woensdag 31 december 2008

Carbidschieten in Stiens

Woensdag 31 december 2008

De gemeente Leeuwarderadeel biedt elk jaar gelegenheid tot carbidschieten rond Oud & Nieuw. Dat mag dan op Oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot Nieuwjaarsmorgen 2.00 uur. Wat ons dorp Stiens betreft is dit dan alleen toegestaan op één aangewezen locatie: op het veld tussen de Griene Leane en de Kletsefeart.

Daar wordt elk jaar gebruik van gemaakt. Ook vandaag op Oudejaarsdag is er carbidschieten tussen de Griene Leane en de Kletsefeart. Vanaf vanmorgen hoor ik vanuit huis dat een groep carbidschieters actief is. Op het moment dat ik vanmiddag op de locatie arriveer, wordt net de rij melkbusdeksel gelanceerd. Dat gaat gepaard met een harde knal en een vuurstoot vanuit de melkbus.

Daarna worden de melkbussen weer opnieuw gevuld en zodra het carbid erin voldoende gas heeft gevormd, wordt weer met de gasbrander langs de onderkanten van de melkbussen gewandeld, om ze allemaal weer direct na elkaar met een luide knal tot ontploffing te brengen. De melkbusdeksels vallen een eind verder op de grond, zodra het touw tussen de melkbus en het melkbusdeksel op volle lengte is gekomen.

Geen opmerkingen: