maandag 10 augustus 2009

Lanterfanten over Route 2.4 van Appelscha naar Noordwolde

Woensdag 5 augustus 2009

Van de driedelige wandelgidsserie "Friesland voor lanterfanters" van Fokko Bosker hebben Durkje en ik inmiddels een aantal routes gelopen, die in de delen 1 en 3 zijn beschreven. Deel 2 staat al geruime tijd ongebruikt in de kast. Daarin komt deze week verandering, want we starten vandaag een driedaagse wandeltocht van Appelscha via Noordwolde en Ossenzijl naar Mildam, beschreven als route 4, 5 en 6 van deel 2 van deze driedelige serie. Vandaag staat étappe 4 van Appelscha naar Noordwolde op het programma, over een afstand van 26 kilometer.

Na een kop koffie in het Bezoekerscentrum "Drents-Friese Wold" van Staatsbosbeheer - nabij Appelscha - starten we onze dagmars om 11.30 uur. Voorbij de paardenweide volgen we het zogenoemde Paddenpad langs een bosmeertje door de bossen van Appelscha. Een schilderachtige route volgt door bos, heidevelden en Kale Duinen, langs de heideschapen die onder verspreid staande bomengroepen de aangename schaduw hebben gevonden. Een door weer en wind mooi gevormde Lijsterbes tekent zich kleurrijk af tegen de Kale Duinen en de blauwe lucht. Rondom de Grenspoel vinden we de in Nederland zeldzame Kleine Zonnedauw in verrassend grote aantallen. Over de Fries-Drentse provinciegrens gaan we in de richting van Zorgvlied.

Het thema van deze wandeling is "Een toren van Babel, ontwoekerd aan de natuur". Een passend thema bij het Doldersummer (heide)Veld dat we daarna doorkruisen. Dit is de plaats waar in de 19e eeuw het te ambitieuze sociale experiment van de Maatschappij van Weldadigheid van generaal-majoor Johannes van den Bosch strandde. In het bos passeren we het behandelcentrum Hoeve Boschoord.

In het Vledderveld tussen Vledderveen en Vledder pauzeren we in de stilte, op de oever van een heideven. Voorbij Vledder gaan we in de richting van het Sterrenbos. Als we het bos uit komen, gaan we over de onverharde Hooiweg naar museum De Koloniehof in Frederiksoord. Daar arriveren we tegen 17.00 uur. Van Frederiksoord lopen we wederom over de ruim 3 kilometer lange Hooiweg, langs Wilhelminaoord, naar Noordwolde.

Tegen 18.30 uur arriveren we in Oosterstreek/Noordwolde(-Zuid) op camping Rotandorp, waar we ons tentje opzetten, eten en de nacht doorbrengen. We blikken terug op een warme zomerdag en een wandelroute, die nagenoeg geheel door natuurgebieden loopt. In dat opzicht een hele mooi wandelroute.

Geen opmerkingen: