zondag 10 maart 2019

Geloof en een hoop liefde in Stiens

Zondagavond 10 maart 2019
The Freedom Singers tijdens de Sing In in De Hege Stins van Stiens 

Themadienst
De Gemeentedienst die vanavond in De Hege Stins van Stiens plaatsvindt, wordt als Sing In georganiseerd door de Evangelisatie- en Zendingscommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens. Deze commissie heeft voor vanavond de gospelgroep 'The Freedom Singers' uitgenodigd, die afkomstig is van het Friese Engwierum.
Deze gospelgroep biedt ons vanavond een themadienst aan met als thema 'Geloof en een hoop liefde'.
Het wordt een avondprogramma met een verhaal, met (samen)zang en dans, met mooie muziek.

Zingen over geloven, hopen en liefhebben
We krijgen in deze avonddienst een gevarieerd programma aangeboden met gospelsongs van The Freedom Singers, zoals:

 • Breath;
 • Ik wil leven door Uw Geest;
 • Mag ik dan bij jou;
 • Zo zullen zij zien;
 • Ken je mij ...;
 • This little Child;
 • De kruisiging.

Dromen van bomen
The Freedom Singers heeft voor een mooie opbouw van deze themadienst gekozen.
Tussen de songs door luisteren we elke keer naar een volgende passage van het verhaal over drie jonge bomen op een berg, die alle drie dromen van een eigen toekomst als hout en boom. Maar het is net als in ons echte leven. Je kunt wel denken dat je schatkist gaat worden, maar wat als je in plaats daarvan een voederbak wordt. En je kunt wel hopen dat je later een zeewaardig schip zult zijn, maar hoe ga je er mee om als je later niet verder komt dan een nietig vissersbootje. En wat als je denkt een eindeloos leven te gaan leiden als hemelhoge boom, en je eindigt als een bult balken?


Expressie van jongeren draagt bij
Maar de gospelgroep reikt verder dan alleen dit verbale en muzikale. Twee jongeren verschijnen frequent in beeld om middels dramatische expressie en dans de songs te ondersteunen met beweging en onderstrepende materialen, zoals textiel, paperassen, een glazen schaal en olielampjes. Met hun knappe expressie wordt de zang en muziek van de gospelgroep duidelijk ondersteund. Niet voor niets worden muziek- en expressiestukken telkens met applaus bekroond.
De zangondersteuning tijdens de samenzang van het refrein en de coupletten van 'De rivier' doen het goed voor de toon die in de kerkzaal wordt gezet, en ook de ondertoon van het accordeonspel tijdens het muziekstuk 'De kruisiging' doet duidelijk haar invullend werk.

Het komt wel goed
Aan het eind van de uitvoering wordt ons duidelijk gemaakt dat je als jonge boom in je leven wel grootse plannen kunt hebben, en dat je gedurende je levensloop wel eens verdrietig kunt worden als je dromen geen realiteit worden, maar wellicht heeft God wel een heel ander plan met jou gehad. Met een beetje meer geloof en een hoop liefde had je misschien wel het geduld kunnen opbrengen om erop te blijven vertrouwen dat jou als boom een betere plek in de wereld is gegund. Want misschien mag je Jezus als grootste Schat van de wereld ontvangen in je voederbak, of blijk je als klein vissersbootje toch wel stormvast als de Heer bij je aan boord is, of draag jij als balkenkruis door Jezus' kruisdood bij aan het (her)scheppen van een hoop hoop. Met geloof en een hoop liefde kom je ook een heel eind in je leven.

Samen zingen
En tussendoor is er ook volop gelegenheid voor samenzang. Zo zingen we met zijn allen bijvoorbeeld de liederen:

 • Jezus, hoop van de volken;
 • De rivier;
 • Schijn met Uw licht in ons hart;
 • God wijst mij een weg;
 • Heer, ik prijs Uw grote naam;
 • Een parel in Gods hand;
 • Heer, onze Heer;
 • Gebed om zegen.

Gedraaid naar het Licht
Na het slotlied als gebed om zegen, volgt nog een enthousiaste toegift van de gospelgroep, als zij en ook wij met zijn allen zingen van de 'Tienduizend redenen'.
De jeugd van de gospelgroep staat bij de uitgang om visitekaartjes van de gospelgroep uit te delen, met daaraan gehecht een zakje met zonnebloemzaadjes, omdat de zonnebloem symbool staat voor het gezicht dat naar het licht, naar Jezus Christus, is gedraaid.
Wij prijzen ons in Stiens gelukkig dat onze muzikale gasten van vanavond vanuit Engwierum naar De Hege Stins zijn gekomen om ons te wijzen op 'Geloof en een hoop liefde'.


Geen opmerkingen: