zaterdag 4 maart 2023

Pelgrimeren van Sittard naar Voerendaal

Maandag 27 februari 2023
 
Bij de Sint Rosa-kapel op de Kollenberg bij Sittard
























Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad 2 van ’s-Hertogenbosch naar Visé
Van Sittard naar Voerendaal
Maandag 27 februari 2023 – 24,9 km.
Dag 17: 384,1 - 409 km

Pelgrimeren van Nederland naar Spanje
Op 20 februari 2013 zijn Durkje en ik aan een volgende lange pelgrimstocht begonnen, die loopt vanuit de kop van Noord-Holland naar noordwest-Spanje. 
In zes dagen wandelden we in de periode van 20 februari 2013 tot en met 24 oktober 2013 via de pelgrimsroute van ‘Van Wad tot IJ’ vanuit het Noordhollandse Den Oever over een afstand van 135 kilometer naar Amsterdam.
In acht dagen wandelden we daarna in de periode van 14 oktober 2014 tot en met 6 mei 2015 via de pelgrimsroute deel 1 van het ‘Pelgrimspad’ vanuit het Noordhollandse Amsterdam over een afstand van 203 kilometer naar het Brabantse ‘s-Hertogenbosch.
Na de eerste 135 + 203 = 338 kilometers liggen nu de volgende 250 kilometers van het tweede deel van de wandelgids ‘Pelgrimspad’ vóór ons, waarvan we vandaag de eerste dag van een derde vierdaagse wandeling door Noord-Brabant, België en Limburg zullen lopen, van Sittard naar Voerendaal, onze zeventiende etappe op het ‘Pelgrimspad’.

Al weer mooi wandelweer
De wekker wekt ons om 6:30 uur in Hotel-Restaurant De Geulvallei in het Limburgse Houthem Sint Gerlach. Vanaf 7:00 uur kunnen we beneden in het restaurant terecht voor een voedzaam ontbijt, dat ons vandaag weer een eind op weg moet helpen tijdens onze 24,9 wandelkilometers die we hebben te gaan op deze mooie zonnige maandag. Om 8:05 uur vertrekken we met onze auto’s naar Voerendaal, waar we onze ene auto parkeren bij de kerk.
Om 8:55 uur arriveren we met onze auto in Sittard, waar we onze andere auto parkeren, om vanaf hier te gaan wandelen, daar waar we op 18 februari 2019 onze voorgaande etappe vanuit het Belgische Maaseik beëindigden.
De temperatuur is op dit moment -4 graden Celsius, en met het prachtig zonnige weer van vandaag loopt die temperatuur langzaam op tot slechts enkele graden boven het vriespunt. Vandaag hebben we een frisse wandeldag met een koude wind vanuit het noordwesten, en regelmatig volop zonneschijn. Een hele mooie winterwandeldag.

Zitterders en Zittesjes Sjnaak van Zitterd
We vervolgen onze route op de Tunnelstraat, in het verlengde van de Limbrigterweg.
Na de spoortunnel lopen we over de parallelweg langs de spoorlijn naar het treinstation. Tegenover het NS-station gaan we het stadscentrum in, in een betrekkelijk rechte lijn door het voetgangersgebied richting Markt. 
In het centrum passeren we een muur, die is bespoten met graffity, waaruit blijkt dat Sittard trots is op haar Zitterders, ofwel op de inwoners van Zitterd.
Verderop passeren we aan de Voorstad het grappige standbeeld van de Zittesjes Sjnaak.
Dan arriveren we op de Markt van Sittard, waaraan nog enkele hele oude (ook vakwerk-) huizen staan.
Op het wegdek van de markt is een metalen Jacobsschelp bevestigd, als wegwijzer voor ons als passerende pelgrims.
De deur van de Sint-Michiels- of Paterskerk aan de Markt staat open, dus we gaan naar binnen. Achter de glazen deuren is het behaaglijk warm in deze Dominicaanse kloosterkerk. Hier en daar branden enkele kaarsen. 
Buiten de bebouwde kom gaat het opwaarts, de Kollenberg op. Klimmend passeren we zo de zeven kruiswegstaties (De Zeven Voetvallen), en ook het Levetenhäöfke, ofwel de Hof van Olijven. 

Naar de Sint Rosa-kapel en Klooster Watersley
Boven op de Kollenberg komen we bij de Sint Rosa-kapel
Over de Akerweg lopen we even later door een heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten. Dan dalen we af naar het bosgebied van de Stichting Pepijn Paulus. Over een holle weg gaat het verder naar beneden.
We passeren iets later het hoog gebouwde Klooster Watersley.
Een groot deel van de voorgevel staat in de steigers, en bouwvakkers zijn er aan het werk.
Voorbij Klooster Watersley wandelen we het dorpje Windraak binnen. 

Pieterpad en Pelgrimspad door Windraak
Bij de ingang van het dorp staat een zitbankje met een tekst, die ik me nog herinner van de keer dat we hier ook passeerden, toen we het Pieterpad bewandelden.
We lopen op dit moment een traject dat zowel onderdeel uitmaakt van het Pieterpad als van het Pelgrimspad. In Windraak passeren we twee vrouwen, die evenals wij ook met rugzakken op deze route lopen. 
Voorbij Windraak komen we in het Windraak Recreatiegebied. We praten kort met een gemeentewerker, die nu direct na het weekend rondloopt om hier en daar het zwerfvuil weg te halen, dat onachtzamen er hebben laten slingeren. 
Eén afdaling is zo steil, dat ervoor is gekozen om het de wandelaars gemakkelijk te maken met een aangelegde hellingtrap. Daar maken wij ook dankbaar gebruik van.
Vlak voordat we dit recreatiegebied verlaten, komen we nog langs de Heemtuin van het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Deze heemtuin is eigenlijk alleen geopend op zondagen, maar het hek staat nu open, dus we kunnen wel even binnen kijken. Men heeft hier zo’n 500 inheemse plantensoorten in overzichtelijke biotopen, en daarnaast ook nog een boeren- en kruidentuin.

Via Puth langs Kasteel Terborg door het Geulbeekdal naar Spaubeek
Voorbij de Wanenberg gaan we de Sitterderweg op richting Puth. Bij de Maria-veldkapel draaien we af naar Puth.
In Puth komen we langs de kerk. De kerkdeur is helaas gesloten, dus we kunnen niet naar binnen. Op de kerkdeur hangt de mededeling dat de mis in de pastorie naast de kerk is. Waarschijnlijk wordt de mis daar tijdelijk gehouden wegens de hoge energiekosten, om daarmee geld te besparen.
Voorbij Puth gaan we het prachtig dalende landweggetje van de Slakweg in, dat ons rechtstreeks naar Kasteel Terborg voert. Bij de oude watermolen – in vakwerkstijl - komen we bij het kasteel.
De horeca-gelegenheid is hier vandaag gesloten, maar we kunnen wel naar binnen door de toegangspoort.
Zo komen we op de binnenplaats van kasteelboerderij Kasteel Terborg. Ook hier zijn bouwlieden aan het werk.
Voorbij Kasteel Terborg (ook wel Huis Schinnen genoemd) gaan we het Geulbeekdal in. 
Over een onverhard pad tegen de helling van het beekdal lopen we met een prachtig uitzicht over de slingerende Geulbeek.
In het Stammenderbos komen we langs een Retraitehuis. Bij de ingang staat echter dat dit hoge woongebouw in het bos alleen toegankelijk is voor gasten van het Asielzoekerscentrum (AZC).

Drie wandelroutes splitsen in Spaubeek
Daarom lopen we door, en dan naderen we Spaubeek bij het NS-station aan deze kant van de A76. Een politieagent met een onopvallende surveillancewagen heeft zojuist een Duitser en zijn BMW van de snelweg gehaald, om hier bij het treinstation de nodige controles uit te voeren. Ze staan bij de Duitse auto, en checken onder andere de papieren van de Duitser.  
Als we de snelweg over zullen steken, zien we op de palen langs het pad tamelijk nieuwe stickers van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. 
We wandelen Spaubeek binnen.
Aan de overzijde van de A76 zien we aan de verschillende bewegwijzeringen dat het Pieterpad en het Pelgrimspad en de andere pelgrimsroute zich hier in Spaubeek opsplitsen. Wij volgen de aangegeven route van het Pelgrimspad, en komen al snel langs een wegkruis bij de ingang van de bebouwde kom.
We willen graag een koffiepauze hebben in Spaubeek, maar ziende op informatie achter de kaart-pin van de horecagelegenheid komen we erachter dat die pas aanstaande donderdag weer open gaat. We moeten derhalve zonder koffie verder door en voorbij Spaubeek.

Diependaal en Grijzegrubben
We verlaten Spaubeek via de Heggerweg, en gaan dan het heuvellandschap weer in over de onverharde Diependaalsweg. Die holle weg voert ons langs het Geologisch Monument Diependaal, waar je mooi kunt zien hoe een dikke löss-afzetting is ontstaan boven op een ook al dikke conglomeraat-grindlaag.
Via de Karrestraat lopen we langs een hoge aarden wal, waarachter een diepe grindgroeve ligt. Bij die uitgestrekte grindgroeve vinden we een houten zitbank, waarop we plaatsnemen voor een broodje-pauze, weliswaar zonder koffie, en zittend in een nogal frisse wind.
Over een heuvelkam en verderop voorbij een kleine airstrip afdalend van die heuvelrug gaan we verder in de richting van het dorpje Grijzegrubben.  
Dan komen we ook langs de markante Hoeve Driesche van Grijzegrubben.

Van Tervoorst via Nuth en Hunnecom naar Wijnandsrade
Het volgende dorpje dat we naderen, en waar we doorheen lopen, is Tervoorst.
Over de Bergerweg – een holle weg, ofwel erosiegeul - wandelen we van Tervoorst naar de op een heuvel gebouwde molen van Nuth.
Vlakbij Nuth draaien we van Nuth af, in de richting van het buurtschap Hunnecum.
In dat buurtschap – eigenlijk nog binnen de bebouwde kom van Nuth – gaan we weer tussen de velden door, naar Wijnandsrade, tot aan de wegkapel.
Ook Wijnandsrade gaan we niet door, maar we lopen ten noorden van deze plaats over een onverhard karrenspoor. Daar ontmoeten we een inwoner van dat dorp, die ons vertelt dat hij overweegt om met een nieuw wandelmaatje de Caminho Portugués te gaan pelgrimeren van Porto langs de kust naar Santiago de Compostela. Op 62-jarige leeftijd is hij gestopt als ICT-docent in het HBO, en kan nu als zzp-er met meer eigen keuzevrijheid dat doen wat hij op gestelde momenten graag zou willen doen. We laten Wijnandsrade achter ons.

Van Swier volgens de nieuwe route naar Weustenrade
De Biessenweg door het veld zou ons volgens onze oude wandelgids naar Brommelen moeten voeren, maar de nieuwe bewegwijzering wijst ons in de richting van het dorpje Swier. Wij volgen die nieuwe wegwijzers, en komen dan uit op de doorgaande weg door Swier.
De nieuwe – nu geldende – route van het Pelgrimspad gaat verderop langs de nieuw ogende Isidoruskapel (Anno 2000), die heel mooi is ingericht met onder andere grote geschilderde panelen; expressief beschilderd, over het leven en de legende van de heilige Isodorus.
Als we verderop het aangegeven pad volgen, laten we aan de andere kant van Swier dit dorp nu pas achter ons.
Dan gaat het over een karrenspoor tussen de akkers door naar, en over de Kickenweg, tot in Weustenrade.
Ook hier lukt het niet om een lunchpauzeplek in de horeca te vinden, dus we nemen plaats op een houten bank bij de uitgang van Weustenrade, waar we met enige beschutting tegen de koude wind, en toch wel in het zachtwarme zonnetje een snelle broodjeslunch nuttigen. Door de lage buitentemperatuur drinken we er een flesje nogal koude melk bij, want door die lage buitentemperatuur is al ons drinken behoorlijk koud, in elk geval kouder dan normaal gesproken in een koelkast.

Van Retersbeek langs Kasteel Puth naar Voerendaal
Van Weustenrade lopen we langs twee asfaltwegen naar Retersbeek. We zijn daarmee weer terug op de oude wandelroute van het Pelgrimspad. 
In Retersbeek komen de voormalige en de actuele routevarianten van het Pelgrimspad weer bij elkaar, dus van hieruit gaan we dan over een geasfalteerd smal fiets- en voetgangerspaadje heuveltjes op en af naar Kasteel Puth.
Momenteel is dit een kasteelhoeve met een biologisch akkerbouwbedrijf.
En dan is het nog maar een klein eindje naar het spoortunneltje met de mooie bloemen-graffity, en voorbij de spoorlijn wandelen we Voerendaal al binnen.
Bij de kerk van Voerendaal aan het Kerkplein stappen we om 15:15 uur in onze hier gereedstaande auto, en dan halen we onze andere auto op vanuit Sittard, waarna we terug gaan naar ons hotel in Houthem St. Gerlach, waar we vanavond tijdens de stamppotavond winters dineren, en overnachten.

Geen opmerkingen: