Zaterdag 26 juni 2021 |
In de binnentuin van Jongemastate in Raerd |
Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:
- 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
- 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
- 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km);
- 2013-4 vanuit Franeker (28 m);
- 2013-5 vanuit Hasselt (18 km);
- 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
- 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km);
- 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
- 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km);
- 2014-5 vanuit Friens (16 km);
- 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
- 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
- 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
- 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
- 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);
- 2015-3 vanuit Stiens (15 km).
Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.
Nijkleasterkuier
Voor vandaag hebben Durkje en ik ervoor gekozen om het derde Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vandaag wandelen we de het Jabiksrûntsje (A) vanuit Jorwert (2013-3).
Dit derde Jabiksrûntsje voert door een gebied dat ten zuidoosten van Jorwert ligt, aan beide zijden van de Zwette, de waterloop van de Elfstedentocht tussen Leeuwarden en Sneek.
Dit Jabiksrûntsje begint en eindigt bij de Sint-Radboudkerk van Jorwert, de kloosterkerk van Nijkleaster. 'Stilte, Bezinning en Verbinding' zijn de sleutelwoorden van Nijkleaster, een nieuw klooster dat zich ontwikkelt in Jorwert. Het wil een ‘wijkplaats’ zijn waar mensen zich in alle rust terug kunnen trekken, maar ook tegelijk een plek waar mensen elkaar ontmoeten in liturgie en gesprek, in stilte en pelgrimage, in plezier en recreatie. Nijkleaster zoekt naar nieuwe wegen voor het evangelie: oude paden, nieuwe wegen. Het wil een open klooster zijn door gastvrijheid te bieden aan mensen van diverse kerkgenootschappen en religieuze tradities. Zoals kloosters vroeger dammen en dijken opwierpen tegen de stormvloed van de zee, zo wil Nijkleaster een dam opwerpen tegen de drukte, de stress en het lawaai van de moderne samenleving.
Voor het Jabiksrûntsje van 2013 in Jorwert werd onderscheid gemaakt tussen enerzijds een Kleasterkuier van 11 kilometer en anderzijds een fietstocht van 30 kilometer. De route van de Kleasterkuier is helaas niet in het routeboekje van 2013 opgenomen, maar de fietstocht wordt wel gedetailleerd beschreven. Durkje en ik hebben derhalve besloten de Nijkleaster-fietstocht van 30 kilometer te gaan wandelen. Waar je kunt fietsen, kun je immers ook wandelen, dus zo gezegd, zo gedaan.
Van start in Jorwert
Om 7:15 uur vertrekken we vanmorgen met de auto vanuit Feinsum, en dan rijden we naar de Sint-Radboudkerk van Jorwert. We parkeren de auto bij de kloosterkerk, die zo vroeg in de ochtend nog gesloten is. Om 7:45 uur begint onze 'kleasterkuier' bij deze kerk.
Buiten Jorwert gaan we de Lucht en Veldsterdyk op. Bij De Him ontmoeten we Harry, die hier druk in de weer is om zoon Wiebe aan een nieuw onderdak te helpen. Via Tsjeintgum gaat het dan verder naar Mantgum.
Ter hoogte van de Mariakerk worden we in Mantgum gepasseerd door de krantenbezorger, die nog zijn laatste ochtendkranten van vandaag bezorgt. Verder is het zo vroeg op deze zaterdagochtend nog stil onderweg en in het dorp. Het is 17 graden Celsius en het waait nauwelijks, dus heel zacht wandelweer.
Bij de dorpshaven worden we enkele malen ingehaald door Mantgumers, die zich voor een bootcamp-sessie naar het plaatselijke sportveld spoeden, waar we hen even later passeren. Als we Mantgum verlaten, zwemmen twee dames door de Mantgumer Feart, met ieder een drijvende signaalballon achter zich aan om goed zichtbaar te zijn voor het bootjespubliek.
Van Mantgum via Tsjerkebuorren en Easterwierrum naar Raerd
Via de Hoxwier lopen we verder naar de Hegedyk. Daar steken we de Mantgumervaart nogmaals over, en lopen we over het fietspad door naar Tsjerkebuorren. Daar bezoeken we de 12e eeuwse kerktoren, die hier op het kerkhof staat, boven op een hoog in het omringende landschap liggende kerkterp.
Over de Doarpsstrjitte wandelen we Easterwierrum binnen. Ter hoogte van de Singel komen ons enkele oldtimers tegemoet: twee legermotoren en een jeep. Eerder vanmorgen zagen we ook al enkele oude legervoertuigen rijden. Het is vandaag ook Nederlandse Veteranendag, dus wellicht dat zij allen onderweg zijn naar een activiteit in het kader van deze veteranendag.
We gaan verder. Langs de Sint-Wirokerk over de Dilledyk, de Zwette overstekend, naar het electriciteitsstation aan de Snitserdyk.
Bij de toegang van Raerd passeren we eerst de locatie van de voormalige Jongemastate. De zware houten deur van het poortgebouw van deze vroegere state is niet op slot, dus we kunnen de binnentuin, het park, van Jongemastate in en bekijken.
Daarna lopen we over het schelpenpaadje parallel aan de Slotsdyk naar de Laurentiuskerk in het centrum van Raerd. Via de Buorren en de Hegedyk lopen we even later Raerd al weer uit.
Van Flansum via Jirnsum en Friens naar Reduzum
Over de Learewei gaat het vervolgens richting Flansum. We passeren dit buurtschap, om door te lopen naar Jirnsum. We hopen dat het cafe daar open zal zijn, want we komen daar op het meest zuidelijke punt van onze route vandaag, en een kop koffie zou dan wel een traktatie betekenen. Helaas, het café en ook de bijbehorende snackbar zijn gesloten. Dan hier eerst maar een broodje eten, om snel weer door te kunnen, het dorp uit.
Als we net buiten Jirnsum bij Op 'e Syl zijn, verlaten we de Grousterdyk en gaan we verder over eerst een smal schelpenpaadje langs de Kromme Gou en verderop over het breder betonpad van de Beslingerdyk, naar het plaatsje Friens.
In Friens maken we een rondje om de terpkerk, alvorens we doorlopen naar de Overijsselsestraatweg.
We weten dat we aan de overzijde van de N354 het koffiehuis-restaurant De Blauwe Tent passeren, en daar zullen we toch wellicht wel koffie kunnen krijgen?
Helaas, ook de Blauwe Tent is gesloten, dus er zit niets anders op dan naar De Trije Romers en de Haadstrjitte te lopen, om Reduzum te doorkruisen. Bij de dorpskerk gaan we de Legedyk op, om voorbij de woonwijk buiten het dorp over een smal fiets- en voetpad door te lopen naar de Overijsselsestraatweg.
Langs de Zwette
Ten noorden van Reduzum gaan we de Nijlânsdyk op, naar de Zwette. Het is ook de hoogste tijd voor een lunchpauze. Waar we bij de Zwette arriveren, zitten twee Belgen te vissen bij de picknickbank naast de houten brug over de Zwette. We nemen plaats op de picknickbank en raken tijdens onze broodjeslunch in gesprek met de Belgische sportvissers. Ze komen uit het Belgisch-Limburgse Hasselt, en wonen dus in de regio waar wij vorig jaar hebben gepelgrimeerd van Maaseik naar Saint-Quentin. Ze vertellen dat ze elk jaar gaan sportvissen in Ierland, maar dat ze vanwege de Corona-crisis zowel vorig jaar als dit jaar niet naar Ierland zijn gegaan. Hun alternatieve visplek is nu Fryslân geworden. Ze verblijven in Terherne en hebben gisteren deze fantastische visstek ontdekt, waar ze ook vandaag naar hartenlust zitten te vissen. Tijdens ons gesprek vangen ze regelmatig ruisvoorns. Zij genieten volop van het Friese viswater en van de vele vis die ze hier vangen.
Na deze pauze gaan we in noordelijke richting langs de Zwette richting Weidum.
We lopen langs deze Sneekertrekvaart tot aan brug van de Dekemawei. Aan de overzijde van de weg is een grote verzamelplaats voor triathlon-sporters opgebouwd. Af en toe arriveert daar een wielrenner, die zich snel omkleedt om dan verder te gaan als hardloper.
Weidum
We hoopten nog op een koffiepauze bij Hotel Restaurant Weidumerhout, maar ook dat lijkt ijdele hoop, want Weidumerhout zit momenteel in een eigendomsoverdracht. We raken in gesprek met de nieuwe eigenaren, van wie we horen over hun nieuwe plannen voor deze mooie horeca-accommodatie. Op 1 juli aanstaande gaat Weidumerhout weer open, onder bezielde leiding van een jonge ondernemer, die er zin in heeft om er wat moois van te maken.
Even later doorkruisen we Weidum, en daar komen we onder andere langs het beroemde kaatsveld in het midden van het dorp.
Langs woonzorgorganisatie Nij Dekema en de over de Hegedyk verlaten we Weidum
Op de T-splitsing met de Arsumerdyk gaan we die Arsumerdyk op, en dan lopen we ten noorden van Mantgum richting Jorwert. Nog even over de spoorlijn en dan Jorwert weer in, naar de Sint-Radboudkerk.
Pelgrimservaringen in de Sint-Redbadtsjerke van Jorwert
De Jorwerter kerk is nu open. Binnen ontmoeten we Ittie & Hylke, twee pelgrims in spe, die zojuist hun tweede wandeldag op het Jabikspaad hebben afgerond, van Franeker naar Jorwert. Met veel wandelervaring en inmiddels de eerste twee dagen op het Friese pelgrimspad achter de rug is hun belangstelling gewekt om wellicht het pelgrimspad richting Santiago de Compostela te vervolgen. Dat roept tegelijk vanzelfsprekend ook heel veel vragen op, dus Durkje en ik nemen rustig de tijd om hen iets te vertellen over onze jarenlange ervaring op de Europese pelgrimswegen naar Santiago de Compostela.
Mooi om deze prachtige wandeldag op het Jorwerter Jabiksrûntsje af te sluiten met twee pelgrims in spe.
Buiten is het drukkend warm, maar hier in de Sint-Redbadtsjerke is het heerlijk koel.
Een mooi moment ook om alle vier even af te koelen van deze warme en heerlijke wandeldag op en rond het Jabikspaad.