maandag 28 maart 2011

Vergadering Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later

Maandag 28 maart 2011

Rond het avonduur komt het 'Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar0 later' bijeen in Steenwijk. Naarmate we de datum van de landelijke Tsjernobyl-herdenking naderen wordt de samenstelling van het organisatiecomité uitgebreid. Vanavond zijn meerdere vertegenwoordigers van de vier organiserende partijen aanwezig, waaronder het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobylkinderen (LPHT), de Stichting Rusland Kinderhulp (SRK), VUconnected en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).


Aan de hand van het ontwerp-programma bespreken we de voorafgaande tentoonstellingsweek en de afsluitende herdenkingsdag, die in de maand april zullen worden georganiseerd in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. De inschrijving op de website van VUconnected is nog maar enkele dagen geopend en tot onze verrassing is het aantal aanmelding in die enkele dagen al opgelopen tot meer dan 120 deelnemers. Als dit zo doorgaat, zou het aantal aanmeldingen wel eens kunnen uitkomen boven de 300 deelnemers.


Het programma krijgt steeds meer vorm en inhoud. De deelnemers zullen worden ontvangen in de unieke Duitse tentoonstelling over de kernreactorramp van 26 april 1986 in Tsjernobyl. Dagvoorzitter is Esmé Wiegman, voor de Christenunie lid van de 2e Kamer. Keynote speaker is profesor Lucas Meijs, die zal spreken over de kracht van 25 jaar Nederlands vrijwilligerswerk. Daarna volgt een paneldiscussie als terugblik en vooruitblik op 25 jaar humanitaire kinderhulp aan Witrussische kinderen, waaraan deel zullen nemen: LPHT-voorzitter Johan van Dongen, SRK-bestuursadviseur Geert Metselaar, journaliste Franka Hummels en CDA-2e kamerlid Pieter Omzigt.


Voorafgaand aan de Lunchmarkt volgen korte presentaties over de beginjaren van de kinderhulp aan Wit-Rusland, over actuele agrarische projecten, over weeshuizen en over het Witrussische bijbelverspreidingproject dat het Nederlands Bijbelgenootschap binnenkort opstart in samenwerking met het Witrussische Bijbelgenootschap.


Na de informatiemarkt-lunch volgen twee lezingen over het leven in nucleair besmet gebied, waarbij we ons vooral richten op de leefomgeving en op de gevolgen voor de gezondheid voor wie leven in dit besmet gebied. Alle deelnemers mogen ook een individuele bijdrage leveren aan de zogenoemde 'Wens van Zwolle', waarin iedereen de gelegenheid krijgt om zijn of haar droom te verwoorden voor de mensen die in dit zwaar getroffen gebied wonen. Aan het eind van de dag eindigen we met enige liturgische elementen, waaraan ook een zangbijdrage zal worden geleverd door een groep Witrussische kinderen die momenteel al bij gastgezinnen in Nederland verblijven.


De herdenkingsdag in Zwolle zal ook worden bijgewoond door een veertigtal genodigde Witrussen, die rond de Paasdagen met een bus heen en weer zullen rijden tussen Wit-Rusland en Nederland om hun ervaringen met de deelnemers van deze herdenkingsdag te delen. De ambassadeurs van Wit-Rusland en van Oekraïne zullen deze herdenkingsdag bijwonen. Twee bijzondere Nederlandstalige boeken over Wit-Rusland zullen worden gepresenteerd. Werkgroepen laten in een Informatiemarkt zien wat ze aan humanitaire hulpverlening voor en in Wit-Rusland doen.


Kortom, het belooft een bijzondere dag te worden en het feit dat tegenwoordig de gevolgen van de kernreactorenramp van Japan in de pers zo prominent in beeld wordt gebracht, zal er allicht toe bijdragen dat de herdenking van deze kernreactorramp van Tsjernobyl ook landelijk volop in de belangstelling zal komen te staan.

Geen opmerkingen: