vrijdag 31 juli 2020

Pelgrimeren van Lens-Saint-Remy naar Boneffe

Zaterdag 11 juli 2020
Bij de Romeinse grafheuvel 'Tombes du Soleil' van Ambresin

















Pelgrimsroute van Maaseik naar Saint-Quentin
Via Limburgica van Maaseik naar Dassoulx
Van Lens-Saint-Remy naar Boneffe
Zaterdag 11 juli 2020 – 19,5 km.
Dag 5: 98,8 – 118,3 km

Nonnen en koeien van Lens-Saint-Remy
De wekker wekt ons om 6:15 uur in onze caravan op Camping Communal Devant Bouvignes in Dinant. Een schilderachtige ochtendnevel onttrekt voor ons delen van Dinant en Bouvignes aan het zicht. Na het ontbijt rijden Durkje en ik met onze auto van Dinant naar Lens-Saint-Remy, waar we onze etappe van vandaag beginnen bij Le Carmel, de vroegere begijnenhof, en klooster voor eerst de zusters van de Augustinessen en later van de Karmelietessen.
Onze huurauto hebben we gisterochtend al achtergelaten in Boneffe, dus we hoeven nu alleen maar de pelgrimsroute van Lens-Saint-Remy naar Boneffe te lopen.
Onze nieuwe etappe begint bij de Sint–Remigiuskerk, die tegenover de gebouwen van Le Carmel staat. De kerk is op dit moment helaas gesloten.
In het dorp passeren we een groep koeien in de wei bij een dorpsboerderij. Als we er een foto van maken, komt de boer door de poort van de er tegenover staande boerderij naar buiten, en vraagt of we de bermbloemen of zijn koeien fotograferen. Ik vertel hem dat het me gaat om de koeien, en dan vertelt hij dat het Blanc Bleu Belgue-koeien zijn, en dat de stier die erbij staat, zo’n 900 kilo zwaar is.
Even later wandelen we Lens-Saint-Remy uit.

Nieuw graan en oude bieten
Als we over een smal weggetje van de N64 naar de N69 wandelen, hebben we rondom een mooi uitzicht over de uitgestrekte akkers om ons heen. Zoals dat ook in Frankrijk heel gebruikelijk is, werpen de boeren ook hier op de akkers grote hoeveelheden mest op. Te zijner tijd zal dat nog wel worden uitgereden over het land.
Ook de hele grote windturbines zijn markante pijlers in het landschap, en langs en tussen het graan groeien en bloeien heel veel klaprozen.
Nadat we de N69 zijn overgestoken, wandelen we het dorpje Avennes binnen.
Aan de andere zijde verlaten we dit dorp bij het voormalige stationscafé, en gaat onze route verder over het geasfalteerde pad van wat voorheen het oude bietenspoor van deze regio was. Een jong stel komt ons joggend tegemoet, onderwijl een klein meisje in de buggy voortduwend.

Koffie tanken
Vervolgens gaan we door een heuvelachtig landschap op weg naar Moxhe.
Vlak vóór Moxhe buigen we af naar rechts, om dan met een ruime bocht hoog over om Moxhe heen te lopen. In het dal links van ons zien we de dorpskerk in de bebouwde kom van Moxhe.
Horeca-gelegenheden zien we vandaag op deze agrarisch georiënteerde route niet, maar als we de N80 oversteken, zien we rechts van ons wel een benzinestation. In het kleine stationswinkeltje aan deze drukke verkeersweg zal ook vast wel koffie worden verkocht, en dat blijkt – binnen gekomen – inderdaad het geval te zijn. Resultaat is dat wij enkele minuten later al genieten van een grote kop lekkere koffie. Een auto stopt bij het benzinestation. Drie jongemannen stappen uit. Twee van hen – met mondkapje – gaan naar binnen, en komen even later met proviand (frisdrank en chips) weer naar buiten.
Aan de overzijde van de N80 gaat het voor ons verder over een smalle weg, en dan moeten we op de top van een heuvel bij een betonnen pulpkuil rechtsaf, een nagenoeg geheel kapot gereden voormalig asfaltweggetje op. Het boerenerf dat we hier passeren, staat vol met afgedankte en oude landbouwwerktuigen.

Handel en oorlog via oude wegen
Aan het eind van dit landbouwpad staat een stenen kruis, dat herinnert aan de negen slachtoffers die de Eerste Wereldoorlog hier nabij Moxhe op 13 augustus 1914 heeft geëist.
Op deze plek draaien we linksaf de Chaussée Romaine op. Dit is de eeuwenoude Romeinse heirbaan tussen Tongeren en Bavay, die in dit gebied over de plateau’s van de omliggende valleien gaat. Lopende op deze oude Romeinse weg hebben we kilometers lang prachtige uitzichten over de valleien en heuvels links en rechts, en tot over hele grote afstand, want het is helder weer, dus veel en goed zicht rondom. 
Als we bij Ambresin de N624 zijn overgestoken, gaat de Romeinse heirbaan verder als onverhard karrenspoor. Mooi draait dit pad heuvelopwaarts naar Tombes du Soleil, een grote Romeinse grafheuvel, met bomen begroeid.
Voorbij deze grafheuvel gaat het pad langs een maïsveld weer heuvelafwaarts.
Een kop koffie hebben we wel gescoord, maar een etenspauze zat er tot op dit moment nog niet in, dus we gaan op zoek naar een geschikte plek om even zittend te rusten en te eten. Zo’n geschikte plek vinden we langs het pad te midden van alle omliggende akkers, op het achtererf van een heel groot boerenbedrijf.

Grafheuvels langs Romeinse heirbanen
Na deze pauze lopen we over veldpaden, betonweggetjes en asfaltwegen naar de plaats Merdorp.
We lopen langs de meest zuidelijke bebouwing, maar gaan het dorp niet in.
Als we bij Merdorp de Romeinse heirbaan vervolgen over een veldpad, komen we nog eens langs een Romeinse grafheuvel, die iets verder van ons pad af ligt, dan die grafheuvel van zojuist bij Moxhe.
Toen we vanmorgen vertrokken, was het 18 graden Celsius. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 23 graden Celsius. Vanmorgen vroeg was het onbewolkt, maar nu hangt er een lichte bewolking boven ons. Als de zon regelmatig doorbreekt, schijnt zij prachtig over de uitgestrekte graanvelden rondom ons.


Van Branchon naar Boneffe
En steeds maar weer gaan we verder over de eigentijdse versie van dezelfde eeuwenoude Romeinse heirbaan. Deze oude route brengt ons nu in het dorpje Branchon, dat we aan de noordzijde doorkruisen.
En dan rest ons nog twee smalle boerenlandweggetjes voorbij Branchon, om op een gegeven moment naar het zuiden af te buigen, om dan al spoedig te arriveren in het dorpje Boneffe, onze bestemming voor de etappe van vandaag.
Hier op het kruispunt van pelgrimsroute en N624 hebben we gisterochtend onze huurauto geparkeerd. We kunnen nu dus instappen, en rijden dan terug naar Lens-Saint-Remy, waar we vanmorgen onze eigen auto hebben achtergelaten bij Le Carmel.
Met beide auto’s rijden we dan naar Namen, waar we de huurauto parkeren aan de Maas, en dan rijden we met onze eigen auto weer terug naar onze camping aan de Maas, ter hoogte van Bouvignes-sur-Meuse en Dinant.

Geen opmerkingen: