zaterdag 23 mei 2020

11stedenpad in 80 schetsen

Zaterdag 23 mei 2020
Cover van het schetsboek van Joop Bouma

























Elfstedenpad geschetst
In de periode van 31 januari 2020 tot en met 13 april 2020 hebben Durkje en ik het Friese Elfstedenpad in 13 opeenvolgende etappes gewandeld. Dertien prachtige wandeldagen, die ik in mijn blogs over het Elfstedenpad dag voor dag met foto's en tekst heb beschreven.
Een ander echtpaar dat ook veel wandelt - Joop & Wytske Bouma - heeft dit Elfstedenpad in 2018 al gelopen met nog weer een ander bevriend echtpaar. Joop is al vele jaren hobbyschilder en tekenaar, en Joop heeft van het Elfstedenpad tientallen schetsjes gemaakt, waarvan hij 80 schetsen heeft gebundeld in een mooi kunstboek, getiteld: '11stedenpad in 80 schetsen'.
Deze week kregen wij van Joop & Wytske dit mooie kunstboek, dat in 2018 is uitgegeven.

Vormgeving
In zijn Voorwoord schrijft Joop Bouma dat de schetsjes uit dit boek zijn gemaakt met een fineliner en met het aquarelboxje van Winsor en Newton. Het zijn ruwe schetsjes, waarmee Joop elke keer een indruk wil geven van een toonaangevende plaats in een stad of dorp.
Zo zie je in dit boek bijvoorbeeld de entree van het Friese dorp Jorwert, met de karakteristieke Sint-Radboudkerk achter de de markante ophaalbrug van het dorp; en op de pagina ernaast zie je het interieur van deze kloosterkerk van het Friese Nijkleaster, geheel in de zo herkenbare stijl met de stoelen (met daarop de rode fleece-dekens) in een dubbele kring in het koor van deze kloosterkerk van Nijkleaster.
Schetsen van de kloosterkerk van Nijkleaster in Jorwert
Naast dit Voorwoord staan de routekaart en zijn gestempelde stempelkaart van het Elfstedenpad afgebeeld, en bovendien is op meer dan de helft van het aantal pagina's de veelal kleurrijke schets afgebeeld op een achtergrond die wordt gevormd door de wandelkaart van de regio waarin de betreffende schets is gemaakt.

Artistieke impressie
Bovendien viel mij op dat het geel-rode routemarkeringssymbool van het Streekpad 19 (het Elfstedenpad) op de omslagzijde van elke pagina is afgebeeld. Mede door dit oog voor detail is een hele mooi verschijningsvorm ontstaan van route en schets.
Voor wie het Elfstedenpad heeft gelopen, vormt het nadien bekijken van deze 80 schetsen een feest der herkenning, en voor wie nog onderweg is of het pad nog gaat bewandelen, bieden de 80 schetsen een artistieke uitnodiging om de locaties van deze 80 schetsen onderweg eens goed te gaan bekijken, hetgeen waarde toevoegt naast het wandelen van de 283 kilometers van dit prachtige Friese Elfstedenpad.

Geen opmerkingen: