentuin.
Voor groot en klein is er al - voordat de Pakjesboot in zicht komt - van alles te beleven. Veel kleine en grotere bootjes varen heen en weer, om bijvoorbeeld de veiligheid te garanderen, en om de grote schare van hier en daar ook kleurrijk uitgedoste kinderen met hun gevolg alvast te laten wennen aan de komst van de Sint. Op al die bootjes staan en zitten al veel Zwarte Pieten, zo ook bijvoorbeeld op één van de grotere vaartuigen, zoals de Sterke Yerke IV.
En dan is ineens het moment aangebroken dat rond de Noorderplantage voor ons allen de Pakjesboot in zicht komt. Sinterklaas staat met enkele van zijn Zwarte Pieten op de voorsteven van het schip, alsmaar wuivend naar al die kinderen op beide oevers van de Noorder Stadsgracht. 
Niet alleen Sinterklaas als boegbeeld en zijn beweeglijke pieterbazen en de muziek maken indruk op de kinderen. De verwachtingsvolle kinderen zien midden op de Pakjesboot tot hun grote verrassing ook omvangrijke stapels Sinterklaaskado's op het dek staan. En nu maar hopen dat Sinterklaas ook dit jaar weer bij je op bezoek komt.

Geen opmerkingen: