Zondag 26 mei 2024
Emerita Lvdica
Durkje en ik zijn tijdens onze pelgrimage op de Spaanse Camino Mozárabe gisteren bij aankomst in Mérida met de neus in de boter gevallen, want het is – evenals in Granada en in Córdoba toen we daar onlangs aankwamen – feest in de stad.
In Mérida – voor ons de eindbestemming van de Camino Mozárabe – wordt dezer dagen namelijk het Romeins Festival 'Emerita Lvdica' gevierd. Overal in de stad zijn legio activiteiten, en in de stad loopt een groot deel van de inwoners van Mérida in Romeinse kledij.
We hebben in Apartementos Cibeles een prachtig - zelfs nieuw – appartement gekregen, van alle gemakken voorzien, en alles splinternieuw, dus daar gaan we vanmorgen eerst van genieten, door na 13 dagen onafgebroken alle dagen op de camino te lopen, maar eens te beginnen met heerlijk uitslapen.
We hebben nog genoeg boodschappen in huis om daarna de dag aan te vangen met een goed ontbijt, met koffie van het appartement, dus het begint al goed vandaag.
Aansluitend gaan we de stad in, naar de VVV, waar we eerst een gemeentestempel krijgen in onze pelgrimspaspoorten, en ons enkele suggesties worden gegeven om te genieten van het Romeins festival. Daar gaan we vanaf het begin van de middag gebruik van maken.
Vervolgens wandelen we naar een supermarkt in de nabijheid van ons appartement, nadat we hebben gezien dat die op deze zondagochtend geopend is. Daar halen we enkele boodschappen voor de lunch en voor de avondmaaltijd, omdat we vanavond koken en eten in ons appartement.
Slavenhandel bij de Tempel van Diana
Na de lunch lopen we door het stadscentrum naar de Tempel van Diana, ofwel naar de restanten die daarvan na twee millennia nog over zijn, en dat is best aanmerkelijk veel. Hier wonen we aan het begin van de middag een enigszins verlate voorstelling bij van de wijze waarop in de Romeinse tijd slaven werden verhandeld door openbare verkoop.
Dat is een prachtige vertoning, mooi gespeeld, met een licht serieuze toon, maar bovenal humoristisch gebracht door spelers zoals de Britse slavenhandelaar, de slaven, slavendrijvers en Romeinse soldaten, en de veilingmeester.
Aansluitend maken we een kuier door de binnenstad, waar op diverse plaatsen markten en braderieën zijn.
Dan maken we met een grote boog een wandeling om het Alcazaba (kasteel van Mérida) heen, onder andere langs de rivier de Río Guadiana, naar de Puente Romana, de antieke Romeinse brug die de rivier overspant.
Door het stadscentrum gaan we in de warmte van de dag – de temperatuur loopt vandaag op naar in elk geval 34 graden Celsius – terug naar ons appartement, waar we rond het avonduur koken en eten.
Afsluiting in de kathedraal en bij de tempel
Aan het begin van de avond gaan we direct naar de kathedraal van Mérida, naar de mis, want dat is het enige moment waarop de kathedraal is geopend voor publiek.
Van de voorganger van de mis die na de voorbeden van start gaat, krijgen we voorafgaand het stempel van de kathedraal in onze pelgrimspaspoorten.
Nu hebben we in de koelte van de avond nog mooi de tijd om door de binnenstad te wandelen, waar overal activiteiten zijn.
Dan komen we weer langs de Tempel van Diana, waar we plaatsnemen, om getuige te zijn van de afsluiting van deze feestdagen, met onder andere de prijsuitreiking aan de ondernemers die hun bedrijven zo mooi hebben aangekleed rond dit thema.
En dan volgt een soort modeshow, waarbij een groot tal Spanjaarden – enkele ouderen, maar meest jongeren – in verschillende tenu’s op het podium verschijnen, waarbij door de presentatrice uitleg wordt gegeven over de kleding zoals die door de verschillende rangen en standen in de tijd van de Romeinen werd gedragen.
Als we na afloop van deze voorstelling weer terug naar ons appartement lopen, wordt het al donker, en vormt dat een mooie afsluiting van deze feestelijke dag in Mérida.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten