zondag 13 maart 2016

Groningen loopt (West 5) De Dwarsdieproute

Zondag 13 maart 2016 
Over het smalle voetpad van de Oude Weg van Marum naar Nuis




















Groningen Loopt
Van Sinterklaas kreeg ik op Pakjesavond van 5 december 2015 de wandelgids 'Langs dorpen rondom de stad Groningen'. Deze verzamelbundel bevat 7 wandelroutes, waarmee je Groningen in al zijn veelzijdigheid kunt ontdekken. Zo'n verzamelbundel biedt derhalve een goed vertrekpunt om te genieten van hetgeen deze provincie heeft te bieden.
De 7 routes variëren in lengte van 17 tot 30 kilometer. Helaas zijn de routes niet bewegwijzerd, maar met de routebeschrijving en de ingetekende route op de streekkaart kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind. Voor wie meer informatie over de routes wenst, bestaat de mogelijkheid om de bijbehorende website te raadplegen.
Deze routes van 'Groningen loopt' zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van de Vereniging Groninger Dorpen met dorpen en ondernemers.

Route West 5: De Dwarsdieproute
Vandaag wandelen Durkje en ik 'De Dwarsdieproute', de vijfde West-route van deze wandelgids, over een afstand van circa 30 kilometer.
Een deel van de route wandel je langs en door het beekdallandschap van het Dwarsdiep. Dit beekdal vormt onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. In dat kader wordt er hier gewerkt aan de realisatie van nieuwe natuur en kleinschalige waterberging.
Deze route door het verrassende Westerkwartier loopt door beekdalen, langs borgterreinen en door natuurgebieden. Het Oude Diep (inclusief het Dwarsdiep) ligt in het laagveengebied tussen de zandruggen Langewold (in het noorden) en Vredewold (in het zuiden) van het Westerkwartier. Op deze zandruggen staan de lintdorpen waar we vandaag doorheen en langs wandelen.

Boerakker en Lucaswolde
We vertrekken iets na 8.00 uur uit Stiens en staan dan om 9.00 uur bij het luiden van de kerkklok aan de voet van de kerktoren van Boerakker, Dit is het start- en eindpunt van deze route.
We verlaten het dorp Boerakker in westelijke richting en lopen dan al spoedig door het buurtschap Lucaswolde. Vanuit Lucaswolde lopen we over het Kloosterpad naar de Polderweg. Langs dit Kloosterpad staat een lange rij sneeuwklokjes.
De temperatuur loopt vandaag op naar zo'n 8 graden Celsius, en met uitzondering van een korte bewolkte periode hebben we de hele dag prachtig zonnig weer, met een licht-frisse wind. Met dit weertype is het aangenaam wandelen.
Via de Leidijk en de Verkavelingsweg komen we uit op de Hooiweg. Die moeten we al heel snel weer verlaten, omdat we dan ongeveer driekwart kilometer door de weilanden moeten oversteken naar de Beldam. Omdat de route niet is bewegwijzerd, is het even goed zoeken en inschatten waar we het weiland in moeten lopen, om in een nagenoeg rechte lijn naar de Beldam te kunnen lopen. Dat gaat trouwens in één keer goed, dus we hebben het begin van dit veldpad goed ingeschat.

Dwarsdiep
De Beldam moeten we voor enige tijd verlaten, want de route buigt weer af het veld in, in de richting van het Dwarsdiep. Een smal veldpaadje langs een boomsingel voert ons diep het veld in, om ons naar deze oude beek te brengen, die hier breed slingerend door het beekdal stroomt.
We vinden een houten bankje op de oever van het Dwarsdiep, waar we een korte rustpauze nemen om in de heerlijke voorjaarszon een broodje te eten.
Het Dwarsdiep is het deel van het Oude Diep vanaf de Noorderweg (ten noorden van Marum) tot aan de splitsing met het Wolddiep en de Matsloot. De oorsprong van deze oude beek ligt op de grens van Fryslân en Groningen.

Noordwijk
We lopen vanuit het beekdal weer naar boven, naar de Beldam. Die volgen we naar de Noorderweg. Aan de overzijde van de Noorderweg volgen we een rechthoekig stukje Oudeweg, die ons weer terug brengt naar de Noorderweg. Dan lopen we het dorpje Noordwijk binnen.
In Noordwijk buigen we ter hoogte van de 14e eeuwse kerk af in westelijke richting. Na de Westerweg en Blaasaf komen we dan op het smalle voet-/fietspad van de Leidijk, die we geruime tijd volgen, tot aan het eind van Jilt Dijksheide.
Op de zuidwestelijke punt van de Jilt Dijksheide nemen we weer een korte pauze op een houten bankje. Twee jonge dames uit Noordwijk komen te paard voorbij. Ze vragen waar we vandaan komen. Als we hen vertellen dat we vanuit Boerakker komen en straks via Marum weer terug wandelen naar Boerakker, verwonderen ze zich over het feit dat we lopend zo'n grote afstand afleggen.

Marum
Over het voormalige spoortracé van Drachten via Marum naar Groningen wandelen we dan naar Marum. Als we onder de A7 door zijn gelopen, wandelen we door Marum naar restaurant Heerlijkheid (tegenover De Kruisweg), waar we uit de wind en vol in de warme zon plaats nemen op het terras voor een kop koffie en een bord heerlijke soep.
Na deze pauze verlaten we Marum via het Malijksepad, dat langs de rand van een nieuwbouwwijk van Marum loopt.

Nuis
Dan volgt een waarlijk prachtig deel van deze route. We volgen namelijk het smalle fiets-/voetpad van de Oude Weg, die enkele honderden meters parallel aan de veel drukkere doorgaande weg door een schitterend coulissenlandschap voert.
Regelmatig steken we de haaks op de Oude Weg liggende zandpaden over, die de verbinding vormen tussen de doorgaande weg links en rechts de soms diep in het achterland liggende oude en nieuwe huizen en boerderijen. Een prachtig wandelgebied is dit.
Ten zuiden van het dorpje Nuis passeren we via de Oude Weg op zeker moment het borgterrein met de oude Coendersborg (1813). Zoals op heel veel plaatsen die we vandaag passeren, staat het hier vol van bloeiende krokussen en sneeuwklokjes.

Niebert
Tussen Nuis en Niebert gaat de Oude Weg over in 't Pad. De padnaam verandert, maar het blijft een schitterend wandelpad. Onze wandelgids geeft aan dat deze Oude Weg en 't Pad het oudste voetpad is van Nederland.
Ten zuiden van Niebert passeren we het Iwema Steenhuis, Dit is het enige oorspronkelijke 'steenhuis' in de provincie Groningen, dat nog dateert van rond het jaar 1400. De schuur van dit steenhuis is ingericht als ambachtelijk streekmuseum.
Links van het pad zien we in Niebert de molen Niebert staan, uit het jaar 1899.

Tolbert en Boerakker
Voorbij Niebert is het moment gekomen om 't Pad te verlaten, om dan verder te lopen langs de doorgaande weg van Niebert naar Tolbert.
Aan de rand van Tolbert nemen we even plaats op een stenen muurtje om nog een broodje te eten, alvorens we de laatste kilometers aanvangen richting onze bestemming in Boerakker.
Aan de noordzijde van de A7 gaan we over het Schilligepad richting Boerakker. 'Schillige' betekent 'schuin over', en dit is van oorsprong het oude kerkpad van Tolbert naar Boerakker.
Om 15.30 uur arriveren we bij het kerkje van Boerakker, waar we vanmorgen onze auto parkeerden. We hebben de 30 kilometers dus afgelegd in 6,5 uur. Nog steeds schijnt de zon volop, dus we hebben mogen genieten van een heerlijke voorjaarsdag in het Groninger Westerkwartier.

Geen opmerkingen: