woensdag 10 juli 2024

Jabikspaad inclusief lus

Woensdag 10 juli 2024
 
Pelgrim Jolanda bij Refugio Ultreia Feinsum

















Oostroute noordwaarts en westroute zuidwaarts
Ze heeft de pelgrimstocht vanuit het Franse Limoges, over de Pyreneeën, tot aan Santiago de Compostela reeds volbracht.
Zoals voor zoveel andere pelgrims lonken voor haar daarna de andere pelgrimspaden ook, waaronder ook de Nederlandse pelgrimspaden richting Santiago de Compostela.
Pelgrim Jolanda uit Amersfoort heeft dan ook het goede plan opgevat om in Fryslân het Jabikspaad te bewandelen.
Dat pad begint in het Friese Sint-Jacobiparochie, waar je als pelgrim dan de keus maakt om de westroute via Franeker naar Jirnsum òf om de oostroute via Leeuwarden naar Jirnsum te volgen.
Pelgrim Jolanda wilde die keus niet maken, maar bedacht een alternatief, door vanuit Jirnsum noordwaarts eerst de oostroute te gaan bewandelen via Leeuwarden en Stiens naar Sint-Jacobiparochie, om daarna vanuit de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie zuidwaarts verder te lopen over de westelijke routevariant via Franeker en Jorwert naar Jirnsum, om daar dan het pelgrimspad te vervolgen naar Hasselt in de kop van Overijssel.

Overnachten in kerkrefugio's en in Refugio Ultreia Feinsum
Eergisteren ging pelgrim Jolanda van start in Jirnsum, waarna ze via Wirdum kuierde naar de kerk van Swichum, waar ze heeft overnacht in de kerkrefugio van Swichum.
Gisteren wandelde ze vanuit Swichum via Goutum, Leeuwarden, Jelsum, Koarnjum en Britsum naar Stiens, waar ze een bezoek bracht aan de 'Tsjerke Iepen' (open kerk) van de Sint-Vituskerk van Stiens, alwaar ze ook het mini-orgelconcert van kerkorganist Take Beukema bijwoonde.
Daarna wandelde ze vanuit Stiens over de Hege Hearewei op het Jabikspaad naar Feinsum, waar ze aan het eind van de middag in onze Refugio Ultreia Feinsum arriveerde voor haar pelgrimsmaaltijd met overnachting bij ons thuis in Feinsum.
Vanmorgen na het ontbijt staat ze om 9:05 uur klaar voor vertrek.  
Vanuit Feinsum gaat Jolanda vandaag via Oude Bildtzijl en Nieuwe Bildtzijl over de Waddenzeedijk naar Zwarte Haan, vanwaar ze het Jabikspaad vervolgt naar de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, de markante kerkrefugio, waarin ze vannacht zal gaan overnachten.

Geen opmerkingen: