zondag 11 december 2022

Thús mei Kryst yn Stiens

Zaterdagavond 10 december 2022
 
Jubileum met Kerstconcert in De Hege Stins van Stiens

















Brassband De Nije Bazún
Vanavond is het zover. Christelijke Brassband De Nije Bazún uit Britsum organiseert samen met het Leeuwarder gospelkoor The Young Christian Singers en ook met harpiste-zangeres Iris Kroes haar jaarlijks kerstconcert in De Hege Stins te Stiens. Met Iris Kroes en The Young Christian Singers erbij belooft het een prachtige, muzikale avond te worden.   
De zaal is uitverkocht, en de organiserende brassband pakt onder leiding van dirigent Jaap Wils groots uit, omdat naast de aandacht voor Kerst ook het 40-jarig jubileum van de brassband wordt gevierd. 
Mooi is dat een aantal van de jonge leerlingen van De Nije Bazún een bijdrage zullen leveren aan dit concert. 
De presentatrice die de muzikale bijdragen met een toelichting aan elkaar verbindt, is Jannie Atsma uit Stiens. Bij aanvang van het programma vertelt Jannie het publiek in de zaal dat de musici ons vanavond als in een soort Polar Express zullen gaan meenemen op Kerstreis. Videobeelden onderstrepen dat ook tijdens het openingsstuk van de brassband.

Iris Kroes
Na het introductiemuziekstuk van De Nije Bazún is het aan The Young Christian Singers om onder leiding van haar gepassioneerde dirigent Wilco Kloosterman drie gospels op de bühne te brengen. Dit gospelkoor munt uit in de knappe wijze waarop met de nodige arrangementen en de goede muzikale begeleiding haar zang heel harmonieus ten gehore wordt gebracht. 
Daarna wordt zangeres Iris Kroes geïntroduceerd, die opent met haar voorliefde voor goedgeklede 'mannen in pak', met de uitbundige song 'The suit', samen met de brassband. Daarna begeleidt ze zichzelf op haar harp bij het zingen van de meer ingetogen song 'Love is Christmas'.
Vóór de pauze speelt De Nije Bazún nog drie muziekstukken, en sluit dat samen met The Young Christian Singers af met het gezamenlijk spelen en zingen van 'Masterpiece of Love'; ook al zo mooi!

The Young Christian Singers
Na de pauze begint Iris Kroes met haar lied 'Leafste', waarbij ze ons laat denken aan onze liefste thuis.
Ook heel mooi is daarna haar tere vertolking van 'Fix you', welbekend van Coldplay. 
Vervolgens vult The Young Christian Singers de concertzaal met drie muzikale Kerstboodschappen, waaronder het lied 'May you have', dat ook bekend is (ook als 'Ik wens jou') in de uitvoering van de band Trinity. Het koor wil ons met dit lied haar wens tot uitdrukking geven dat wij allen een goed leven mogen hebben. Bij deze song krijgt een deel van de brassband ook gelegenheid haar muzikale ondersteuning te geven bij de zang van het koor.
Op weg naar het eind van dit concert luisteren we naar het liefdesliedje 'You are my sunshine' van Iris Kroes, denkend aan de mensen die niet meer onder ons zijn. En ook haar vertolking van 'Mooi' van Marco Borsato doet het vanavond goed in De Hege Stins. 

Thús mei Kryst
'Surrounded by water' is een magnifiek muziekstuk, opgevoerd door Iris Kroes met de brassband en met het gospelkoor; een mooi lied, gemaakt voor Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018; altijd weer mooi om naar te luisteren. Dit brengt je zelfs nog even in je herinnering terug naar dat mooie jaar van Simmer 2000.
Kroes, koor en korps sluiten hun gezamenlijke Kerstconcert af met de song 'Thús', en daarna oogsten ze een welverdiend applaus.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dankewol Wiep

Wiep Koehoorn zei

Graach dien, as tank foar jimme moaie muzyk.
Groetnis fan Wiep Koehoorn fan Feinsum
15des22