maandag 5 april 2021

Ik ben er voor jou

Paasmaandag 5 april 2021
Cover van de Veertigdagenkalender 2021

Kerk in actie
Vandaag is het al weer Paasmaandag, de tweede Paasdag. Gisteren hebben we het Paasfeest gevierd, en daarmee sloten we de Veertigdagentijd af. 
Pasen vertelt ons het wonderbaarlijke verhaal van Gods niet te bevatten liefde en van Gods genade voor alle mensen.
In de Veertigdagentijd stonden we stil bij het leven van Jezus Christus. Hij inspireert ons. Als ultieme daad van goedheid gaf Jezus Zijn leven voor ons, en stond Hij op uit de dood. Die opstanding vierden we gisteren met Pasen. De hoop die dát geeft, geven we door: door barmhartig te zijn en door goed te doen. Daarmee zijn we als christenen samen een 'Kerk in actie'.

Op weg naar Pasen
Om ons voor te bereiden op het Paasfeest heeft de Protestantse Kerk in Nederland samen met Kerk in Actie en Jong Protestant de Veertigdagenkalender 2021 uitgegeven, die is samengesteld door Xander de Rooij, Tineke van der Stok, Jan Verhage en Riejan de Winter. De illustratie op de cover is gemaakt door Roel Ottow. 
Deze Veertigdagenkalender hoor ook bij Petrus; het magazine met verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk in Nederland.
De titel van deze Veertigdagenkalender - handelend over 'Op weg naar Pasen' - luidt: 'Ik ben er voor jou'.

Goede daden zijn schakels,
die samen een ketting van liefde vormen.
(Moeder Teresa)

Protestantse Gemeente van Stiens in actie
De Protestantse Gemeente van Stiens heeft deze Veertigdagenkalender 2021 bezorgd op alle adressen van haar gemeenteleden. Het Moderamen en de Kerkenraad van onze Stienser kerkelijke gemeente wilde daarmee haar kerkleden hartelijk groeten en hen op uitnodigende wijze betrekken bij het gemeenteleven in de tijd vóór Pasen, juist ook nu het in het kader van de Corona-pandemie niet verantwoord is om als gemeente samen te komen in de zondagse kerkdiensten en in de vieringen die normaal gesproken tijdens de Stille Week vóór Pasen in onze beide kerkgebouwen plaatsvinden.
Wij zijn op de uitnodiging ingegaan om deze Veertigdagenkalender 2021 elke dag aan tafel te gebruiken bij de dagelijkse bijbellezing na onze maaltijden. 

Geen mens kan iedereen helpen,
maar iedereen kan iemand helpen.
(Max Lucado)
Ik ben er voor jou
Er zijn heel veel mensen die wachten op een beetje barmhartigheid, op een daad van goedheid. 
Jezus laat ons zien wat barmhartigheid is, namelijk: 
1. de hongerigen eten geven, 
2. de dorstigen drinken geven, 
3. de naakten kleden, 
4. de vreemdelingen onderdak bieden, 
5. de zieken verzorgen, 
6. de gevangenen bezoeken en 
7. de doden begraven.
De Veertigdagenkalender bood ons elke dag een bijbeltekst, een vraag om over na te denken, of een oproep om aan de slag te gaan. Dat werd afgewisseld met een vasten-tip, een gedicht, een lied of een quote. Daarmee kwamen we in die tijd van bezinning elke dag een stapje dichter bij het Paasfeest.
Hierboven staan de zogenoemde 'Zeven werken van Barmhartigheid'. In de Veertigdagentijd-campagne van Kerk in Actie stond elke week één van die werken van barmhartigheid centraal, en was die gekoppeld aan een project en aan een vasten-tip. Vasten kan dan betekenen dat je ergens even van af ziet (bijvoorbeeld geen gebruik maken van social media), maar het kan ook betekenen dat je juist iets extra's doet (bijvoorbeeld iemand een kaartje sturen).
De dagteksten van deze Veertigdagenkalender 2021 zijn geschreven door: Daan Damsteeg, Rolinka Klein Kranenburg, Nynke Dijkstra, Marleen van der Louw, Otto Grevink, Paul Visser en René de Reuver.

The Passion en het Paasfeest voor iedereen
Maar er is in 2021 meer dan alleen deze Veertigdagenkalender. Ook dit jaar is er weer een nieuwe aflevering van het populaire Paas-mediaproject 'The Passion'. Ter gelegenheid van The Passion 2021 is een Paas-CD uitgegeven met - ook - de titel 'Ik ben er voor jou’. Deze CD bevat zes prachtige liederen van The Passion 2021. Daarop beluisteren we de volgende songs:
  • 1. Ik ben er voor jou (I'll be there for you), met Freek Bartels als Jezus Christus;
  • 2. Dochters (Zonen), met Trijntje Oosterhuis als Maria, de moeder van Jezus;
  • 3. Blauwe dag, met Freek Bartels als Jezus en met Leo Alkemade als Jezus' discipel Petrus;
  • 4. Ik ben maar een mens (Human), met Rob Dekay als Jezus' discipel Judas;
  • 5. Laat me niet alleen (de vertaling van 'Ne me quitte pas', van Jacques Brel), met Freek Bartels als Jezus;
  • 6. Als ik je zie in de hemel (Tears in Heaven), met Trijntje Oosterhuis als Maria.
Het zijn intieme liederen, die alle zes op hun eigen manier uitdrukken dat jij er voor iemand kunt zijn, omdat Hij er voor jóu is. Een betekenisvolle belofte in tijden van crisis, ook in deze Covid-19-pandemie-crisis.
Omdat alle organiserende partijen deze geloofsschat-CD graag met ons allen wilden delen, werd deze Paas-CD gratis verstrekt. Het Paasfeest is immers voor iedereen!

Cover van de The Passion-CD 'Ik ben er voor jou'

Geen opmerkingen: