zondag 6 september 2009

Zo houden we Grip op Griep

Zondag 6 september 2009

Afgelopen week kwam ook bij ons de griepbrochure van de overheid door de brievenbus. De brochure met het logo "Zo houden we Grip op Griep" is een uitgave van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met een aantal andere organisaties, waaronder het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (beter bekend als het RIVM). Deze folder maakt deel uit van een informatieve publiekscampagne van de overheid, die binnenkort van start gaat.

In de brochure lees ik praktische informatie over:

1.
Het virus "Nieuwe Influenza A (H1N1)", inmiddels algemeen bekend geworden onder de naam "Mexicaanse Griep", genoemd naar het land waar deze stam van het H1N1-varkensgriepvirus voor het eerst tot griep uitbrak. Het virus kan leiden tot een milde griep, waarvan de meeste mensen in ongeveer een week kunnen herstellen, maar het verschil met andere griepsoorten is dat verwacht wordt dat veel mensen tegelijk ziek kunnen worden, hetgeen voor de continuïteit en veiligheid van allerlei bedrijfsprocessen in onze fragiele samenleving een belangwekkende risicofactor vormt.

2.
Wat we kunnen doen om de kans op besmetting met nieuwe griepvirus te verkleinen. Dat vergt slechts de reguliere discipline als handen wassen, ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aanraken, regelmatige schoonmaak en - waar dat mogelijk is - het contact met grieppatiënten voorkomen. Met de genoemde preventietips kun je griep bij jezelf en bij anderen proberen te voorkomen. In mijn werkkring bij Stenden hogeschool merk ik dat daar met voorlichting en specifieke middelen als desinfectieautomaten al het nodige wordt gedaan om de schade bij mens & organisatie zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken.

3.
Wat je moet doen als je zelf griepklachten krijgt. De overheidsbrochure is daarin kort maar krachtig: neem rust en blijf thuis en blijf vooral uit de buurt van anderen. Dat lijkt gemakkelijk, maar dat zal in de praktijk waarschijnlijk tegenvallen. Toch is dit de aangewezen weg.

Er zijn al wel virusremmers beschikbaar zoals bijvoorbeeld Tamiflu, Oseltamivir en Relenza), maar een adequaat vaccin zal pas in de herfst van dit jaar beschikbaar zijn. Daar wordt hard aan gewerkt, aldus het genoemde ministerie. De tijd zal uitwijzen òf èn in welke mate we ook in Friesland geconfronteerd zullen worden met de gevolgen van deze voorspelde grieppandemie. Tachtig jaar geleden stierf één van mijn overgrootvaders op jonge leeftijd aan de Spaanse griep, een griep die ook werd veroorzaakt door het H1N1-griepvirus. De ouderen onder ons zullen nagenoeg allen tenminste één naam kunnen noemen van een hen persoonlijk bekend slachtoffer van de Spaanse griep, die ook in Friesland in de jaren 1919-1919 zoveel slachtoffers eiste. De tijd zal ons leren of overheid, organisaties en landgenoten in staat zullen zijn om de schade van de naderende grieppandemie tot het minimum te beperken. Eén ding is duidelijk: de preventie ligt vooral bij jezelf en daarmee bij ons allemaal.

Geen opmerkingen: