zondag 23 oktober 2011

Weer terug in Arthez-de-Béarn

Zaterdag 15 oktober 2011

Op zaterdag 20 augustus 2011 pelgrimeerden Durkje en ik in Zuid-Frankrijk van Moundy naar Arthez-de-Béarn. We kwamen daar aan tijdens de wielerronde van het plaatselijke dorpsfeest. Vandaag, acht weken later, is ons reisdoel wederom Arthez-de-Béarn, maar nu vanuit Nederland. We zijn namelijk van plan om tijdens deze herfstvakantie in vier dagen naar de Pyreneeën te lopen, om vervolgens op de vijfde wandeldag de Pyreneeën over te steken en zo Spanje te bereiken. Vandaag is het zover dat we Arthez-de-Béarn zullen weerzien, van waaruit we morgen onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela zullen vervolgen.

Om 2.45 uur rijden we Stiens uit, op weg naar Schiphol. Als we op Schiphol arriveren, is het nog rustig, maar al snel groeien de wachtrijen. Die rijen groeien niet alleen vanwege de grote toeloop van herfstvakantiereizigers, maar ook door de regelmatig niet functionerende ‘bagage drop off’- machines. We hebben nog drie kwartier om even rustig een kop koffie te drinken alvorens we gaan ‘boarden’.

Ons vliegtuig vertrekt om 7.30 uur; juist op het moment dat de zon opgaat. Met het felle oranjegele licht van de opgaande zon in het oosten en rechts in het westen de kuststrook van Zuid-Holland en van Zeeland, verlaten we Nederland. De gezagvoerder vertelt dat we ruim binnen de geplande 2 uur en 20 minuten onze bestemming in Zuid-Frankrijk zullen bereiken. Hij krijgt gelijk, want al om 9.15 uur landen we op het vliegveld van Pau. In de verte zien we de eerste uitlopers van de Pyreneeën, die hier het beeld bepalen van de regio Béarn.

Omdat er geen openbaar vervoersverbinding is tussen Pau en Arthez-de-Béarn, adviseert men ons op het vliegveld om met een taxi naar Arthez-de-Béarn te gaan. Om 10.15 uur staan we al in het centrum van Arthez-de-Béarn, na een bijzonder voorspoedige reis. Het is hier schitterend weer; aangenaam warm en een helderblauwe lucht met volop zonneschijn. Eigenlijk hadden we qua aankomsttijd nog wel een behoorlijke wandeldag voor de boeg kunnen hebben. Maar Arthez-de-Béarn is een gezellig dorpje, dus we zullen ons hier vandaag prima vermaken. We lopen over de zaterdagmarkt de hoofdstraat van het dorp in.

Bij de Mairie op het dorpspleintje naast de plaatselijke Casino-supermarkt vragen we waar de gemeentelijke refugio is. De receptioniste vertelt ons dat we er alvast naar toe kunnen lopen om ons in dit ‘Maison des Pèlerins’ alvast te installeren. We zijn de eersten die vandaag arriveren in deze ‘Gite Communal’. Later op de dag arriveren er nog ongeveer tien andere pelgrims, waaronder veel Fransen, een Belgische en ook Ton, een Nederlandse pelgrim die zijn pelgrimsreis in Le Puy was begonnen.

We doen het rustig aan. Nadat we ons hebben geïnstalleerd, wandelen we door het dorpscentrum; over de markt, langs de winkels en even op bezoek in het volle Café des Sport, waar zojuist met gejuich van alle Franse supporters de rugbywedstrijd is afgelopen, die het Franse landsteam won. We halen nog wat boodschappen en zijn beneden in de gemeenschappelijke huiskamer, waar voortdurend nieuwe pelgrims zich melden bij de gemeenteambtenares, die hier de inschrijvingen en de betalingen van de binnengekomen pelgrims registreert.

Vanavond eten we in één van de plaatselijke restaurants (Auberge du Bourdalat), waar we genieten van het overheerlijke viergangen pelgrimsmenu, dat dit restaurant speciaal voor de passerende pelgrims als dagmenu aanbiedt. We zijn hier in het restaurant vanavond met zijn tienen, allen pelgrims, waarvan 7 Fransen en 3 Nederlanders. De refugio waar we vannacht overnachten, heeft 24 slaapplaatsen, die vannacht voor de helft zijn bezet.

Geen opmerkingen: