zondag 23 april 2023

Rondje door de polders bij Haren op het Hondsrugpad

Zondag 23 april 2023
 
Over de Onnerpolderdijk langs het Drentsche Diep naar Meerwijck

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 2 - Rondwandeling 2
Vandaag gaan Durkje en ik verder met onze wandeldagen op het Hondsrugpad.
We lopen op deze tweede wandeldag het zogenoemde 'Rondje door de polders bij Haren'.
De totale afstand van deze wandeldag is 25,5 kilometer.
Om zes uur vanmorgen gaat thuis de wekker; tijd om op te staan. Durkje en ik vertrekken om 7:15 uur vanuit Feinsum, bij een temperatuur van 8 graden Celsius.
Het is droog, en de rest van de dag blijft het overwegend half bewolkt met regelmatig lange zonnige periode. De temperatuur loopt op tot 18 graden Celsius, en omdat het niet hard waait, is het al met al heerlijk wandelweer. En dat vinden anderen vast en zeker ook, want we ontmoeten vandaag opvallend veel wandelaars en fietsers onderweg.
Om 8.15 uur arriveren we in Haren bij het NS-station, waar we onze auto parkeren, en vanwaar we dan direct aanvangen met deze Rondwandeling, beginnend bij het treinstation van Haren.

Rondwandeling 2 - Rondje door de polders bij Haren
Het thema van deze rondwandeling is 'Een vogelparadijs op loopafstand'. Deze rondwandeling gaat namelijk onder andere langs het Drentsche Diep door het Hunzedal. De laaggelegen polders langs het Drentsche Diep tonen een enorme biodiversiteit en zijn een rijk weidevogelgebied.
Bij het treinstation gaan we door het viaduct onder de sporen door naar het Bradepad.
Aan de overzijde van het spoor gaan we langs de noordelijke rand om de bebouwde kom van Haren heen, naar de ecologische kinder-/zorgboerderij De Mikkelhorst.
Achter De Mikkelhorst gaan we een laaggelegen en waterrijk natuurgebied in, waar we op een gegeven moment het Verstrooiterrein de Eendenkooi passeren. Achter het toegangshek van dit verstrooiterrein kunnen nabestaanden de asresten van hun overleden, gecremeerde geliefden op ongemarkeerde plaatsen verstrooien. Aan het toegangshek tot dit terrein hangt een bonte verzameling van persoonlijke herdenkingsbordjes.
Op het pad ontmoeten we ook een stel, dat ons vertelt dat zij enige pelgrimservaring hebben opgedaan toen zij enkele jaren geleden in Frankrijk het pelgrimspad bewandelden van Le-Puy-en-Velay tot aan Conques, dat wij tijdens één van onze pelgrimages ook hebben gelopen.
Verderop naderen we Haren weer, en deze plaats verlaten we bij het Cantersveen, waar - we de N860 overstekend - de plaats Haren verlaten.

Van Haren via Onnen door de Onnerpolder
Aan de overzijde van de N860 gaan we de deels onverharde en deels halfverharde Noordlandsdrift op. Dit pad volgen we totdat we Onnen binnenwandelen. Daar drinken we een de meegenomen koffie, zitten in de zon, op een stenen muurtje bij het plaatselijke dorpshuis. Tegenover het dorpshuis staat een klokkenstoel met een luidklokje erin.
Vanaf de Koelandsdrift gaan we de Zuiderhooidijk op, en zo lopen we de Onnerpolder in, gelegen in het Hunzedal.
Links en rechts van de Zuiderhooidijk zien we grote aantallen weidevogels. Als we bij het Radiobaken van Eelde Airport langs lopen, horen we continu het luide roepen van duizenden weidevogels in de waterrijke Onnerpolder.
Bij het Onnerpolder Gemaal steken we een brede sloot over. Bovenop het gemaal staan twee vogelaars weidevogels te fotograferen.
Vanaf de hoge polderdijk hebben we een prachtig uitzicht over de petgaten rechts van de grasdijk waarop we lopen.
Vogels vliegen druk heen en weer, en op alle begroeide delen - ook drijvende eilandjes - nestelen heel veel watervogels. 
De Onnerpolderdijk waarover we wandelen voert ons langs het Drentsche Diep links van ons. Verderop - voorbij het Foxholstermeer - zien we het langgerekte bedrijventerrein van Foxhol.
Een mooie groene kikker kruist ons pad.
Hier en daar zien we op de grasdijk schelpen van zoetwatermossels, en lege eierschalen van ganzen en van wilde eenden.
Durkje vindt hier boven op de grasdijk nota bene een groot deel van een heel oud kalkpijpje; ziende op de vorm en grootte hoogstwaarschijnlijk daterend van vóór 1900.
Over de polderdijk naderen we de camping van Meerwijck, die aan de overzijde van het Drentsche Diep ligt.
Ook hier hebben we nog steeds een prachtig uitzicht over de Onnerpolder.
En ook hier nestelen veel vogels in de waterrijke polder. Met de telelens kunnen we ze mooi fotograferen vanaf grote afstand.

Door de Appèlbergen naar Glimmen
Met onze rug naar het Zuidlaardermeer lopen we over de Osdijk de Onnerpolder uit in de richting van het buurtschap Blankeweer. 
Als we over het Zuidveld in noordelijke richting lopen, kijken we vanaf enige hoogte uit over de laaggelegen Onnerpolder aan onze rechter zijde.
Over de Leemweg lopen we daarna naar de Appèlbergen. Dat bosgebied gaan we vervolgens in en door.
In het bos passeren we onder andere een open heideveldje.
Bij een kleine waterpartij midden in de Appèlbergen komen we bij een monument. De ontwerper van dit monument heeft een uit de Drentse aarde gehaalde kei gebruikt. Deze grote steen wordt als het ware uit het veen opgetild en zo uit de grond tevoorschijn getild. Hiermee worden de namen van de hier in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde slachtoffers - die op twee bronzen plaquettes zijn vermeld - als het ware uit het veenmoeras gehaald. Het water achter het monument is ontstaan door de afgravingen door de Landmacht, toen ze in september 2003 de doodgeschoten vermisten probeerden op te graven. Tot die tijd was het venig moeras. 
Over het bospad van de Appèlbergenweg lopen we om het moerassige natuurgebied heen. 
Hier en daar liggen door inwerking van het weer prachtig roodgekleurde boomstammen van omgevallen bomen.
Op een houten bank gaan we zitten, voor onze lunchpauze, met uitzicht over het moerasachtige gebied vóór ons.
Nadat we een eindje over de Onneresweg hebben gelopen, slaan we linksaf, het Tranendal in.
Over de Dalweg gaan we daarna verder naar het Spoorviaduct Onnen.
Als we dat lange spoorviaduct over steken, passeert onder ons een trein richting Groningen.
Eerst lopen we hoog over een breed rangeerterrein, waar verderop treinen en goederenwagons staan.
Daarna steken we de spoorlijnen over, waarover zojuist de trein passeerde.
Aan de overzijde van de sporen gaan we de Oude Boerenweg op, naar de Hoge Hereweg.
De onverharde Hoge Hereweg volgen we tot aan de bushalte langs de Rijksstraatweg, waar we vorige week onze eerste wandeldag op het Hondsrugpad beëindigden. We zijn nu in Glimmen. 

Naar en door Haren 
Vanaf de Rijksstraatweg volgen we de lange en onverharde Lutsborgsweg. Die zandweg kruist de Boerlaan, en gaat dan verder richting Haren. Dat we vandaag ook een traject van het Pieterpad bewandelen, blijkt onder andere uit het feit dat we regelmatig Pieterpad-wandelaars met rugzakken op de rug ontmoeten. Ze komen ons tegemoet, zij in zuidelijke richting lopend, en wij naar het noorden wandelend. Enige tijd later wandelen we over dit zandpad de bebouwde kom van Haren binnen.
Maar dan zijn we nog lang niet op ons eindpunt van vandaag, want we moeten eerst nog een behoorlijk aantal kilometers door Haren lopen. 
Aan de overzijde van de Rijksstraatweg gaat onze route namelijk eerst door de begraafplaats Eshof, en daarna ten zuiden van de N860 ook nog door het Scharlakenbos, ruim om de begraafplaats De Harenerhof heen.
Als we het Scharlakenbos verlaten, komen we op de Geertsemaweg bij de spoortijn tussen Groningen en Assen. We hoeven dan alleen nog maar parallel aan dit spoortracé in noordelijke richting door Haren naar de Nieuw Stationsweg te lopen, om daar bij onze geparkeerde auto te arriveren op de P+R-parkeerplaats bij het Harense NS-Station. Hier eindigt onze rondwandeling vandaag om 14:20 uur.
Vanuit Haren rijden we na een bezoek aan mim in Drachten terug naar huis. Zelfs tot laat in de middag blijft het heerlijk zonnig weer, en even na 18:00 uur begint het eerst licht te regenen, en later op de avond iets harder. Dat betekent een forse weersomslag, maar die deert ons niet, want we hebben vandaag een aangenaam zonnige wandeldag achter te rug.

Geen opmerkingen: