Zaterdag 14 november 2020
Langs het hulstbos van het Katlijker Schar |
Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.
In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van kloosters en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.
Bonifatius
Voor vandaag hebben we de negende etappe van deze gids op het wandelprogramma staan, met een afstand van 13,89 kilometer.
Deze Etappe 9 kreeg als titel: 'Oldeberkoop naar Bontebok' met als subtitel: 'Pelgrim zoekt inspiratie en verlegt grenzen tijdens het wandelen'. De subtitel verwijst onder andere naar de middeleeuwse pelgrim en de hedendaagse pelgrim, die met heel verschillende doeleinden op pelgrimstocht gingen en gaan. Waar dat eeuwen geleden vaak draaide om bijvoorbeeld loutering van de ziel, het inlossen van een schuld of om boetedoening, pelgrimeert de pelgrim 2.0 tegenwoordig om bijvoorbeeld de knellende banden van het eigen bestaan thuis of op het werk te verruilen voor vrijheid, geluk en zelfexpressie.
Om 8:20 uur rijden we vanmorgen met beide auto's naar Bontebok, waar we één van de auto's parkeren. Dan rijden we met de andere auto vanuit Bontebok naar Oldeberkoop, want hier begint de negende etappe van het Bonifatius Kloosterpad.
De temperatuur is vanmorgen bij vertrek 11 graden Celsius. Het is vandaag bewolkt, en de temperatuur stijgt vandaag nauwelijks.
Naar de Tjonger
Om 9:15 uur vertrekken we bij de Bonifatiuskerk van Oldeberkoop. Eerst lopen we het dorpscentrum uit naar Villa Lunia, dat momenteel een hotel is. Een bord langs de weg met daarop het opschrift 'Koffie to go' doet ons beslissen om dan nu eerst nog maar even een kop koffie te gaan halen bij Lunia, want hoogstwaarschijnlijk is dat de enige horeca-gelegenheid die we vandaag zullen passeren. Kortom, naar binnen, waar we twee koffie bestellen, waarna we er buiten van mogen genieten. Het is droog buiten en niet koud, dus een koffiepauze vóór Villa Lunia is precies goed zo.
Na deze vroege koffiepauze gaan we door Molenhoek en doorkruisen we het Molenbosch-park van Oldeberkoop, om daarna naar het bungalowparkje van Olderberkoop te lopen. Door een lange rechte laan lopen we door en voorbij dit bungalowpark.
Verderop komen we nog door een kleiner bosperceel en na enkele kilometers wandelen langs singels van Meulenreed, over een asfaltweggetje en door het natte veenweidegebied van de Tjongervallei, komen we bij de sluisbrug over de rivier de Tjonger (ook wel Kuinder genoemd).
Naar de Tsjongertoer
Aan de overzijde van de Tjonger lopen we direct al Oudehorne binnen, maar vlak voorbij dat plaatsnaambord buigen we direct af in westelijke richting, om dan een heel eind over een fiets- en wandelpad langs de Tjonger te lopen.
Dit pad komt uiteindelijk uit op de brede doorgaande asfaltweg van de Tjongervallei, waar de auto's ons met behoorlijk hoge snelheid tegemoetkomen of voorbijrijden. Toen we nog langs de Tjonger wandelden, begon het licht te regenen en nu we voortgaan over de Tjongervallei neemt de regen enigszins in hevigheid toe.
Na enkele kilometers asfalt bereiken we het Katlijker Schar, een prachtig natuurgebied, dat haaks op de Tjonger staat. Voordat we het Katlijker Schar op lopen, gaan we eerst nog even de Tsjongertoer beklimmen, in de hoop dat op het bovenste platform een droge zitbank zal staan. Boven aangekomen, blijkt die bank er niet te zijn, maar we staan wel droog onder het dak van deze hoge houten uitkijktoren. Na een staande etenspauze - met uitzicht over de Tsjonger Dellen in de vallei van de Tjonger - gaan we weer naar beneden, om vervolgens het Katlijker Schar op te gaan. Inmiddels regent het overigens niet meer.
Door het Katlijker Schar
We betreden nu een prachtig en gevarieerd natuurgebied, dat als een lange brede baan haaks op de rivier in het beekdal van de Tjonger ligt. Het grootste gedeelte bestaat uit bos, dat er met zijn kleurrijke herfstkleuren schilderachtig uit ziet.
Ter hoogte van het informatiecentrum van It Fryske Gea steken we de Schoterlandseweg over, om aan de overzijde verder te gaan over het Katlijker Schar. Hier lopen we eerst nog een eindje door het bos en langs een bosrand met overwegend hulst vol met rode bessen, maar verderop gaat het bosgebied over in heide.
We verlaten het Katlijker Schar aan de noordzijde, in Katlijk. Vanuit Katlijk lopen we langs de asfaltweg in noordoostelijke richting verder. Op een kruising draaien we af naar het noorden, waarna we op de Hogeveensweg even later Katlijk uit lopen, en gelijktijdig Bontebok in lopen. Hier begint het nog eens te regenen, zij het heel licht, motregen. Op het kruispunt in het centrum van Bontebok lopen we om 12:40 uur nog heel even langs de Skoatterlânse Companjonsfeart terug naar onze auto, die we hier vanmorgen parkeerden. Met deze auto rijden we terug naar Oldeberkoop, waar we onze andere auto afhalen, alvorens we naar mim rijden, waar we vanmiddag op bezoek zijn. Aan het eind van de middag rijden we vanuit Drachten weer naar Feinsum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten