Zaterdag 24 oktober 2020
Peelrugbrug over de Opsterlândske Kompanjonsfeart van Petersburg naar Moskou |
Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.
In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van kloosters en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.
Meten of weten
Voor vandaag hebben we de zevende etappe van deze gids op het wandelprogramma staan, met een afstand van 21,49 kilometer.
Deze Etappe 7 kreeg als titel: 'Wijnjewoude naar Lippenhuizen' met als subtitel: 'Op zoek naar energiebanen en de verdwenen klok uit een mysterieuze Bonifatiuskapel'. De subtitel verwijst naar de legende van een Bonifatiuskapel, die ooit zou hebben gestaan in wat nu het natuurreservaat Kapellepôle is, tussen Moskou en Wijnterpverlaat. De kapel staat op een oude kaart, en wordt in oude geschriften genoemd, maar harde bewijzen van een voormalige kapel op deze locatie zijn in het veld (nog) niet aangetoond. We moeten het dus doen met verhalen over gemeten leylijnen en over een in de put van deze vermeende kapel verdwenen luidklok met gouden klepel.
Om 7:55 uur rijden we vanmorgen met beide auto's van Feinsum naar Lippenhuizen, waar we één van de auto's parkeren. Dan rijden we met de andere auto vanuit Lippenhuizen naar Wijnjewoude, want hier begint de zevende etappe van het Bonifatius Kloosterpad.
De temperatuur is vanmorgen bij vertrek 11 graden Celsius. De zon zien we vandaag nauwelijks. het is overwegend bewolkt, en halverwege de route - in de buurt van Sparjebird wandelen we enkele kilometers in de motregen. 's Morgens vroeg is het nagenoeg windstil, maar later in de ochtend begint het iets harder te waaien. Toch ervaren we het als heerlijk wandelweer vandaag, met een temperatuur die in de middag oploopt naar 15 graden Celsius.
Door het bos van de Duurswouderheide
Om 9:10 uur vertrekken we vanuit Wijnjewoude. De Loksleane is eerst nog verhard, maar gaat verderop over in een fietspad langs een onverhard karrenspoor. Dit pad brengt ons in het bosperceel, dat aan de zuidwestzijde van het heidegebied van de Duurswouderheide ligt.
Afwisselend door en langs het bosperceel gaan we voort door een mooi herfstlandschap. Prachtig gekleurde bladeren aan de bomen en op de grond, varens die verkleuren van groen naar bruin, en overal prachtig gekleurde zwammen langs de paden.
De Kapellepôle
Vanuit dat bosperceel gaan we over de Bokkekampsweg naar Petersburg, waar we via de monumentale Peelrugbrug de Opsterlândske Kompanjonsfeart oversteken naar het buurtschap Moskou.
Over de Peelrug lopen we naar de nieuwe N381, die we met een tunnel kruisen bij Opperhaudmare.
Via de Bij de Leijwei en de Jan Hofswyk komen we bij het natuurreservaat van de Kapellepôle. Verderop gaan we over smalle paadjes door dit natuurgebied naar het tracé van de oude trambaan, die we volgen tot aan de plek van de voormalige tramspoorbrug over de Opsterlândske Kompanjonsfeart ter hoogte van Wijnterperverlaat.
We volgen het pad langs de vaart tot aan de sluis van Wijnjeterp.
Koffie to go in Sparjebird
Daarna gaat het verder in noordelijke richting, naar en door het bos van Sparjebird, het bosgebied waar ik vroeger als kind in de zomervakanties deelnam aan de kinder-speelweken. Hier zijn we beslist niet alleen. We passeren onder andere bootcampers, toeristen, spelende kinderen, wandelaars, en zien dat er ook nog wordt gekampeerd op het kampeerterrein bij de Blokhut nabij het openluchttheater. Heel mooi is dat de Blokhut in deze Corona-crisistijd toch nog geopend is voor afhaalconsumpties. Rondom de Blokhut staat een tiental passanten koffie te drinken. Binnen kopen we koffie, maar die mogen we vanwege de Corona-noodverordening uiteraard niet binnen en ook niet op het terras consumeren, maar meenemen naar buiten naast de Blokhut mag wel. Het regent licht, maar we kunnen onder een overhangend deel van het dak toch droog en genoeglijk onze koffie nuttigen. Om je heen merk je dat het buitenshuis drinken van een kopje koffie meer bewust wordt gewaardeerd, en dat dit zowel de horeca-ondernemer als de Blokhut-gasten rondom de Blokhut vrolijk stemt.
Over het Himrikerpaed lopen we van de Bûtenwei naar de Binnenwei. Op de kruising bij de Binnenwei zien we een oude Hanomag-truck uit de zestiger jaren bij een oud boerderijtje staan.
Iets verderop komen we in het Berchboske, waar we enkele bulten zien, die hier vroeger zijn opgeworpen bij het graven van de Opsterlândske Kompanjonsfeart. Bij één van die bulten staat een picknickbank, waarop we plaatsnemen voor een lunchpauze.
Daarna lopen we door naar Hemrikerverlaat, waarna we wederom over het stille pad langs de Opsterlândse Kompanjonsfeart lopen.
Vervolgens volgen we mooie bospaden door en langs een bosperceel, tot aan de Broerestreek.
Over een smal veldpad lopen we van de Broerestreek naar de Bûtenwei.
Deze Bûtenwei volgen we langs de zuidkant van de Liphústerheide, totdat we over de Krûme Leane in zuidelijke richting naar Lippenhuizen kunnen lopen.
Door de Buorren van Lippenhuizen lopen we langs de Piterkerk naar het parkeerterrein tegenover de kerk, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten